VOLNER JÁNOS,

Full text search

VOLNER JÁNOS,
VOLNER JÁNOS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Általában elmondható, hogy a Jobbik a magyar gazdaságot illetően mindig az átláthatóság híve volt, mert az átláthatóságban, az ellenőrizhetőségben látjuk annak a garanciáját, hogy a kormányzattal összefüggő korrupciós ügyletek, visszaélések visszaszoríthatók legyenek. A kormányzat már 2010-ben elkezdte azt a folyamatot, amellyel beszűkítette az átláthatóság lehetőségét.
(14.50)
Én magam a napirend előtti felszólalásomban arról beszéltem, hogy fideszes delegáltakkal töltöttek fel minden olyan funkciót, ami az elszámoltatásra hivatott lett volna: az Országos Bírósági Hivatal elnökét, a legfőbb ügyész tisztségét, a Kúria vezetésébe szintén fideszes delegált került, a rendőrség vezető pozícióit ők töltik be, és nem kis részben ennek köszönhető az, hogy miközben a nemzetközi korrupciókutatók arról beszélnek, hogy legalább 400 milliárd forint közvetlen kárt okoz Magyarországnak a korrupció, eközben az úgynevezett elszámoltatásra hivatott szervek nem találják ennek nyomát.
Ez a törvényjavaslat, ami előttünk fekszik, nemcsak rossz irányba halad azért, mert szűkíti az átláthatóságot, szűkíti az ellenőrizhetőséget, de a parlamentáris jogokat is csorbítja. A parlamentáris ellenőrzés lehetőségét gazdasági területen jellemzően az Országgyűlés Gazdasági bizottsága látja el, amelynek én magam is tagja vagyok. Akkor, amikor a kormány gondoskodik arról, hogy kereskedelmi bankokat, piaci szereplőket megfosszon attól, hogy kedvezményes hitelezésben vegyenek részt - és ez a javaslat is erről beszél, hogy kizárólag az MFB-n keresztül lesznek majd elérhetőek bizonyos uniós pénzből finanszírozott források -, akkor nem tesz egyebet, mint hogy korlátozza a piaci versenyt, és gyakorlatilag még nagyobb hatalmat összpontosít a kormány és a kormányfő kezében, hiszen a pénz elosztásának módját, a kiválasztás szempontjait a kormány határozhatja meg. Ebben az esetben ennek egy ékes példáját láthatjuk, hiszen maga az MFB lesz az, amely banktitok mögé dugja el az adatokat, és gyakorlatilag ráböknek valakire, hogy őt finanszírozzuk, őt meg nem finanszírozzuk, egy másik piaci szereplőt. Ezt én egy nagyon káros dolognak tartom a magam részéről, és ha megnézik képviselőtársaim az alacsony korrupcióval működő országok gyakorlatát, pont az ellenkező irányba mennek, mint ahogyan ezt most az Orbán-kormány teszi.
Nagyon fontosnak tartom azt, hogy legyen állami részvétel a magyar bankszektoron belül, az állami részvétel azonban ellenőrizhető módon működjön, úgy, hogy a közösségi forrásokból nyújtott hiteleknek, a közösségi forrásokból nyújtott vissza nem térítendő támogatásoknak az igénybevevőit is lehessen ellenőrizni, fontos az, hogy ebben az esetben megvalósuljon a parlament ellenőrzéshez fűződő joga. Hiszen ez a magyar adófizetők érdeke.
Szintén fontosnak tartom azt, hogy azon túlmenően, hogy ne tekintse a kormány banktitok körébe illőnek ezeket az adatokat, és ne dönthessen arról, hogy banktitok mögé dugja el, hogy kik részesülnek ilyen forrásokból, azon kívül gondoskodni kell arról is, hogy kereskedelmi, banki szereplők is kerüljenek képbe. Nem azért, mert a tőke érdekeit szeretnénk képviselni, hanem azért, mert azt látjuk, hogy a kockázatelemzés oldaláról az államnál és az állami tulajdonban levő bankoknál nincs meg az arra való felkészültség, hogy különböző gazdasági ágazatok finanszírozásáról megfelelő adatok, megfelelő rendelkezésre álló iparági tapasztalat birtokában tudjanak dönteni.
Tehát egészében véve azt mondom, hogy a piaci versenynek ezen a területen helye van, fontosnak tartom azt, hogy az átláthatóság javuljon, ezt a javaslatot pedig, mivel mind a két szemponttal ellentétes módon foglal állást, a Jobbik természetesen nem tudja támogatni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me