DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy elhangzott az előbb, a Törvényalkotási bizottságban nagy többséggel, majdnem egyhangúlag támogatásra került egy összegző kezdeményezés, egy módosító javaslat, amely leginkább egy technikai módosítása volt a törvényjavaslatnak. Ettől függetlenül a Magyar Szocialista Párt álláspontja nem változott meg a törvény egészével kapcsolatban. Nem fogjuk tudni támogatni ezt a törvényjavaslatot, hiszen ahogy az általános vitában is kifejtettem, nem tartalmaz garanciákat arra vonatkozóan, hogy az állami tulajdonú egyetemes szolgáltatás a villamos energia tekintetében magasabb szolgáltatási színvonalat, alacsonyabb árakat és nagyobb hatékonyságot eredményez majd.
Itt egy olyan törvényjavaslat záróvitájánál vagyunk, amely nagyon hasonló a gázellátással kapcsolatos korábbi törvénymódosításhoz. Itt egy olyan lehetőséget ad az egyetemes szolgáltatóknak, hogy visszaadják az engedélyüket, és láthatjuk a szándékot, hogy az állami közműszolgáltató veheti majd át ezt a szolgáltatási kötelezettséget úgy, ahogy hallhattuk az általános vitában, hogy ahogy a gázellátás biztosításánál sem rendelkezik üzleti tervvel a Nemzeti Közműszolgáltató, úgy itt, a villamos energia majdani ellátásánál sem látjuk azt az üzleti tervet, amely garantálná az előbb elmondott szempontokat. Nem látszik ebben, hogy milyen bevételekre, milyen kiadásokra, milyen nyereségre vagy sajnos milyen veszteségre számít majd a Nemzeti Közműszolgáltató. Hallhattuk Németh Lászlóné államtitkár asszonyt, aki egy sajtó-háttérbeszélgetésen megpendítette, hogy a jelenlegi nemzetközi energiapiacon tapasztalható ármérséklődés hasznát elképzelhető, hogy pont a Nemzeti Közműszolgáltató veszteségeinek finanszírozására fordítják majd ahelyett, hogy odaadnák a magyar fogyasztóknak, amellyel kapcsolatban említettem már, törvényjavaslatot is benyújtottunk.
Tehát összességében nem látjuk, hogy gondoskodna a fogyasztók minél olcsóbb és magasabb színvonalú ellátásáról ez a törvényjavaslat és majd az ezt követő történések és a Nemzeti Közműszolgáltató elindulása az elektromosáram-piacon. Azt látjuk, hogy több tízmilliárd forintos forrást von el az állam valódi közfeladataitól, hiszen itt megint vásárlásokat eszközöl a magyar állam az ELMŰ-Émászt tulajdonló német RWE-vel kapcsolatban. Tehát nem jut az oktatásra, az egészségügyre, másra, mert egy ilyen nagyobb összegű vásárlásra, több tízmilliárdos vásárlásra készül az állam, és azt látjuk, hogy az állami vezetők fizetési plafonjának megemelésével újabb kifizetőhely jöhet létre.
Így ezek miatt az indokok miatt nem tudjuk támogatni a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me