IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Lármafákkal, őrtüzekkel kívánja kivilágítani Székelyföld természetes, történelmileg kialakult határait 2015. október 24-én a Székely Nemzeti Tanács. A rendezvény jelmondata szerint Székelyföld nem osztható és nem olvasztható be, csakis természetes, történelmileg kialakult regionális határai között, önálló, többlethatáskörökkel rendelkező autonóm közigazgatási egységként képzelhető el a jövőben, amelynek egyben különálló fejlesztési régiónak is kell lennie.
Azokat az Európai Unióban elfogadott elveket kell irányadónak tekinteni Románia számára is, amelynek megfelelően a régiókat nem kijelölni, hanem elismerni kell. A Lehet Más a Politika egyetért a rendezvény céljaival, ezért nagyszámú LMP-s csapat vesz részt Gyergyószentmiklóson, csatlakozva a kezdeményezéshez. Nem is tehetnénk másként, hiszen az LMP elkötelezett a közösségek önrendelkezési szabadsága mellett, ezért határozottan támogatjuk a kisebbségben élők, helyi közösségek autonómia iránti küzdelmét is. Az összmagyarság számára kiemelkedő fontosságú ügynek tartjuk támogatni Székelyföld területi autonómiájának megszerzését. Rendkívül fontos, hogy az autonómia küzdelme alulról jövő szerveződés legyen, amely széles-körűen bevonja az erdélyi magyarságot, de egyúttal lehetőséget nyújt a nem magyar anyanyel-vűeknek ahhoz, hogy megértsék: az autonómia demokratikus, békés és jogállami akarat és fejlődést jelent a sokszínű Romániában.
Az erdélyi magyarság autonómiaküzdelmében olyan segítséget kell nyújtanunk itthonról és a világ egyetemes magyar kulturális életéből, hogy Erdélyben érezzék: van segítségük, és így fenntartható az önmaga szabadságjogaiért való nyílt akarat. Az LMP erejéhez mérten minden segítséget megtesz itthon és az európai fórumokon, hogy a Székelyföldön élők megszerezzék jogos szabadságjogaikat. Közös érdekünk, hogy egy békés és sokszínű Románián belül más népekkel közös együttérzés alakuljon ki, hiszen mindenki közös érdeke, hogy megtaláljuk azt az együtt alkotó gondolkodást a gazdasági és munkaerőhelyzetet érintő kihívások ügyében, amely az EU keleti felét érinti.
A gazdasági elvándorlás a közép- és kelet-európai régió közös ügye. A gazdasági félperifériára szorult országok csak úgy tudják érvényesíteni népességmegtartó erejüket, ha minél stabilabb lábakon állnak helyben. Ehhez összefogásra van szükség és a helyben gazdálkodók, a kkv-szektor megerő-sítésére. A régió közösségei nem engedhetik meg maguknak, hogy energiáikat ne a pozitív értékteremtésre fordítsák. Az idevezető út egyik fontos eleme, hogy a többség és a kisebbségek között olyan munkamegosztás jöjjön létre, amely tiszteli egymás kulturális hagyományait, egymástól képesek tanulni, képesek közösen alkotni, akár vállalkozni, tanítani, hogy a gyermekeik boldogulását biztosítsák egy biztonságos és békés Kárpát-medencében.
A Lehet Más a Politika reméli, hogy a „Világít-sanak Székelyföld határai!” kezdeményezés eléri célját, és fénye elvilágít egészen Bukarestig és Brüsszelig, hogy a döntéshozók is megértsék azt az alapelvet, hogy egy ország csak akkor lehet sikeres, ha minden kisebbség felszabadultan megélheti saját identitását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me