DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat kiemelt célja a polgári légiközlekedési események jelentéséről, elemzéséről és nyomon követéséről szóló 376/2014. európai uniós parlamenti és tanácsi rendeletnek való megfelelés megteremtése. Az uniós rendeletet és a végrehajtására kiadott bizottsági rendeletet a tagállamoknak 2015. november 15-től kell alkalmazniuk, ezért a nemzeti jogszabályoknak is ezen határidőig hatályba kell lépniük.
A törvényjavaslat négy módosítást tartalmaz. A légi közlekedésről szóló törvény módosítását az említett uniós rendelettel való harmonizáció indokolja. A szabályozást úgy alakítottuk ki, hogy azonos szabályok vonatkozzanak az uniós és nemzeti szabályozási hatáskörbe tartozó légi járművekre. Szintén uniós előírás, hogy a légtérhasználati díjak meg nem fizetése esetén megfelelő szankciót kell alkalmazni. E rendelkezésekkel összhangban előírjuk a légiforgalmi szolgáltatás megtagadásának lehetőségét a 60 napon túl lejárt tartozások esetére. A HungaroControl Zrt. a jövőben nem nyújt szolgáltatást azon légi járművek számára, amelyek korábban nem fizették meg a légtérhasználati díjat, ezek tehát nem repülhetnek át a magyar légtéren.
A módosítás egyebek mellett tartalmazza még a szükségtelen légvédelmi riasztások költségeinek megtérítési kötelezettségét is a Magyar Honvédség számára abban az esetben, ha a légiközlekedési hatóság megállapítja a repülési szabályok megsértését.
A légi, vasúti és vízi közlekedési balesetek és egyéb közlekedési események szakmai vizsgálatáról szóló törvény módosítását a légi balesetek, események bejelentéséről és elemzéséről szóló uniós rendelet indokolja. Az Európai Unió egyértelmű szándéka, hogy olyan szabályozást léptessen hatályba, amellyel a légiközlekedési balesetek proaktív módon megelőzhetőek. Így a légi közlekedésben működő szervezeteknek, légitársaságoknak, repülőtereknek, gyártó cégeknek be kell jelenteniük minden eseményt a nemzeti hatóságaiknak. Olyanokat is, amelyek nem okoznak balesetet, csak eltérnek a normális üzemmenettől. A nemzeti hatóságok ezeket az eseményeket kivizsgálják és elemzik. Az uniós rendelet kibővíti a bejelentendő események körét, így várhatóan ez is az eseményjelentések számának növekedését fogja okozni.
Az egészségügyi és hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvény módosítását a közlekedésbiztonsági szervnek a légi, vasúti és vízi közlekedési balesetek és egyéb közlekedési események szakmai vizsgálatával összefüggő adatkezelése indokolja.
Tisztelt Képviselőtársaim! A veszélyes áruk nemzetközi belvízi szállításáról szóló európai megállapodáshoz csatolt szabályzat kihirdetéséről és belföldi alkalmazásáról szóló törvény módosításának indoka, hogy az augusztus 20-i budapesti tűzijátékokhoz a Dunán szállított veszélyes áruknak, a tűzijátéktesteknek a kilövés helyére történő szállítása során praktikusan nem tarthatók be ezen megállapodás szabályai. Ehelyett azonban a hajózási hatóság által elrendelt forgalmi zárlat, a rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság kísérőhajói és egyéb biztonsági előírások kellő biztonságot nyújtanak a szállítás és lebonyolítás során.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, hogy ezt az alapjaiban jogharmonizációs célú törvényjavaslatot megtárgyalni és elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me