SZATMÁRY KRISTÓF,

Full text search

SZATMÁRY KRISTÓF,
SZATMÁRY KRISTÓF, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Talán ennek a törvényjavaslatnak a pozitív oldalát az is megmutatja, hogy viszonylag kevesen vagyunk itt a parlamentben. Az még általában megszokott, hogy a kormányoldal részéről ezekben a vitákban azok szólalnak föl, akik szakmailag ezt nézik. De mivel ez a törvényjavaslat szinte kizárólag pozitív változásokat hoz egyébként a jövő évi adóváltozásokban, ezért látható módon az ellenzéki képviselők is inkább csak szakmai oldalról vannak képviselve, és azt gondolom, hogy ez alapvetően helyes is, mert ha végigmegyünk azon, amit Tállai úr elmondott, ebből az is következik, hogy államtitkár úr ahogy végigment a felsoroláson, szinte csak olyan javaslatok szerepelnek a jövő évre vonatkozó módosításokban, amelyek vagy a vállalkozások, vagy pedig az emberek, családok számára pozitív változásokat hoznak.
De azért hoztam ide ezt példát, mert nem volt ez sajnos mindig így, s azon képviselőtársaim, akik az elmúlt 10-12 évben itt a Házban részt vehettek különböző adótörvények vitáján, egészen más vitákra voltak felkészülve. Sajnos, visszautalva itt a szocialista időszakra, általában egy jövő évi adótörvény benyújtása idegeskedéssel, félelemmel párosult, rendszerint azért, mert alapvetően a terhek növekedését hozta a vállalkozók és az emberek számára. (Bangóné Borbély Ildikó: 30 új adó!) Gondolom, másoknak is lesz lehetősége elmondani az adótörvények kapcsán a véleményüket, szocialista képviselőtársamnak is.
(16.40)
De tény és való, hogy megéltünk itt a parlamentben jó néhány olyan, adótörvényekkel kapcsolatos vitát, ahol valóban arról kellett sajnos vitatkoznunk, hogy hogyan is növekedtek a vállalkozások adóterhei. Vagy ha egyébként volt olyan időszak - megint csak szocialista képviselőtársaimra utalva -, amikor egy adótörvény vitájában adócsökkentés volt, például az áfa esetében, azt pontosan tudtuk, hogy az alapvetően rövid időre szól, hiszen ezek az adócsökkentések átverések voltak akkor, mert a választások után a korábbi adó mértékénél magasabb adókat vetettek ki, tehát egyértelműen csak szavazatszerzésre szolgáltak. De talán tényleg ennyit a múltról.
Az a szerencsénk van, hogy ma a magyar gazdaság teljesítőképessége jóval nagyobb, és ennek köszönhetően az adótörvények kapcsán nem arról kell vitatkoznunk, hogy kinek és mennyivel növekednek a befizetései, hanem arról, hogy kiknek és hogyan csökkennek a terhei, és hogyan csökkennek - mint itt elhangzott - sok esetben az adminisztrációs kötelezettségei.
Az előttünk fekvő, adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot október 13-án nyújtotta be a kormány azzal a céllal egyértelműen, hogy a korábbi évek kijelölt irányának megfelelően alapvetően a gyermeket nevelő családok, a munkavállalók és a vállalkozások adóterheit változatlanul alacsony szinten tartsa, ösztönözze a gazdaság kifehérítését.
2010 óta, most nem sorolom föl, mert erre valószínűleg az idő kevés is lenne, jó néhány olyan lépést tett a kormányzat - és ebben támogatta a parlament többsége is -, hogy a munkaalapú gazdaság megteremtése itt Magyarországon megvalósítható legyen. Ezek közül talán kiemelkedik a 2012. év nyarán elindított munkahelyvédelmi akcióterv, amit csak azért említek, mert az akkor meghozott intézkedések tovább élnek, és azok a kedvezmények, amelyek a munkát segítik Magyarországon, ezek a 2016-os évben is, a most benyújtott adócsomag keretében folytatódnak. Úgy vélem, hogy az elmúlt évek intézkedései ebből a szempontból kiállták az idő próbáját. Egyértelműen kijelenthetjük azt, hogy a kormány azon elképzelése helytálló volt, hogy nem büntetni, hanem támogatni kell a munkát, és a költségvetés egyensúlya érdekében, ha szükséges, akkor alapvetően a fogyasztási adókat emelte a kormányzat a korábbi években.
A rendszer érdemi átalakítása ennek következtében, kijelenthető, hogy befejeződött, ennek is köszönhető, hogy a most benyújtott adócsomagban jelentős, radikális fordulatot hozó intézkedések nincsenek, sőt kifejezetten az adminisztrációt csökkentő kormányzati lépéseket találunk.
A javaslat egyik legfontosabb eleme és legnagyobb újdonsága a vállalkozói réteg azon kívánságának törvénybe öntése volt, amely eredményeképpen lényegében a pozitív vállalkozói lista, vagyis a megbízható és a kockázatos adózó fogalma beemelésre kerül az adórendszerbe. A megbízható adózó az általános szabályokhoz képest pozitívabb, az utóbbi, vagyis a kockázatos pedig szigorúbb elbírálásban részesül. A pozitív adózók esetében a kiszabható mulasztási bírság és az adóbírság felső határa 50 százalékkal kevesebb az általános szabályok szerinti mértékhez képest, emellett számukra az áfakiutalás iránti kérelmek is felgyorsulnak januártól.
Azt gondolom, hogy ez régi követelése a tisztességes magyar kis- és középvállalkozóknak és fontos üzenet a kormányzat részéről a tekintetben, hogy megbecsüli és támogatja a tisztességes vállalkozókat. Ezzel ezek a vállalkozók presztízst szerezhetnek maguknak és ügyfeleiknek. Sokkal egyszerűbb lesz egyébként bizonyos tárgyalásokat két megbízható adózó között lefolytatni, jobb üzleti ajánlatot tudnak tenni, kedvezőbb szerződési feltételeket alkudhatnak ki maguknak, mint azok a vállalkozások, amelyek a kockázatos, vagyis abba a kategóriába kerülnek, amelyek lényegében többször átlépnek bizonyos jogszabályi kereteken.
De tartalmaz a törvényjavaslat további, azt gondolom, fontos intézkedéseket is, mint ahogy itt államtitkár úr elmondta, kifejezetten a fuvarozási ágazat stratégiai jellegét erősíti az a benyújtott javaslat, amely alapján az iparűzési adóból levonható lesz a külföldön megfizetett útdíj és a hazai úthasználati díj 7,5 százaléka. Itt is jelezném egyébként, hogy ez régi kérése a szakmának, amelyre a mostani, javuló gazdasági helyzet ad lehetőséget, hogy bevezetésre kerüljön. A szállítmányozással foglalkozó cégek egyébként nem adóalap-kedvezményt kapnak, hanem adókedvezményben részesülnek. Ezzel az intézkedéssel a hazai vállalkozások reményeink szerint versenyelőnyhöz juthatnak.
Ugyancsak mindenképpen támogatható cél a kormány részéről az, hogy az elektromos járművek mellett az egyéb környezetkímélő járművek megszerzését is illetékmentessé teszi a benyújtott javaslat. Alapvetően a Jedlik Ányos-terv keretében történik ez. A mentesség csekély összegű támogatásként vehető majd igénybe, és kiterjed bizonyos haszongépjárművek megvételére is.
Ugyancsak lényeges talán az szja-fizetési kötelezettségnél, hogy a korábbi 150 ezer forintról 200 ezer forintra emelkedik a pótlékmentes részletfizetési lehetőség, ami a jövőben az ekho megfizetésére is kiterjed. Nagyon lényeges és elhangzott - a javaslat egyik legfontosabb része -, több millió magyar honfitársunkat érinti a jövőben az, hogy lényegében a NAV átvállalja minden olyan adózó adóbevallásának elkészítését, aki bizonyos feltételeknek megfelel, vagyis a munkaadójuknak arról nyilatkozatot tesznek, hogy nincs egyéb jövedelmük, adóalap-kedvezményt nem vesznek igénybe, illetve csak arról az 1 plusz 1 százalékról rendelkeznek. Azt gondoljuk, hogy egyébként ez jelentős, több millió magyar háztartás és magyar állampolgár számára jelentős adminisztrációcsökkentést eredményezhet a jövő évtől.
Ugyancsak a céges világot érinti, hogy a végelszámolással működő cégeknél az adóhatósági vizsgálat lefolytatása a jövőben nem lesz kötelező. Ennek oka egyébként, amivel egyet is tudunk érteni, mivel ezen cégek többsége rendezett pénzügyi háttérrel rendelkezik, a kötelező ellenőrzés csak a kockázatos adózóknál marad meg. Az adóhatóságok munkáját, a hatékonyabb együttműködést szolgálja, hogy az állami adóhatóság és vámhatóság külön vezetett nyilvántartásaiban szereplő fizetési kötelezettségeket egy közös folyószámla-nyilvántartássá vezetik át a jövő évben.
A jövedéki adóban, mint ahogy elhangzott, valóban talán pontot tehetünk a Bizottság kontra Magyarország ügyében a pálinka I. ítéletben hozott döntésre, amely alapján megmarad jelentősen a kedvezmény, de bizonyos befizetéshez és adminisztrációhoz kötődik.
Összességében, tisztelt képviselőtársaim, azzal ajánlanám a most benyújtott adócsomagot az Országgyűlés számára támogatásra, hogy azt gondoljuk, hogy a jövő évi adócsomag egyrészt jó a vállalkozóknak, jó a vállalkozóknak, mert kiszámítható, stabil adókörnyezetet teremt jelentősen csökkenő adóterhekkel, és jó a családoknak is, hiszen a korábbi kedvezményeket fönntartja, és ott is jelentős adminisztrációs tehercsökkenést hoz a jövő évtől kezdődően.
Tisztelt Képviselőtársaim! Őszintén azt gondolom, hogy sok-sok olyan adóvitát szeretnék és kívánnék Magyarországnak, ahol egy ilyen kiszámítható, stabil adókörnyezetben, csökkenő terhekre és csökkenő adminisztrációs terhekre számíthat a magyar lakosság és a magyar vállalkozó. A Fidesz-frakció részéről támogatjuk a kormány előterjesztését. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me