DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Elöljáróban engedjék meg, hogy megköszönjem a támogató megnyilatkozásokat és külön megköszönjem mind a két hozzászólónak a szakmai alaposságot, amely egy ilyen témában, minden más témában is, de egy ilyenben különösen indokolt.
Engedjék meg, hogy néhány dologra reagáljak! Az egyik – általánosságban -, hogy a felvetett kérdések egy részére a javaslat indokolása választ ad. Ami a felvetéseket és a hozzászólás közben a képviselő asszony által is észrevett reagálásomat illeti, meg kell mondjam, hogy ezt az előkészület során én is megkérdeztem a javaslatot összeállítóktól, hogy a katasztrófavédelem miért nem szerepel ebben a felsorolásban, tehát ilyetén ismerős volt a felvetés. A válasz az volt, amit, ha megengedi, én itt megismétlek, hogy az állami légi jármű fogalmát a chicagói egyezmény határozza meg, és lényegében a perdöntő az, hogy nem a légi jármű által végzett feladat határozza meg a besorolást. Például a légi mentés is állami feladat, de polgári légi járművel történik uniós szabályok alapján, tehát más a besorolása. Ilyetén tehát a javaslatban szereplő felsorolás meggyőződésünk szerint korrekt, hiszen a chicagói egyezményhez igazodik, na most, ha mi a nemzeti szabályozási körben eltérő fogalmi felsorolással operálunk, az csak zavart okozhat, ha a nemzetközi jog, a nemzetközi szerződésekben szereplő fogalmi felsorolásoktól eltér. Tehát - hogy mondjam - tartalmilag logikus az ön kérdése, már nekem is feltűnt, de ez rá a válasz.
Mind a két képviselőtársam foglalkozott a drónoknak a kérdésével. A drón a szép új világ, úgyhogy nyilvánvaló, hogy a mostani százezres darabszám, ahogy a képviselő úr is mondta, várhatóan a sokszorosára fog növekedni. Ennek a szerepe, hatása mind a légi közlekedés biztonságára, és meg kell hogy mondjam, hogy számos egyéb más biztonsági kérdésre számos kérdést és szabályozási igényt vet fel, ezt Magyarországon is érzékeljük, ezért előkészítés alatt áll egy miniszteri rendelet, amely egy rugalmas, betartható, de biztonságos, reményeink szerint biztonságos jogszabályi környezetet teremt. Az Unió hatáskörébe tartozik a 150 kilogramm feletti drónoknak a szabályozása, erre figyelemmel az általam előbb említett nemzeti szabályozás a 150 kiló alattiakra fog vonatkozni. Csak megjegyzem, hiszen számos, egyébként lakossági és egyéb bejelentkezés is történt, hogy a miniszteri rendeletben kategóriákat szeretnénk létrehozni mérettől függően szigorodó szabályokkal, a nagyobbaknál gyakorlatilag a légi járművekkel azonos szabályokat kívánunk bevezetni.
Engedje meg, képviselő asszony, hogy a hatósági díjnál megemlítsem, mert ön emelést említett, hogy miért emeljük a hatósági díjakat. Nem emeljük; korábban ez így nem volt szabályozva, régebben egy klasszikus hatósági eljárás volt, kérelem, hatóság, engedély, ami egy-két évig volt érvényes, és a hosszabbítás esetén újabb kérelmet kellett benyújtani, nyilvánvalóan újabb eljárás során. Az igazgatási szolgáltatási díj - és egyébként ez egy generális államigazgatási szabály - mindig a kérelemhez kapcsolódik. Ami ebben változás, hogy az EU-rendeletek alapján az engedélyek nem járnak le, tehát nincs egy- vagy kétéves, ismétlődő megújítási kötelezettség, hanem ami engedélyt egyszer kiadtak, az a visszavonásig érvényes. Ilyetén tehát az én meggyőződésem szerint nem emeljük a díjat, hanem az ennek a határidő nélküli engedélyezésnek a során felmerült eljárási költségeket kell megfizetni, ami mindig a tényleges költségekhez igazodik.
Ha már a hatóságokról van szó, a képviselő úr kérdezte, hogy a hatóság felkészült-e a várható növekvő feladatokra. Meggyőződésem szerint igen, de nyilvánvaló, hogy ha az elkövetkezendő években ebben változás lesz, akkor ezt figyelembe fogjuk venni. Úgy gondolom, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság az elmúlt időszakban is, jelenleg is mind személyi, mind tárgyi feltételeit illetően - hogy mondjam - jól ki van stafírozva, úgyhogy el tudják látni a feladatokat. Meg szeretném nyugtatni a képviselő urat, hogy a HungaroControl százszázalékos, kizárólagos állami tulajdonban van, úgyhogy e tekintetben nem látunk veszélyt.
Az augusztus 20-ai eseménnyel kapcsolatban én úgy gondolom, hogy ez nem egy biankó feltételrendszer, hanem az augusztus 20-ai tűzijáték a hazai - hogy mondjam - társadalmi működéshez hozzátartozik, és ennek a megrendezése és szabályszerű megrendezhetősége mindenképpen indokolja azt, hogy a nemzeti szabályok szerint ezt akár egy ilyen egyedi kivételi rendszerrel is figyelembe vegyük. Egyébként azt, hogy ezen a területen fokozott figyelemre van szükség, minden ilyen tömegrendezvény és éppen az augusztus 20-ai, akár tűzijátékkal kapcsolatos események mutatják, hogy bizony szükség van arra, hogy ezeket szabályozzuk a saját nemzeti vagy saját hazai igényeinknek és lehetőségeinknek megfelelően.
Mind a két képviselőtársam jelezte, hogy módosítókat kívánnak benyújtani. Ezeket előre is köszönöm, nyújtsák be, a bizottsági munka során ezeket meg fogjuk tárgyalni. Ezek megtárgyalása után én továbbra is kérem, hogy ezeket az alapvetően jogharmonizációs, kisebb részben a hazai szabályozást javító és átláthatóbbá tevő és például a drónok tekintetében az elkövetkezendő időszak követelményeit kiszolgáló szabályozási javaslatainkat támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me