L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem volt túl nagy vita a lezáráskor, és az az igazság, hogy új szempont sem jelent meg, hiszen mindazokat, amiket Tóth Bertalan képviselőtársam elmondott, az általános vitában is elmondták, illetve részben előkerültek a Törvényalkotási bizottság ülésén is. Tehát valójában nem záróvitát folytattunk, hanem az általános vitában elhangzott érveket ismételték meg. Úgyhogy én nem is fogok ezekre válaszolni, hiszen azt gondolom, hogy mindezekről már beszéltünk.
Nem volt újdonság képviselőtársam felszólalásában az, hogy azt rója a törvényjavaslatot előkészítő kormányzat szemére, hogy nem tartalmaz garanciákat arra, hogy magasabb színvonalon, alacsonyabb áron, hatékonyabban nyújt szolgáltatást. Ennek a törvényjavaslatnak - ezt már korábban is elmondtam - nem is ez a feladata, nem is ez a vállalása. Egy törvényjavaslaton pedig üzleti tervet számon kérni enyhén szólva is túlzás.
Viszont egy dolog miatt kértem mégis szót, hogy részben Tóth Bertalan, részben pedig az ő parlamenti echója, Gúr Nándor felszólalására reagáljak. Azért mondom, hogy Gúr Nándor a parlamenti echó, mert semmi mást nem mondott, mint azt a három érvet, amit Tóth Bertalan elmondott, megismételte, más szavakkal elmondta ugyanazt, és aztán azt is mondta, hogy lehetne egyéb más indokot is felhozni, de most nem teszi. Pedig kíváncsiak lettünk volna arra, hogy a Tóth Bertalan által szabatosan összefoglalt, egyébként vitaalapot képező érveken túl van-e más érve is. Ön azt mondta, hogy lehetett volna, de nem mondott mást. Úgyhogy én megállapítottam már sokadszorra, hogy parlamenti echóként képviselőtársai összeszedett gondolatait próbálja meg kevésbé összeszedetten itt elmondani, de erre nem is fogok érdemi választ adni, hiszen ön fel is szólított engem arra, a parlamenti vitakultúra lényegét megkérdőjelezve, hogy ne is akarjak magyarázatot adni, mert úgysem fogják elfogadni. Így aztán lehet vitatkozni a parlamentben, tisztelt Gúr képviselő úr!
De egy dolog miatt mégiscsak muszáj reagálnom arra, amit Tóth Bertalan képviselőtársam mondott, és aztán Gúr Nándor parlamenti echóként megismételt, és ez a fizetések kérdése. Tisztelt képviselőtársaim, először is az a probléma, hogy önök mindig előhoznak olyan dolgokat egy-egy törvényjavaslat vitájában, amik szervesen nem illeszkednek a törvényjavaslathoz. Most mégsem állom meg, hogy reagáljak, mert akkor, amikor önök azt kérik rajtunk számon, hogy magasabb színvonalon, alacsonyabb áron és hatékonyabban nyújtsunk szolgáltatást, aközben meg azért kárhoztatnak bennünket, hogy ehhez olyan szakembereket akarunk igénybe venni, akik a piacon sokszorosát keresik egy állami vezető jelenlegi fizetésének - ez a kettő egyszerre nem működik, tisztelt képviselőtársaim, ezt önök is nagyon jól tudják. Az biztosan nem fog működni, hogy az állami banki szektorban a tizedét keresse egy menedzser, egy csúcsvezető, mint a piacon. Még így is számos, a kormányzati munkában szerepet vállaló, a piaci szektorból a politikába áttérő szakembernek komoly fizetés-visszaeséssel kell számolnia, de gondolom, hogy a hazáért, a nemzeti közösségért vállalt munka és az érzett felelősség mindezt valamilyen módon kárpótolni tudja.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt kérem, hogy ne beszéljenek másról, mint ami a törvényjavaslatban van, ne kérjenek olyat számon egy törvényjavaslaton, ami nem is lehet célja és feladata, és ne beszéljenek már mindig félre itt kifizetőhelyekről önök, akik 2002 és 2010 között igen nagy rutinra tettek szert a kifizetőhelyek létesítésében.
Arra kérem mértéktartóan megnyilvánuló képviselőtársaimat, sőt a még mértéktartóbban hallgató képviselőtársaimat, hogy a törvényjavaslatot szíveskedjenek holnap a szavazatukkal támogatni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me