DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Formabontó leszek, hiszen azt kell mondjam, hogy az elérni kívánt célok bármilyen szintű egységesítése, amit az Európai Unió is elvár, illetve a magyar vállalkozások, a magyar pénzügyi rendszer átláthatóságát valamennyiben segíti… - úgy gondolom, ezt meg kell tegyük. Természetesen, ha egy-két dologgal aggályunk van, azt, úgy gondolom, el kell mondjuk.
Nem beszélnék részletesebben, mint államtitkár úr, nem is tudnék, és mint ahogyan Manninger képviselőtársam is elmondta, hogy milyen szabályrendszer lesz az elkövetkezendő időszakban, úgy gondoljuk, hogy ez mindenféleképpen azt a fajta prudenciát, azt a fajta átláthatóságot fogja majd segíteni, amire, úgy gondolom, egy picivel hamarabb illett volna törekedni, de hát, ha most jött el az ideje, most jött el az ideje.
(18.50)
Az, hogy a sajátos gazdálkodású pénzügyi közvetítőrendszer részeiként gazdaságban részt vevő szervezetek tekintetében a speciális hatályú kormányrendeleti vagy rendeleti szabályozás alól kivesszük, és ezt betesszük a Magyar Nemzeti Bank rendeletalkotási jogkörébe, ott nyilvánvalóan - már az aggályoknál tartok - nekünk van olyan problémánk ezzel, hogy a Magyar Nemzeti Bank szakmaisága, jelenlegi gazdálkodása, úgy gondoljuk, hogy több szempontból is véleményes. Nem feltétlenül bízunk benne, de ha már odakerül, akkor reméljük, hogy például a pénzügyi szolgáltató szektor felügyeletét vagy a pénzügyi közvetítő szektor felügyeletét hatékonyabban fogja ellátni, mint az elmúlt két évben akkor, amikor esetleg a nem teljesítő kitettség, az átstrukturált követelés, ügyfélpartner-minősítés, fedezetértékelés prudenciális követelményeit majd meg fogja állapítani. Bízunk benne, hogy nem lesznek olyan fekete foltok, mondjam így, csúnya fiaskók, mint amik a tavalyi ellenőrzés vagy az idei brókercégek összeomlása kapcsán történtek. Tehát itt úgy gondoljuk, hogy ez a követelménye a prudenciának mindenféleképpen segíteni fog majd az elkövetkezendő időszakban.
Amit mi még aggályként mondunk el - és nyilvánvalóan ez nem azt jelenti, hogy ne támogatnánk vagy ne tudnánk támogatni ezt a javaslatot -, az az, hogy a magyar kis- és középvállalkozásoknak alapvetően az első években ez egészen biztosan nem fog kedvezni. Nem tudom, hogy bármilyen ösztönzőrendszert vagy a pályázati rendszeren keresztüli ösztönzőrendszert, amelyben az ő költségeiket egyébként vissza lehet szorítani, ebben a képzésre fordított költségeiket, az átállásra fordított költségeiket vissza lehet szorítani vagy éppen vissza lehet pótolni számukra. Úgy gondolom, hogy a rendelkezésre álló idő még elegendő lesz a számukra való kötelező bevezetésig, ezen gondolkozzon a kormány.
Csak egy dolgot kérünk szépen államtitkár úrtól, hogy ez a fajta aggály legyen a fejében, hogy a magyar kkv alapvetően nem feltétlenül van berendezkedve egy ilyen nagyon-nagyon egységes beszámolási rendszerre.
Mi azt látjuk, hogy a nagyobb, tőkeerősebb vállalkozásoknak ez nem fog problémát jelenteni, ahogyan előttem is elmondták többen. Valószínűleg nekik nagyobb százalékuk már a mai napon is így számol be, nem beszélve arról, hogy az anyavállalatuk is ezt követeli meg tőlük. Tehát azt a fajta üzletviteli és munkakultúrát ők már a sajátjuknak vallják, ami nemsokára kötelező lesz majd a magyar kkv-k számára is. Kérem, számoljanak azzal, hogy ennek az átállásnak költsége, időigénye van, ami nyilvánvalóan a produktív munkától fog majd elvenni értékes forrásokat, illetve munkaerőt.
Még egy dolgot kell megemlítsek: nem tudom, hogy véletlenül maradt-e ki vagy nem volt ilyen, hogy a Könyvvizsgálói Kamaráról szóló törvény módosítása során az előterjesztő nem tér ki, hogy lefolytatták-e az egyeztetést a kamarával vagy sem, és így az esetleges véleményüket sem ismerteti. Kérem államtitkár urat, hogy amennyiben ez volt, akkor azzal egészítsék ki az indokolást, és tessék engem abban megnyugtatni, hogy egyeztettek a kamarával. Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me