NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Úr! Azt hiszem, tényleg fontos lenne, ha a tárgyra tudnánk térni, amire a napirend előtti felszólalás is irányult. Pavlovi reflexe egyes pártoknak, hogy pártpolitikai vitát generáljanak és félelemkeltésről beszéljenek, mintha Orbán Viktor indította volna el a menekültválságot a nemzetközi színtéren.
Én szeretném üdvözölni a kormány ötpontos cselekvési tervét. Úgy gondolom, az, hogy a miniszterelnök kiment az ENSZ közgyűlésére, egy rendkívül fontos, mondhatnám, precedens nélküli diplomáciai lépés volt a részünkről. Egyetértek a legfontosabb ponttal abban, amit Szijjártó Péter elmondott, hogy a kiváltó okokat kell megszüntetni: itt mindenekelőtt a líbiai, illetve a szíriai háború befejezése lenne sürgető.
Abban viszont, azt gondolom, mindenképpen van igazság, hogy az orosz légicsapások az elmúlt napokban némileg aggasztóak. Nem tűnik megvalósítottnak az a szükséges koordináció, amely ezekhez a légicsapásokhoz nélkülözhetetlen lenne. Szemmel láthatóan ezzel lesz még gondja a nemzetközi közösségnek. Úgy gondolom, elsősorban valóban nem katonai feladatról van szó, ahogy ezt itt elmondta a miniszter úr, fontos lenne a politikai folyamatot elindítani. Ezzel kapcsolatban persze rögzítenünk kell, hogy a katonai jelenlétre is szükség van, de a politikai folyamat elindítása nélkülözhetetlen. E tekintetben az Obama-Putyin-találkozó mindenképpen ígéretes. Ugyanakkor az amerikai elnökválasztási kampány nem túlságosan kedvező e politikai folyamat szempontjából.
Az a magyar álláspont, hogy széles körű megegyezésre van szükség, egyfajta inkluzív folyamatra, amelyben Törökország, adott esetben Szíria, Irán, Szaúd-Arábia szerepet tud vállalni, rendkívül fontos. Azzal is messzemenőkig egyetértek, hogy az önrendelkezés elvét tiszteletben kell tartani. Nem feladata a nemzetközi közösségnek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Aszad elnök eltávolítása. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me