TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Valóban, néhány kérdésre szeretnék reagálni. Bár nagyon sok adótörvényvitán részt vettem már a parlamentben az elmúlt évek alatt, de bevallom őszintén, olyannal még nem találkoztam, hogy mind a kormánypárti, mind az ellenzéki frakciók azt mondják, hogy alapvetően támogatható elemek vannak az előterjesztésben, és valójában az előterjesztés tartalma nem is kapott kritikát, hanem az ellenzék részéről leginkább azok kaptak kritikát, amelyeket nem tartalmaz ez az adótörvénycsomag, illetve az adózási eljárásról szóló törvénycsomag. Itt is kis félreértés van az ellenzékkel, hiszen nem az volt a cél ezzel a törvénycsomaggal, hogy alapvetően az adózás mértékét, a nagyságát változtassuk, hanem leginkább az adóeljárási szabályokat egyszerűsítsük, és bizonyos kormányzati politikai, gazdaságpolitikai célkitűzéseknek a megalapozottságát az adótörvényeken is át tudjuk vezetni. Ilyen elsősorban az elektromos autókra vonatkozó adókedvezmény, illetőleg a fuvarozók számára adott különféle adókedvezmény. Ennek a beterjesztésnek tehát nem ez a célja, hiszen elfogadott adótörvény van, amelyet valóban tavasszal elfogadtunk, ami január 1-jétől lesz esedékes.
Természetes, hogy ellenzéki pártok nem emelik ki azt, hogy mi az, ami támogatható, arról röviden beszéltek, bár az meglepett, hogy az MSZP vezérszónoka, Burány Sándor a személyi jövedelemadó-bevallási rendszer átalakításáról nem beszélt egy szót sem, pedig az előterjesztésnek éppen ez az egyik legnagyobb horderejű pozitív változása szerintem. Ugyanis el fogjuk érni azt az időszakot nemsokára, 2017-ben, amikor lényegében a magánszemély adózóknak nem kell adóbevallást elkészíteni, nem kell erre energiát fordítani, pénzt fordítani, időt, nem kell szakértőt megfogadni, nem kell adótanácsadóhoz vinni az összegyűjtött igazolásokat, hogy elkészítse a bonyolult adóbevallást esetleg, hanem lényegében ezt a feladatot két lépcsőben, két ütemben az adóhatóság fogja elvégezni. Először 2016-ban, tehát már az ez évi adóbevallásáról is gondoskodik az adóhatóság annak a másfél milliónyi embernek, illetve gondoskodhat, aki ezt kérni fogja.
(18.20)
Ugyanis azok, akik nem vesznek igénybe adókedvezményt, a munkáltatójuknál január 31-éig kérhetik, hogy az adóhatóság készítse el helyettük az adóbevallást. Bár Z. Kárpát Dániel képviselő úr elment, jelezném, hogy valószínűleg félreérti, és ő csak a jövő évi változásról beszélt. Arról, ami egy év múlva, 2017-ben bekövetkezik, hogy mindenkinek, 3,8 millió embernek elkészíti az adóhatóság a bevallást, ezt ő vagy nem nézte meg a törvényjavaslatban, vagy nem értette. Tehát szeretném megnyugtatni így a jegyzőkönyvön keresztül, hogy igenis el fogjuk érni azt, hogy mindenki helyett az adóhatóság fogja a bevallását elkészíteni, és erre a kapacitása az adóhatóságnak rendelkezésre áll egyrészt, másrészt pedig rendelkezésre fog állni.
Ami mindenki által érintett terület volt, az a pálinka-, párlatadó bevezetése. Igen, hosszú vita lezárása ez, amit az Európai Bizottsággal folytatott a magyar kormány. Minden jogorvoslati lehetőséget igénybe véve végül is a belépéskor aláírt szerződés alapján sajnos vissza kellett térnünk az otthon főzés adóztatásához. (Heringes Anita közbeszól.) Ami viszont lényeges és fontos, hogy egyrészt ez a lehetőség, az otthoni pálinkafőzés lehetősége továbbra is fennáll. Az otthoni pálinkafőzés lehetősége továbbra sem követel meg semmiféle nyilvántartást, nem kell semmilyen adminisztrációt elvégezni, nem kell lényegében bejelentést tenni a NAV-hoz. (Bangóné Borbély Ildikó: Nem igaz, államtitkár úr!) Mi a baj? Hozzak egy pálinkát?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me