NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt 25 év, különösen a Fidesz-KDNP-kormányok szégyene, hogy még mindig nem történt meg az állambiztonsági múlt, így többek között az ügynöklisták feltárása, a pártállami vezetők elszámoltatása és közéletből való kitiltása, valamint a kommunista luxusnyugdíjak megvonása, és ezekre kormányzati szándék sincs. A kormánypárti képviselők ráadásul idén a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Jobbik által kezdeményezett, „A rendszerváltás mulasztásai, ma is aktuális antikommunista követelések” című, országgyűlési vitanapot célzó kezdeményezésünket sem támogatták.
Azt gondolom, hogy a kommunista luxusnyugdíjak folyósítása a legfelháborítóbb. Félmegoldásnak is kevés látszatintézkedés a kommunista kitüntetések után járó néhány ezer forintos nyugdíjpótlékok megvonása az érintettek tizedénél, miközben a Mansfeld Péterre halálos ítéletet kérő ügyész, Mátsik György juttatása egy forinttal sem csökkent. Akié pedig csökkent, például Biszku Béla vagy Nyers Rezső esetében is láthattuk, csak minimális mértékben, néhány ezer forinttal, így még mindig több százezres luxusnyugdíjat kapnak havonta, ráadásul idén ismét emelték az ő juttatásukat is.
Az előző rendszerben pártállami vezetőként kiemelt bérezésben, ezáltal ma akár pótlék nélkül is kiemelt alapnyugdíjban részesülők juttatásának felülvizsgálatához a Jobbik által már 2010 júliusában benyújtott átfogó nyugdíjtörvénymódosításra volna szükség, amiben a hatályos lengyel szabályozást ültetné át a Jobbik a magyar jogrendszerbe. Ezt azonban számtalan alkalommal szavazta le az Országgyűlés az MSZP és a Fidesz összefogásával, még a napirendre vételét is a javaslatnak, Biszku Béla legnagyobb örömére.
Nem csoda tehát, hogy míg az úgynevezett rendszerváltás óta, mondhatnánk, évtizedekig kerülte a reflektorfényt, saját bevallása szerint is azért, mert félt, hogy ráirányítódik a figyelem, úgy mindezeken a leszavazásokon olyannyira fölbátorodott, hogy végül már Kádár János szobrának nyilvános avatásán is részt vett végül a nemzeti együttműködés rendszerében. Mert úgy tűnik, hogy ezekkel a kommunista önkényuralmi rendszert fenntartó, tömeggyilkos bűnözőkkel képzeli el a nemzeti együttműködést a jelenlegi kormányzat.
A Jobbiknak ez a nyugdíjtörvénymódosító javaslata több ezer embert érintene, évi több milliárd forintot jelentene, ha nemcsak egy-két szimbolikus Biszku Bélával és nem annak csak a nyugdíjpótlékával, hanem a valódi, több százezer forintos alapnyugdíjával foglalkoznánk, és bizony a vérbíróktól, vérügyészektől kezdve az MSZMP Központi Bizottságának akár az MSZP országgyűlési képviselővé vált tagjaiig is bezárólag kiterjesztenénk ezt a javaslatot. Mert szerintünk egy komoly javaslatnak így kellene kinéznie.
Nagyon fájó számunkra, hogy sem az úgynevezett lusztráció, a kommunista vezetők közéletből való kitiltása, sem maga az elszámoltatás nem jöhetett létre, hiszen láthatjuk, hogy Biszku Béla ellen hogyan húzzák az eljárást. És láthattuk azt, hogy a Mansfeld Péterre halálos ítéletet kérő Mátsik György esetében pedig el is utasították a feljelentésünket, amit Szilágyi György képviselőtársam tett, olyan indokolással, amit, azt gondolom, az ötvenes-hatvanas évek ügyészsége is megirigyelhetett volna. És ezek után ezzel a félmegoldásnak is kevés látszatintézkedéssel próbálják kifogni a szelet a vitorlánkból, próbálják elhinteni, hogy a kommunista luxusnyugdíjak ügye már megoldatott, holott csak az olyan kitüntetések esetén nem jár már minden esetben nyugdíjpótlék, mint a Vörös Csillag érdemrend, a „Fegyveres harcokban részt vett partizán”, és még sorolhatnánk azt a féltucatnyi kitüntetést, amely alapján özvegyi vagy alanyi jogon még mindig folyósítanak.
(15.50)
Hiszen ezt a Wittner Máriával közös javaslatunkat, ezt az apró kis szépségtapaszt valóban elfogadta az Országgyűlés, azonban határidőre sem hajtotta végre a törvényt Navracsics Tibor, a felelős, illetékes miniszter.
Többszöri számonkérésemre, na, nem holmi lemondással vagy legalább egy elnézéskéréssel válaszolt, hanem egy törvénymódosítással. Törvénymódosítással rendezték a törvénytelenséget, a határidő kitolásával válaszolt a többszöri számonkérésre, és mire nagy nehezen végrehajtotta a törvényt, végül az érintettek tizedénél állapította csak meg, hogy jogosulatlanul jár kommunista kitüntetés után - mondjuk, Vörös Csillag érdemrend után - néhány ezer forintos nyugdíjpótlék.
Ennek kell örülni, tisztelt hölgyek és urak? Erről szó sem lehet! A Jobbik - kormányra kerülve - véghez fogja vinni antikommunista programpontjait.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me