DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem szerettem volna a vezérszónoki felszólalásomban keverni a mostani mondandómat, ugyanis Józsa István képviselőtársam, aki külföldön tartózkodik, kért meg arra, hogy a neki írt válaszokkal kapcsolatban tegyek fel néhány kérdést. Én azért is teszem ezt nagyon szívesen, hiszen ezek olyan kérdések, amelyek nemcsak azokat az adott ügyeket érintik, hanem bőven az ügyészség 2014-15-ös tevékenységével kapcsolatban is bizony aktuálisak.
Az egyik az, hogy először is ebben a témakörben én is szeretném megköszönni a legfőbb ügyész úrnak azt, hogy ígéretéhez híven válaszolt a miáltalunk egy évvel ezelőtt feltett kérdésekre, de az üröm az örömben az - és azt hiszem, ezt megint nem én mondom először ma itt a képviselőtársaim közül -, hogy ugyan a témával kapcsolatos információkat közölt, csak éppen nem a választ a kérdéseinkre. Ez a probléma egyébként a Józsa képviselő úrnak adott válasszal is. Azért is ismertetem ezt nagyon szívesen, mert ezeket a kérdéseket egyébként én is feltettem a vezérszónoki felszólalásomban.
Az ügyészségi kiszivárogtatásokkal kapcsolatban, hogyan jutottak és jutnak vajon a mai napig bizonyos belső ügyészségi információk és iratok bizonyos meghatározott sajtóorgánumok birtokába, itt legfőképpen nyilván a Magyar Nemzetet lehet említeni, ha a múltba tekintünk. Azt írja a legfőbb ügyész úr válaszként, hogy: „Az ügyészségi kiszivárogtatásokkal kapcsolatban tájékoztatom, hogy az ügyészség minden olyan esetben belső vizsgálatot tart, ahol felmerül annak lehetősége, hogy ügyészségi alkalmazott jogszabálysértő módon közöl ügyészségi adatvagyonba tartozó adatot illetéktelen személlyel.”
(15.30)
Csak ennyit kérdeznék, legfőbb ügyész úr, ezt én értem. Hány ilyen eljárás indult, és mi azoknak az eredménye? Mert ez, hogy egyébként megnyugtat minket arról, hogy vannak ilyen eljárások, azt gondolom, hogy messze nem kielégítő válasz. Szeretnénk tudni, hogy van-e annak eredménye, van-e annak felelőse az ügyészi szervezeten belül, hogy hogy kerülhettek ezek a bizalmas információk oda. Javaslom elkezdeni a kutakodást a Központi Nyomozó Főügyészségnél, merthogy legtöbb esetben az én meglátásom szerint nagyon is tudatosan onnan szivárogtatták ki ezeket az iratokat, és jó lenne ezeknek megtalálni a felelőseit.
A második ilyen pont a túlzott kényszerítőeszközök alkalmazása, ami a BKV-ügyhöz köthető eset kapcsán merült föl nálam is és Józsa képviselő úrnál is. Itt ön annyit írt válaszként, hogy ebben az időszakban nem az ügyészség, hanem a rendőrség folytatta ezeket az eljárásokat, és a gyanúsítotti kihallgatás is a rendőrség hatáskörébe tartozott. Legfőbb ügyész úr, ezt mi is tudtuk, köszönjük szépen. Azt nem tudjuk, hogy az ügyészség a törvényességi felügyeleti, illetve a nyomozásfelügyeleti jogkörében miért nem járt el. Azt nem tudjuk, hogy ön helyénvalónak tartja-e azt, hogy ilyen történt, hogy ön szerint rendben van-e az, hogy három-négy URH-s kocsi rohanja meg egy kétgyerekes édesanyának a lakását, és este vagy éjjel viszi el bilincsben őt a gyerekei mellől. Nekünk ez volt a kérdésünk. Nem az volt a kérdésünk, hogy a rendőrség vagy önök foganatosították-e ezt az intézkedést, hanem az, hogy ön nem tartja-e ezt visszásnak, és nem tartja-e olyan esetnek, amiben bizony kellett volna intézkedni.
Ugyancsak a harmadik kérdésre adott válasz; Molnár Gyulával kapcsolatban, a választásra időzített ügyek felvetésével kapcsolatban tájékoztatja képviselőtársamat arról, hogy mikor mentették fel első fokon Molnár Gyulát, aztán tájékoztat arról is, hogy mikor mentették fel másodfokon Molnár Gyulát, és hogy mindezt bizonyítékok hiányában tették meg. Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Nem ez volt a kérdés. Az volt a kérdés, hogy miért kellett a választást megelőző, azt hiszem, négy nappal korábban kézbesíteni, pont akkor kézbesíteni a gyanúsítotti idézést egy esélyes polgármesterjelöltnek.
További eseteket is tudok. Ezt már egyébként Harangozó képviselő úrnak írta. Egy kicsit más hangvételben itt már azt írja, hogy „vissza kell utasítanom képviselő úrnak az egyes ügyek időzítésével kapcsolatos állításait, illetve azt a véleményét, hogy az említett eljárások megindítását, illetve folytatásuk módját politikai megfontolások bármilyen formában befolyásolták volna”. Itt Hiszékeny Dezső ügyére, Kovács Béla ügyére és Simon Gábor ügyére utal ebben a válaszban. Segítsek? Mondjam a számát ennek a dokumentumnak? Ez az Nf.6752/2014/32-IV. szám alatti kérdésre adott válasz.
Megkérdezem: jó, de miért, legfőbb ügyész úr? Én értem azt, hogy vissza kell utasítania. De miért kell visszautasítania? Ugyanis mi megérveltük azt, hogy milyen furcsa egybeesés az, hogy Molnár Gyulának négy nappal korábban, Kovács Bélának, aki jobbikos képviselő, ott közvetlenül az európai parlamenti választást megelőzően sikerült eljárási cselekményt foganatosítani, aki egyébként európai parlamenti képviselőjelölt volt. Hiszékeny Dezső képviselőtársunknak szintén a választást közvetlen megelőző időben sikerült ezt megtenni. Nem is beszélve Simon Gáborról, akinél, azt hiszem, hogy februárban, február közepe táján robbantották ki önök ezt a botrányt, tudva azt, hogy egy-két hónappal később országgyűlési választásokat fognak tartani. Ezeknek az információknak önök birtokában voltak már jóval korábban, legalábbis ezt mondták önök a sajtó számára.
Mindehhez képest viszont arra lennék kíváncsi, hogy milyen alapon utasítja vissza ezeket a feltételezéseket, mert azt én értem, hogy megteszi, de, legfőbb ügyész úr, milyen alapon teszi meg, ugyanis mi érveltünk amellett, hogy mi az oka annak, hogy mi politikailag időzítettnek és irányítottnak tartjuk ezeket az eljárási cselekményeket. Visszatérve, azért érinti ez a mostani, a 2014-15-ös időszakot is, mert azt kell hogy mondjam, hogy semmiben nem változott az ügyészség hozzáállása. Ez az, amit elmondtam a vezérszónoki felszólalásomban is, és ez az, amit el tudok mondani ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban is.
Jó lenne, és örülnénk annak, hogy ha a legfőbb ügyész úr már tényleg volt olyan kedves, és el kell ismernem, ez is ritka manapság, hogy egyáltalán választ írt, akkor tegye meg, hogy érdemi választ ír nekünk, mert azzal hogy a tényekről tájékoztat minket, aminek mi is birtokában vagyunk, arra, köszönjük szépen, de semmi szükségünk nincs. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me