DR. HARGITAI JÁNOS,

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS,
DR. HARGITAI JÁNOS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Burány képviselőtársamat, a szocialista vezérszónokot hallgatva azt gondolom, hogy egy előkérdésre kell választ adnom, legalábbis az én álláspontom szerint, mielőtt a mondandómba belekezdek, ugyanis ő azt próbálta elhitetni itt velünk és az éteren keresztül a közvéleménnyel, hogy beigazolódott az ő állításuk, amit tettek az adótörvények vitája során.
Megjegyzem a közvéleménynek, hogy nem tapasztaltunk még olyat, hogy fél évvel a megszokott határidők előtt már elfogadjuk egy következő évre vonatkozóan az adótörvényeket. Tehát a tavaszi ülésszakot mi úgy zártuk, hogy 2016-ra adótörvényeket és költségvetést alkottunk meg az ország számára. Ezt mi abszolút pozitívnak tekintjük, és meggyőződésem, hogy a magyar közvélemény, a magyar vállalkozói világ is ilyennek tekinti. Nem tudom, hogy miért kellene ezért pironkodnunk, hogy időben megalkotjuk ezeket a törvényeket, és nem úgy, mint valamikor divat volt, hogy karácsony előtti éjszaka, utolsó napokban szavazta meg az Országgyűlés, mondjuk, a költségvetést és előtte egy jó hónappal az adótörvényeket.
Nincs arról szó, hogy igaz lenne az az állítás, hogy lám, akkor a kormány kapkodva nyújtotta be az adótörvényeket, és kis idő elteltével most az őszi időszakban, amikor máskor megszokott volt, hogy adótörvényeket tárgyalunk, újra adótörvényeket vagyunk kénytelenek tárgyalni. Ez az állítás egyszerűen nem igaz. Aki ezt a beterjesztett adótörvénycsomagot ismeri, az tudja jól, hogy ez a törvény másról szól, és most erről a másról fogok beszélni, és nem arról, ahogy Burány képviselő úr beállította ezt az adótörvényt.
Mi az, ami itt előttünk fekszik? Alapvetően az adóeljárásról szóló, tehát az Art.-ről szóló törvény módosítása határozza meg ezt a törvénycsomagot, és ennek következményeként persze az Art. mellett módosítunk egyes adótörvényeket is. Összességében rögzítsük mindannyiunk számára, hogy nem további adóterheket állapítunk meg, hanem vagy kedvezményeket adunk, vagy olyan eljárási egyszerűsítéseket teszünk, ami mindenképpen jó lesz a személyi jövedelemadót fizető magánembereknek és jó lesz a vállalkozásoknak.
A magyar kormány adópolitikájára az jellemző, ellentétben azzal, amit Burány képviselő úr elmondott, amit Szatmáry Kristóf adott elő, hogy jó ideje kiszámítható. Akkor, amikor mi kormányra kerültünk a válságidőszak után, önöktől vettük át a kormányzást, a kormány számára az dilemma volt, hogy azt az adópolitikát, azt az adórendszert vigyük-e tovább, amit önök ránk hagyományoztak, vagy egy újhoz nyúljunk.
Nem volt nehéz meggyőzni magunkat azzal, hogy az önök által folytatott adópolitika sehová se vezet, hisz az ország ennek az adópolitikának az eredményeként is a csőd előszobájába került, és a túlzottdeficit-eljárás alatt, amibe Magyarország belekényszerült az önök adópolitikájának eredményeként és költségvetési politikájának eredményeként is, uniós tagságunk óta ebből nem találtak ki. Ebből a szégyenletes helyzetből az Orbán-kormány vitte ki az országot, többek között azzal is, hogy megváltoztatta az adókról való gondolkodást is, amit önök képviseltek. Mi az, amiben mi mást hoztunk? Azt mondtuk, hogy a filozófiánk egyik lényeges pontja, hogy csökkenteni fogjuk következetesen a bérjellegű adókat, és inkább fogyasztási adókat emelünk, ha erre rákényszerülünk. És persze azt is mondtuk, hogy a válságnak lesz egy olyan következménye, hogy olyan szektorok, amelyek eddig kevésbé voltak adóval terhelve, átmenetileg különadókkal és mindenféle más módon a válság elhárításából jobban ki kell hogy vegyék a részüket. Ez az, amit mi következetesen képviselünk most már másfél kormányzati cikluson keresztül, és most a kormány elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy eljárási kérdésekhez is hozzányúljon. Tehát ami most itt előttünk van, az sokkal inkább illeszkedik ahhoz a törvényhez, amit egy jó héttel vagy két héttel ezelőtt kezdtünk el tárgyalni a bürokrácia kapcsán, a bürokráciát illető tehercsökkenésekről, a bürokráciacsökkentésekről.
Amikor egy vállalkozó a maga tevékenységét végzi, azt kezdi azzal, hogy megalapítja a vállalkozását, akkor is találkozik az államigazgatással, és a vállalkozás a tevékenységét folytatva állandóan érintkezik a magyar állammal, de minden érintkezése mellett nyilvánvalóan a legfontosabb az, ami évről évre visszatérően megtörténik, amikor az adóeljárás keretei között adót fizet a magyar államnak. Az a bürokráciacsökkentési szándék, amit ez a kormány megvalósítani akar és ezen az úton elindult, féloldalas lenne, ha az adóeljárásban erre nem lennénk képesek.
(17.10)
A kormányhivatalok rendszerében, területi kormányhivatalokról beszélek, járási hivatalokról, ahol az adózó állampolgárok és a vállalkozások megfordulnak, tapasztalható lesz holnap, meggyőződésem, már ma is egyfajta kedvezőbb kép az ügyfél megítélése kapcsán. Ha ezt csak az életnek azon a területén tudnánk megvalósítani, akkor a tevékenységünk féloldalas lenne.
Tehát nagyon fontos, hogy az adóeljárások és az adóhatóság tekintetében is ezt a fajta szemléleti váltást, amit más területeken képviselünk, itt is meg tudjuk valósítani. Ez a törvénycsomag, amiről tárgyalunk, alapvetően erről szól és nem a kormány kapkodásáról, ahogy ezt Burány képviselő úr bizonyos metszetben bemutatni próbálta.
Tállai államtitkár úr versenyképességi kérdésként állította be ezt a területet is, és ilyen szempontból tökéletesen igaza van, a magyar vállalkozások számára nem mindegy, hogy milyen környezettel, milyen adóeljárással találkoznak. Hiszen, ahogy említettem, ez évente visszatérő kérdés az ő életükben. Ha itt könnyítéseket és eljárási egyszerűsítéseket tudunk produkálni, akkor ez a vállalkozók oldalán megtakarításokat jelent, ilyen szempontból versenyképességi kérdés.
Mi az a legfontosabb szemléleti változás, amit az Art. ilyen szempontból hozott, amit pozitívumként a szocialista és a fideszes vezérszónok is kiemelt? Az, hogy valamilyen módon minősítjük az eddig egyformának gondolt adózókat, holott jól tudjuk, hogy ezek az adózók nem voltak egyformák. Az adózók egy része nagyon tisztességesen teljesített. Ha jól írtam föl Tállai András adatait, 140 ezer adózót, vállalkozót sorolt ebbe a körbe, az adózók 25 százalékát. Az adózók ezen köre jó adósnak, megbízható adózónak minősül a jövőben, és ehhez a státushoz különböző kedvezmények társulnak, rövidebb adóellenőrzési határidő, ha áfát igényelnek vissza, akkor az eddigi 75 nap helyett ezt majd átmenetileg 45 nap alatt teljesíteni fogja az adóhatóság, egy évvel később már 30 nap alatt fog ez megtörténni. Ha ez a jó adózó valamilyen hiba folytán mégis adóbírságot vagy mulasztási bírságot lenne kénytelen fizetni, akkor ez az eddig fizetett összeg 50 százalékában van maximálva.
Ezek mind olyan fontos és izgalmas kérdések, amik az adózókat abba az irányba fogják elvinni, hogy jó belekerülni ebbe a körbe, mert ez nemcsak egy fügefalevél, hanem egy ilyen minősítésnek a vállalkozás számára egyszerűen gazdasági értéke van. Fontos azt is megemlítenem, amit Szatmáry Kristóf már szintén említett, hogy ha egy ilyen adózóval szerződöm, akiről tudom, hogy a jó adózók listáján van, nekem megnyugtatást jelent, mert tudom, hogy a partnerem olyan, akit az állam is jónak minősít. Tehát én is láthatom őt kiszámíthatónak és megbízhatónak. Nyilván ennek az ellenkezője is igaz, jó, ha tudjuk egymásról azt, hogy kik az adózók, akiknek kintlévőségeik vannak, akik ügyeskednek. Rájuk meg különböző nehézségek várnak az elkövetkező időszakban. De alapvetően ez a különbségtétel, azt gondolom, helyeselhető, és ennek eredményei is lesznek.
A folyószámlák integrációja olyan lépés, ami csak üdvözölhető, mert bürokráciát csökkent.
A személyi jövedelemadóról hadd beszéljek néhány mondatot! Igen, magánemberként ez egy kicsit egyszerűbb világ, mi is évente találkozunk az adóhatósággal, amikor személyi jövedelemadó-bevallást teszünk. Ez jelenti, főleg, ha valaki ezt maga akarja megcsinálni, és sokan vannak ilyenek, a legnagyobb fejtörést a magánember számára. Üdvözölhető az APEH-nak az a törekvése, amit törvény fog előírni, és aminek eredménye az lesz, hogy ezt a nagy és nehéz feladatot az adóhatóság elvégzi helyettünk, méghozzá olyan módon, hogy az 1,5 millió embert fog már érinteni 2016-ban, 2017-ben pedig potenciálisan akár 3,8 millió személyi jövedelemadó-bevallót is érinthet, amikor az adóhatóság készíti el helyettünk saját bevallásunkat is. Mi ezt vagy elfogadni tudjuk, vagy ennek ellentmondani tudunk, a saját kezünkbe is vehetjük az eljárást. De mivel az APEH ezt jól akarja elkészíteni, ez nagy-nagy könnyebbséget jelent.
Nyilvánvalóan azokról a jogszabályokról most itt nem érdemes beszélni, amelyek csak jogtechnikai vagy nyelvhelyességi pontosításokat tartalmaznak. A helyiadó-törvénynél egy dolgot emelek ki, fontosnak tartom azt a változtatást is a vállalkozó oldaláról, hogy a helyi adó bevallását, itt a címzett az önkormányzati adóhatóság, gyakorlatilag a jegyző, ezt mégis az adóhatóság felé is megteheti a helyi iparűzési adó alanya, azaz a vállalkozó. Nyilvánvalóan ez nem jelent semmiféle hatáskörelvonást a helyi hatóságtól, ez csak egy bevallási út, ez ott fog kikötni, ahol kell, csak nem kell két szoftvert használnia az adózónak ahhoz, hogy az adóbevallását megtehesse. Tehát ilyen szempontból ez is egyszerűsítés, és könnyebbséget jelent a vállalkozás számára.
Környezetvédelmi kérdések, elektromos adó és az így fizetendő díjak mérséklése nyilvánvalóan helyeselhető és ösztönözhető, főleg most, a Volkswagen autókonszernt érintő botránysorozat kapcsán ez mindenképp kiemelésre érdemes.
Azt gondolom, tisztelt képviselőtársaim, és Burány Sándor kollégámnak mondom, költségvetési bizottsági elnök úrnak, hogy soha más „öröme” ne legyen egy ellenzéki képviselőnek, mint hogy azt kelljen mondania, amivel egyébként egyetértek, hogy pálinkafronton némi többletet is kell fizetni. Értelmezhető ez úgy is, hogy a brüsszeli bürokrácia nem engedélyezte teljes mértékben azt, amit szerettünk volna. De azt gondolom, ez a magyar magánemberek és magyar vállalkozások legkisebb gondja, hogy pálinkafronton némi visszavonulásra kényszerültünk.
Ez a törvénycsomag üdvözölhető, a rezsicsökkentési gondolkodás része, ami elénk került, és ha ezt elfogadjuk, akkor a magyar vállalkozásoknak ez könnyebbséget jelent és ilyen szempontból hasznukra lesz. Tehát a versenyképességüket növeli, ezért a frakciónk támogatja a csomag elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me