DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, egy 1992 előtt keletkezett problémával állunk szemben, tehát eléggé régi az ügy, ugyanakkor emberségességi szempontokból nyilvánvalóan foglalkoznunk kell azokkal az emberekkel, akik ilyen fertőzésben szenvednek. Amúgy hepatitis C-vírusban a világon nagyon sokan, most is 170 millióan fertőződtek meg. Évente 3-4 millió fertőzés történik.
Magyarország itt a szerencsésebb országok közé tartozik, bár nyilván Skandináviában a legalacsonyabb, a legmagasabb pedig Egyiptomban a fertőzöttség mértéke, ott 15-20 százalék; Magyarországon 1 százaléknál kisebb. És mivel vérrel terjed, ezért általában nincsenek kitéve ennek az emberek. Nyilván, akik intravénás drogot használnak vagy piercinget ültetnek be, vagy tetováltatnak, azoknál ennek kockázata sokkal nagyobb. Nagy előretörés volt az idei évben, hogy egy újfajta vakcinát lehet alkalmazni, az interferonmentes antivirális szert, készítményt az OEP a finanszírozási körébe vonta, tehát így a kezelések is mindenki számára sokkal elérhetőbbé váltak.
Ahogy ön is mondta, az eljárás általában bírósági keretek között zajlik, mint minden kártérítési eljárás. Nyilván a kárt, a károkozó cselekményt és a kettő közötti okozati összefüggést kell bizonyítania annak, aki egyéni módon kívánja rendezni ezt a helyzetet. Ugyanakkor 2000-ben, 2000. november 24-én született egy kormányhatározat, amely a stabil vérkészítménytől HCV-vírussal megfertőzött, veleszületett vérzékenységben szenvedő állampolgárok egységes kártalanításáról szólt, és pontosan ezt a bírósági eljárást hivatott ez lerövidíteni. Pontosabban, egyes bizonyítási elemek terhét elveszi a kártérítést kérők válláról, ezáltal sokkal könnyebben jutnak hozzá a kártalanításhoz egy méltányossági eljárás keretében.
A keresetekről el lehet mondani, hogy döntő többségében fizetésre kötelezi a magyar államot, de általában kisebb mértékben, mint amit követelnek a keresetet benyújtók, az elévülést pedig nagyon tágan értelmezi a bíróság, ezért a legtöbb esetben lefolytatja az eljárást.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me