DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Egy globális válság következményeivel állunk szemben, egy globális válságra nincs nemzetállami megoldás. Viszont a tekintetben, hogy a globális színpadon Magyarország milyen álláspontot képviseljen, hogyan képviselje a nemzeti érdekeit, mi az a nemzeti minimum, amiben a parlamenti pártok meg tudnak egyezni, hetekkel ezelőtt kezdeményeztünk már egy ötpárti egyeztetést. Sajnálatos módon ez nem jött létre.
(13.20)
Tisztelt Miniszter Úr! Globális megoldásra van szükség, és egy világos magyar álláspontra. A világkvóta természetesen egy jó irány. Mi magunk is elmondtuk hetekkel ezelőtt, hogy azért, ami történt, nemcsak az Európai Uniót, sőt elsődlegesen nem is az Európai Uniót, hanem az Amerikai Egyesült Államokat terheli a felelősség. Az irány jó, viszont kérdés az, hogy Magyarország mennyiben tud hitelesen fellépni egy világkvótáért, amikor Magyarország az, amelyik mindenféle kvótarendszert élből elutasít Európában úgy, hogy nincs arra válasz - és a miniszterelnök úrnak sem volt válasza arra -, hogy mi van, ha nincs kvótarendszer, és visszatolják a Magyarországon regisztrált menedékkérőket. Mit fog csinálni egy ilyen helyzetben a magyar kormány?
Tisztelt Miniszter Úr! Arról is szó van, hogy Magyarországnak azt is fel kell ismernie, létérdekünk, nemzeti érdekünk az, hogy az Európai Unión belül legyen egy hatékonyabb belbiztonsági, titkosszolgálati együttműködés és egy mélyülő európai bevándorláspolitika. Az ISIS-ről beszélnek, de az ISIS is egy okozat. Végre nyíltan kell beszélni ennek az egész krízisnek a négy fő okáról. Egyrészt az a háborús politika, amelyben Magyarország is csendestárs volt az elmúlt húsz évben, amelyik a közel-keleti erőforrások elrablásáról szólt; nem a demokrácia terjesztéséről és nem emberi jogokról. Az okok között ott van az az egyenlőtlen kereskedelem, amit a magországok, a centrum országok a perifériával, a szegényebb országokkal folytatnak, ott van a munkaerő elszívása; most is vannak nagyvállalatok, amelyek már azt nézik, hogy lehet a béreket leszorítani, és hogyan lehet dolgoztatni azokat, akik kitántorognak az Európai Unió központi országaiba.
Végezetül pedig ott van az okok között a klímaváltozás, ehhez pedig Magyarországon is egy energiapolitikai fordulatra lenne szükség, hogy ezzel szembeszálljunk. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me