DR. VITÁNYI ISTVÁN,

Full text search

DR. VITÁNYI ISTVÁN,
DR. VITÁNYI ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Igazságügyi bizottság megtárgyalta a határozati házszabály 83. § (1) bekezdése alapján a legfőbb ügyésznek az ügyészség 2014. évi tevékenységéről szóló, B/4680. számon benyújtott beszámolóját, amelynek vitája során a tagok többsége egyetértett abban, hogy az ügyészség egyrészről törvényesen, másrészről hatékonyan működött 2014-ben is. Engedjék meg, hogy összefoglaljam a Polt Péter legfőbb ügyész úr által itt a plenárison és a bizottságban is rendszerezett tavalyi évi beszámolót, amely elsősorban a büntető szakágról, ezt követően a közjogi szakágról, a nemzetközi tevékenységről, néhány gondolat erejéig kitérve pedig az ügyészség személyi helyzetéről szól, majd természetesen mindezeket számadatokkal is alátámasztom.
Az Alaptörvény szerint számottevő része az ügyészi munkának a büntetőtevékenység, ami elválaszthatatlan attól, hogyan alakul Magyarországon a bűnözés helyzete. Ezzel összefüggésben azt mondhatjuk, hogy 2014-ben 12,8 százalékkal kevesebb bűncselekményt regisztráltak, alapvetően a vagyon elleni bűncselekmények területén mutatkozik a csökkenés. A regisztrált elkövetők száma is csökkent, 108 389 elkövetőt regisztráltak az elmúlt évben. Ahogy a legfőbb ügyész úr is említette, tavalyelőtt még 138 emberölésről számoltak be, míg ez a tavalyi évben 129-re csökkent, ami pozitív irányú változást jelent.
Tisztelt Ház! A korrupció elleni harcban mind a kormánynak, mind az ügyészségnek megvan a maga feladata. A magyarországi korrupció ellen a mostani kormányzat tette a legtöbbet. Példa erre a párt- és kampányfinanszírozás új szabályai, a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrzése, az online gépek és az szja-rendszer bevezetése. (Sic!) A kormány ezen intézkedései értelmetlenné teszik a korrupciót. Az ügyészség nagy lépést tett a korrupció felszámolásában az elmúlt évben. Mint ezt az előbb legfőbb ügyész úrtól is hallottuk, míg 2012-ben 828, 2014-ben 3269 korrupciós ügy került feltárásra. Úgy gondolom, ez a számadat-növekedés nem a bűncselekmények növekedését jelentette, hanem az eredményességet, illetőleg a látens bűnözés felfedezését.
Ennek kapcsán hadd emeljem ki például a Vizoviczki-ügyet, amely valóban a nyomozó hatóság felső köreibe történő bűnözői beépülést leplezte le. Ebben az ügyben a sikeresen folytatott nyomozás eredményeképpen a Központi Nyomozó Főügyészség vádat is emelt. Vagy említhetném a heti friss esetet, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség emberei a záhonyi határátkelőhelyen hajtottak végre sikeres akciót. Mindezek tükrében az ellenzék korrupciós támadásai a Fidesz és a kormány ellen megalapozatlanok.
Tisztelt Ház! A nyomozó hatóságok vádemelésre 114 538 ügyet terjesztettek elő. A tavalyelőttről áthúzódó ügyekkel több mint 120 ezer ügyet kellett vádemelésre alkalmasság szempontjából megvizsgálniuk az ügyészség munkatársainak. Az ügyek 51,5 százalékában emeltek vádat, a többiben vagy meg kellett szüntetni a nyomozást, vagy pedig vissza kellett adni további nyomozati cselekményekre, illetve egyéb döntést kellett hozni. A váderedményesség továbbra is kiváló a büntető szakágban. 2013-ban 96,4 százalék volt, ezen 0,2 százalékot újra sikerült emelni, 96,6 százalék volt 2014-ben.
Az ügyészség vádképviseleti tevékenysége továbbra is magas színvonalú. Növekedett a tárgyalási szám, ugyan a bűncselekmények száma csökkent, és ezáltal a nyomozásfelügyeleti tevékenység bizonyos tekintetben kevesebb munkát jelentett, ugyanakkor a bíróság előtti tevékenység nőtt, hiszen a kötelező ügyészi részvétel miatt a tárgyalások számával egyenes arányban nő az ügyészi részvétel száma is.
Tisztelt Ház! Az Alaptörvény deklarálja, hogy az ügyészségnek a klasszikus vádképviseleti funkción túlmenően további hatáskörei is vannak, és ezek a törvényben biztosított jogosítványok a közérdek védelmezőjeként illetik meg. 2014-ben is több jogszabályi változás érintette a közérdekvédelmet, pontosabban, mint ahogy azt legfőbb ügyész úr is említette, az új Ptk. hatálybalépése, továbbá módosult a polgári perrendtartásról szóló törvény is, ami az ügyésznek új hatáskört biztosított az ingatlanszerzési célú csalás, zsarolás, uzsora-bűncselekményekkel összefüggő polgári jogi igények érvényesítése iránt, hiszen kötelezővé tette az ügyészi fellépést.
Tekintettel arra, hogy a hatálybalépés márciusban volt, kevés idő jutott gyakorlati érvényesülésre, azonban látnunk kell, hogy ez a közérdekvédelmi szakterület jelentős mértékben hozzájárul a korrupció elleni küzdelemhez. A megbízhatósági vizsgálatok felügyeletét az ügyészség látja el, ami alapvetően ellenőrző, megelőző jellegű tevékenység.
Tisztelt Ház! Nemzetközi viszonylatban jellemzőek voltak a kétoldalú, legfelsőbb szintű találkozók mind európai uniós partnerekkel, mind keleti partnerekkel egyaránt. Az ügyészi nemzetközi tevékenység volumenét jól mutatja, hogy 2014-ben 171 nemzetközi rendezvényen összesen 226 ügyészségi alkalmazott vett részt. A visegrádi csoport legfőbb ügyészeinek együttműködése példaértékű, egységes álláspontot képviseltek az európai ügyész tekintetében, vagyis az eredeti magyar ügyészségi álláspontot tették magukévá.
Ha már a nemzetközi kapcsolatokról beszélünk, akkor mindenképpen meg kell említeni, hogy a magyar ügyészség tevékenységének nemzetközi megítélése igen pozitív. A nemzetközi szervezetek jó néhány alkalommal kifejezték elismerésüket a magyar ügyészség munkájáról. Az ellenzék alaptalan támadásai következtében ügyészségünk nemzetközi megítélése a hazainál jóval kedvezőbb.
Tisztelt Ház! Az ügyészség személyügyi helyzetét tekintve 2014. január 1-jén az engedélyezett álláshelyek száma 4771 volt, ami az év végéig 4826-ra emelkedett; hozzáteszem, a többletfeladatok ellátása érdekében vált szükségessé a bővítés, amely így is elenyésző. Hangsúlyozom, az ügyészek magasan képzettek, mely tényt többek között bizonyít az is, hogy felsőoktatási intézményben jelenleg 70 ügyész folytat oktatói tevékenységet, sőt 2014-ben 29 központi képzési programon volt lehetőségük részt venni a fogalmazóknak, alügyészeknek, hiszen az oktatási-képzési tevékenység központjában továbbra is az utánpótlás ügyészi hivatásra való felkészítése, valamint az ügyészek szakmai továbbképzése állt.
A büntetőeljárás hatékonysága megköveteli, hogy a bíróság és ügyészség elvi szakmai alapokon, azonosan értelmezze és alkalmazza a büntetőjog anyagi és eljárásjogi szabályait. Ezt felismerve a Kúria joggyakorlatot elemző csoportjainak munkájában ügyészek is közreműködnek.
Néhány szót az ügyészi informatikáról is, ami beépült a munkafolyamatba, hiszen egyre több jogszabály írja elő kötelezőként az elektronikus kapcsolattartást. Jelenleg több mint 4 ezer ügyészségi alkalmazott éri el saját munkaállomásán keresztül a jogosultságának megfelelő e-hálózatot, amely folyamatosan biztosítja az alkalmazások, adatok online elérését, ami még hatékonyabb igazságszolgáltatást tesz lehetővé.
(12.50)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a néhány fent említett adat méltán igazolja, hogy az ügyészség 2014-ben is megfelelt azoknak a kihívásoknak, amelyek elé a bűnözés változásai, a jogszabályi háttér alakulásai állították.
Megköszönöm az ügyészség 2014. évi munkáját. Kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a 2014. évi beszámolót szíveskedjenek elfogadni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me