IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! 1992 előtt hepatitis C-vírusra nem szűrték a vérkészítményeket, így sokan, akik ez előtt az időpont előtt kapták meg a betegséget, vagy műtét miatt a vérátömlesztés által fertőződtek meg a vírussal, mivel hosszú lappangás jár ezzel a betegséggel a legtöbb esetben, emiatt sok esetben a ’90-es évek végén, a 2000-es években derült ki, mivel ekkorra okozott konkrét betegséget, konkrét tüneteket a vírus.
Az állammal szembeni kártalanítási igényeket a mindenkori kormány próbálta visszaszorítani. Sok esetben pert kellett indítani ahhoz, hogy az állam fizessen. Időközben született egy kormányhatározat, amely a veleszületett vérzékenységben szenvedők részére kötelezővé tette a kártalanítást, de ez csak a betegek egy részét érintette nyilvánvalóan. Írásbeli kérdésünkre adott válaszukban elismerték ennek a problémának a létezését és azt a gyakorlatot, ami különbséget tesz a fertőzött betegek között. Elismerte azt a miniszter úr is, hogy korábban jelentős számban utasították el a bíróságok a HCV-fertő-zöttség miatti kereseteket, azért, mert elkésetten lettek ezek benyújtva.
A minisztérium tudomása szerint is sok olyan, önhibáján kívül megbetegedett ember van, akik a korabeli szigorú bírói gyakorlat és a betegeket megkülönböztető jogszabályi háttér miatt estek el a nekik járó kártalanításról.
Kérdésünkre adott válaszukból az is kitűnt, hogy peren kívül, méltányosságból sem kártalanították a betegeket. Az LMP minden területen küzd a jogegyenlőségért, így ebben az ügyben is szeretnénk elérni, hogy minden jogosult kapja meg a neki járó kártalanítást.
Kérdésem, hogy szándékukban áll-e megszüntetni ezt az igazságtalan helyzetet. Adnak-e lehetőséget arra, hogy az igazságtalanul kártalanítás nélkül maradt betegek helyzete is rendeződjön? Tervezik-e, hogy az igazoltan a szűretlen vérkészítmény miatt megfertőződöttek, függetlenül attól, hogy hemofí-liások-e vagy sem, ugyanolyan feltételekkel, bírósági eljárások nélkül kapják meg a kártalanítást? Várom válaszát. (Sallai R. Benedek tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me