SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az adózás rendjéről szóló törvény olyan alapnorma, amely minden magyar ember életét érinti, illetve biztosítja a költségvetési bevételek beszedésének kereteit. A módosító javaslat jelentősége tehát elvitathatatlan. A módosításban több olyan pontosítás, technikai változás van, ami remélhetőleg a gyakorlatban is gördülékenyebbé és egyszerűbbé teszi majd mind az adózók, mind az adóhatóság számára az adók bevallását, befizetését, illetve beszedését.
Z. Kárpát Dániel képviselőtársam elmondta már a Jobbik álláspontját a törvényjavaslattal kapcsolatosan, elmondta azokat a kérdéseket és anomáliákat, amik felmerültek bennünk, ezért én a törvényjavaslatnak kimondottan csak egy elemével kívánok foglalkozni. Kiemelést érdemel a törvénymódosításnak az a része, amely különbséget tesz megbízható adózók és kockázatos adózók között. Az új szabályozás egyébként figyelemreméltó, hiszen eddig elsősorban a hatósági elemek domináltak az adóügyi eljárásban, a tisztességes adófizetők számára a pozitív visszajelzés és megerősítés gyakorlatilag ismeretlen volt. Dicséretes tehát az a törekvés, ami az előttünk fekvő törvénymódosításból tükröződik, álláspontom szerint ez egy fontos lépés a valóban szolgáltató és ügyfélbarát adóhatóság irányába.
A megbízható és kockázatos adózók közötti különbségtétel több eljárási mozzanat és cselekmény esetében is megjelenik a javaslatban. Azonban álláspontom szerint a megbízhatónak minősített adózók esetében az adóellenőrzés maximális határidejének 180 napban történő meghatározása továbbra is riasztó. Tudjuk mindannyian a gyakorlatból, hogy ha egy hivatalos aktus foganatosítására maximális határidő kerül meghatározásra a vonatkozó szabályban, akkor az eljáró ügyintéző alapvetően erre tekintettel intézi az ügyet, tehát az adott eljárási cselekmény megvalósításának tényleges időigénye megközelíti majd a jogszabályban meghatározott maximális időtartamot.
Jelenleg több olyan példát is említhetnénk, ahol az adóellenőrzések időtartama jócskán meghaladta a 180 napot, sőt nem ritka, hogy egy-egy ellenőrzés közel egy évig is eltart. Ehhez képest a megbízható adózók esetében az ellenőrzés időtartamát 180 napban maximálni előremutató törekvés ugyan, de gondoljunk bele, hogy 180 nap az fél év. Fél évig végez ellenőrzést az adóhatóság egy olyan adózónál, akit korábban éppen a jogkövető adózói magatartása miatt minősített pozitívan. Ez az időtartam véleményem szerint vállalhatatlanul hosszú, ezért módosító indítványt terjesztettem elő, ami a megbízható adózók esetében az ellenőrzések időtartamát 90 napban maximálja. Természetesen abban az esetben, ha az ellenőrzés alá vont adózó az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat nem bocsátja az adóhatóság rendelkezésére, akkor a határidő meghaladhatja ezt a mértéket, az általam beterjesztett módosító javaslat ezt a rendelkezést nem érinti.
Tekintettel arra, hogy a kormány törekvései szerint az adóhivatal jelentős átalakítás előtt áll, csak remélni tudom, hogy a jelen törvénymódosításban megjelenő pozitív tendenciák fognak érvényesülni az újjáalakított hivatali szervezet gyakorlatában is. Még egyszer kérem államtitkár urat és tisztelt képviselőtársaimat, hogy fontolják meg - bár tudom, hogy nem szokás elfogadni az ellenzéki módosító javaslatokat -, hogy e módosító javaslat esetében valóban egy konstruktív javaslatot tettünk, hiszen a 90 nap elég kell legyen az adóhatóságnak arra, hogy egy megbízható adózó ellenőrzését elvégezze, és ezzel mind az adóhatóság, mind pedig az adózó esetében egy még nagyobb könnyítést tudunk adni. Kérem önöket, fontolják meg a Jobbik Magyarországért Mozgalom módosító javaslatát, hogy elfogadják azt. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)
(18.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me