GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Két egyszerű gondolatom lenne meg egy kérésem, államtitkár úr. Az egyik ez a pálinkát érintő párlatadójegy kérdése, ez a 700 forintos. Ha 86-szor vesszük, ami maximum igénybe vehető egy adott esztendőben, akkor az 60 200 forint többletterhet jelent. De nem is ezt akarom forszírozni, hanem igazából ehhez kapcsolódóan csak azt akartam mondani, hogy ilyen csatákat nem nagyon érdemes nyerni, vagy így nem érdemes, az önök szóhasználata szerint csatákat nyerni, hogy az az emberek számára mértékadó többletterhet jelentsen.
A másik dolog, amihez vissza akarok térni, és egy javaslatom lenne, államtitkár úr, mérlegelje, és talán még célszerű lenne itt a zárszó - amit ön majd elmond - előtt esetleg polemizálni, beszélni a dologról. Ez pedig magát a minimálbért érinti. Mint említettem, a minimálbér járulékterhe 2010-ről 2015-re plusz 32 ezer forint. Nos, ha ezt a járulékterhet gyakorlatilag nem a kormány tenné magáévá, hanem az emberek számára adná, akkor egy lépésben is eljutnánk oda, hogy a mai 68 775 forintos nettó minimálbér gyakorlatilag a létminimum egy főre eső összegét meghaladó, gyakorlatilag a 100 ezer forint környékén lenne. Érdemes lenne, államtitkár úr, elgondolkodni azon, hogy a kormány mondjon le arról a járulékteher-többletről, amit beszed a munkaadóktól meg a munkavállalóktól, és tegye haszonélvezővé azokat az embereket, akik ma minimálbéren dolgoznak. Nem hiszem, hogy olyan mértékű lemondásról kellene tanúbizonyságot tenni, ami a költségvetést egyébként ellehetetleníti. Nemhogy nem hiszem, tudom.
A kérésem pedig az, hogy ha majd úgy alakul az élet, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt felügyeli, vezeti, akkor tegyen hitet most arról nekem, még egyszer kérem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a politikamentességet biztosítani fogja. Utána majd kérdezem, hogy hogyan és miképpen. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me