CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egyrészt köszönöm szépen a jókívánságokat, sok hasonlót kívánok a képviselőknek és a kormány tagjainak is a munkához.
Tisztelt Képviselők! Az önök előtt lévő törvényjavaslat a Magyar Fejlesztési Bankról szóló 2001. évi XX. törvényt módosítja két pontban, amelyek a kormány álláspontja szerint nagyban hozzájárulhatnak a bank működésének az optimalizálásához.
A Magyar Fejlesztési Bank-törvény rendelkezései szerint a hitelintézetnek nem minősülő ügyféllel vagy ügyfélcsoporttal szemben a Magyar Fejlesztési Bank kitettsége nem haladhatja meg a szakosított hitelintézet szavatolótőkéjének 45 százalékát. Ez teljesen érthető és fontos kitétel, amely az MFB prudens működését szavatolja.
A rendelkezés célja, hogy ha egy társaság a gyakorlatban összefonódik egy másikkal, akkor a Magyar Fejlesztési Bank hitelnyújtásánál egy ügyfélcsoportként kezelje lényegében ezeket, hiszen azok összevontan egy kockázatot jelentenek a bank szempontjából.
A mostani törvénymódosító javaslat az Európai Unió 575/2013. rendeletének tükrében tovább pontosítja és egyben ésszerűsíti is a Magyar Fejlesztési Bankról szóló jogszabályt. A módosító szerint a jövőben nem minősülne ügyfélcsoportnak azoknak az ügyfeleknek a köre, amelyek kizárólag a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel fennálló kapcsolatukra tekintettel képeznek egyetlen kockázati tényezőt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a vagyonkezelői szerepkörrel bíró Magyar Fejlesztési Bank tulajdonosa például egy energetikai vállalkozásnak, ugyanakkor tulajdonosa, mondjuk, egy szállodának, akkor a pénzügyi társaságnak ezeket a vállalkozásokat ne kelljen egy ügyfélcsoportként kezelnie, hiszen ezeknél valójában semmilyen összefonódásról nem beszélhetünk. Ezek a gazdálkodó szervezetek mind a feladatuk, mind pedig a menedzsmentjük, mind pedig a gazdálkodásuk tekintetében egymástól teljesen elkülönült és független működést produkálnak.
(14.30)
Ha a Magyar Fejlesztési Bank egyik érdekeltségének gazdálkodásában, üzletpolitikájában kedvező vagy kedvezőtlen változás áll be, akkor az semmilyen módon nincs hatással a Magyar Fejlesztési Bank másik érdekeltségére, nincs kockázati közösség ezeknél a társaságoknál, ezért ezt a rendelkezést módosítani szükséges.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Most engedjék meg, hogy a Magyar Fejlesztési Bank-törvény módosításának másik pontjáról is beszéljek. Mint azt önök is tudják, a kormány döntése értelmében a Magyar Fejlesztési Bank végrehajtó szervezetként fontos szerepet kapott a 2014-2020 közötti uniós programozási ciklus visszatérítendő forrásainak a kezelésében. A technikai jellegű javaslat ennek a feladatnak az ellátásához kapcsolódik, hiszen az előző ciklus tapasztalatait hasznosítva, a Széchenyi 2020 visszatérítendő forrásainak elosztási mechanizmusát sikerült Magyarország számára kedvező módon úgy alakítani, hogy a kihelyezett források kockázatát az uniós programszámla terhére el tudjuk számolni. Ez egy fontos előrelépés, hiszen az Európai Unió célja, hogy azokban a gazdaságilag elmaradottabb térségekben lévő, a piaci forrást bevonni nehezebben képes vállalkozások is kapjanak visszatérítendő támogatást, ahol az üzleti kockázat eleve magasabb, mint az ország más térségeiben. Mivel a Magyar Fejlesztési Bank által közvetített uniós támogatások üzleti kockázatából adódó veszteségek az uniós keretösszeget és nem az MFB eredményességét csökkentik, indokolt, hogy a törvényben ehhez a típusú finanszírozáshoz a Fejlesztési Bank részéről nulla százalékos kockázati súlyt rendeljünk.
Az elmondottak fényében kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy biztosítsa támogatásáról a törvénymódosító indítvány elfogadását. Elnök úr, tisztelt Országgyűlés, köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me