VOLNER JÁNOS,

Full text search

VOLNER JÁNOS,
VOLNER JÁNOS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Elnézését kérem az államtitkár úrnak, amiért kénytelen voltam itt még az elején megszakítani a felszólalásában, de egy másik közfeladatomnak, egy sajtótájékoztató közcélú megtartásának tettem éppen eleget.
Képviselőtársaim, meg kell vizsgálnunk azt, hogy mi is történt ebben az ügyben, mi az, amit biztosan tudunk. Azt, hogy 1998-ban a Horn-kormány egyik utolsó intézkedéseként gondoskodtak arról, hogy létrejöjjön egy hárompilléres nyugdíjrendszer Magyarországon. Az első pillért az állami nyugdíjrendszer, a felosztó-kirovó rendszer jelentette, ami már hosszú ideje működik Magyarországon. A második pillért jelentette a magyar magánnyugdíjpénztári rendszer létrehozása, a harmadik pillért pedig az önkéntes magánnyugdíjpénztári rendszer létrehozása jelentette.
A három pillér közül a második pillér az, amivel most dolgunk van. Egy olyan magánnyugdíjpénztári rendszer jött létre Magyarországon, amely megpróbált egy tőkefedezeti pillért képezni arra az időszakra, amikor a jelenleg aktív korú emberek majd nyugdíjasok lesznek, és aztán ennek a tőkefedezeti pillérnek a biztonságával fizethetőek ki részükre a nyugdíjak. Az nyilvánvalóan szakmai viták tárgya lehet, hogy a tőkefedezeti pillér fenntartására, működtetésére van-e szükség. Ez egyes képviselők által vitatott, ők azt mondják fideszes oldalon, hogy tőkefedezetre nincs szükség, elég nekünk a felosztó-kirovó rendszerben bízni. De kérdezem én, képviselőtársak, hogy aki ezt a nézetet osztja, az egyszer is ránézett-e vajon a magyar demográfiai helyzetre.
Ugyanis egyet lehet látni: jelenleg Magyarországon feleannyi gyermek születik, mint amennyi kívánatos lenne ahhoz, hogy a magyar nyugdíjrendszer biztonsággal fenntartható legyen, mint amennyi ahhoz kellene, hogy Magyarország lélekszáma állandó legyen. És mivel feleannyi gyermek születik, és ezzel párhuzamosan van egy erőteljes kivándorlási folyamat, ezért gyakorlatilag Magyarország folyamatosan elveszíti az adófizetőit, mert vagy meg sem születnek, vagy egyszerűen a szocialisták és a Fidesz politikájának következtében elmenekülnek Magyarországról. Egyben biztosak lehetünk: a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer a jelenlegi demográfiai folyamatok fennmaradása esetén nem fogja biztosítani Magyarországon a megélhetést a nyugdíjba kényszerült embereknek.
Még egy nagyon fontos dolgot el szeretnék mondani önöknek. Az Orbán-kormány, az első Orbán-kormány, amely ’98 és 2002 között hivatalba lépett, érdekes módon nem szüntette meg a magánnyugdíjpénztári rendszert. Vajon miért? Nagyon egyszerű a magyarázat, mert a magánnyugdíjpénztári kasszában nem volt elég pénz ahhoz, hogy az első Orbán-kormány ezt a pénzt einstandolhassa. Egyszerűen nem volt meg a tűrésküszöbnek megfelelő összeg, ha sokkal több lett volna ez az összeg, akkor már az első Orbán-kormány megtette volna azt, hogy gyakorlatilag kirabol 3 millió magánnyugdíjpénztári tagot és megszünteti ezt a pillért. Erre azonban nem került sor, mert egyszerűen annyira kevés volt egy frissen induló rendszer kasszájában a pénz, hogy nem szüntették meg ezt a rendszert.
Érdekes módon az első Orbán-kormány azt az állítólagos igazságot, amit egyébként fideszes képviselők szeretnek hangoztatni, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer bevezetése felesleges volt, kockázatos volt, ott tőzsdéztek az emberek pénzével, ezt valahogy nem ismerte föl és nem szüntette meg, még egyszer mondom, valószínűleg azért, mert a gondolkodásukat blokkolta az összeg alacsony volta. A későbbiek folyamán pedig, amikor már 3000 milliárd forintról beszéltünk, akkor megjelent Orbán Viktor szemében is a dollárjel, és azt kell mondjam, hogy elvették a pénzt. Egyszerűen ennyi történt.
Fontos azt is látni, hogy akkor, amikor gondoskodott a törvényalkotó ’98-ban arról, hogy minden évben megfelelő nagyságrendű összeg megérkezzen a magánnyugdíjpénztárakba, akkor eljutottunk oda 2010-re, hogy durván olyan 350 milliárd forint körüli éves befizetés érkezett a magánnyugdíjpénztárakba. Ez tőkefedezeti elemként jelent meg. Ennek a pénznek durván felét állampapírokba, másik felét elsősorban részvényekbe tették be. Kétségtelen tény, hogy ez a vagyon megvolt, azzal a kommunikációval ellentétben, amit a kormány képviselői folytattak, akik folyamatosan vitatták azt, hogy ez a pénz nincs meg, erre a pénzre nem lehet szert tenni, de ez a vagyon ténylegesen mégiscsak megvolt.
Az is egy érdekes vita, amikor a kormány arról beszél, hogy mennyire rosszul gazdálkodtak ezek a nyugdíjpénztárak a pénzzel, merthogy mennyire alacsony volt a reálhozam. Kedves fideszes Képviselőtársaim! Az, hogy volt egyáltalán reálhozam, ez azt jelentette, hogy értékálló volt az a befektetés, amit a magánnyugdíjpénztárak vagyona jelentett. Értékálló volt, szemben azzal, amit az állam kezelt az elmúlt időszakban, nemcsak a nyugdíjpénztári vagyonra gondolok, hanem bármire, ami az állami kezekbe került az elmúlt 25 évben.
Fontos azt is látni, hogy akkor, amikor gondolkodunk arról, hogy az összeomló demográfia mellett kell-e ez a bizonyos magánnyugdíjpénztári rendszer, akkor vajon a kormány által választott megoldás, az, hogy átverték a választókat, hiszen meg sem említették a magánnyugdíjpénztárak államosítását a választási programban, az vajon milyen eredményre vezetett. Kérdezem én önöket, képviselőtársaim, megoldotta-e a kormány a nyugdíjrendszer problémáját Magyarországon. Meg van-e ez a kérdés oldva? Jobb- és baloldali közgazdászok egyetértenek abban, hogy Magyarország a jelenlegi demográfia, a jelenlegi gazdasági viszonyok mellett egy összeomló nyugdíjrendszer felé halad öles léptekkel. A nyugdíjrendszer problémáját tehát nem oldotta meg az Orbán-kormány.
Megoldottuk-e vajon az államadósság problémáját? Én az előbb, néhány perccel ezelőtt kigyűjtöttem az Államadósság Kezelő Központnak a legfrissebb adatait, ezt ajánlom államtitkár úr figyel-mébe is, ezek a legfrissebb adatok. 2010. március 31-én Magyarország államadóssága a GDP 80,5 százalékára rúgott. Durván öt évvel később, 2015. június 30-án 79,6 százalékos volt a GDP-arányos adósságmutató. Mi is történt tehát? Nem tudta a kormány megoldani az államadósság problémáját sem, elvette a GDP 10 százalékát kitevő magánnyugdíjpénztári vagyont, kimondhatjuk nyugodtan, erőszakkal államosította, hiszen a magyar magánszemélyeket, 3 millió embert azzal fenyegettek meg, hogy ha nem hajlandóak átlépni a magánnyugdíjpénztári rendszer-ből az állami rendszerbe, akkor nem fognak állami nyugdíjat kapni a jövőben, ezzel fenyegették meg őket, így sikerült ez az einstandolás. De azt is lehet látni, hogy miközben elveszik a GDP 10 százalékát kitevő magánnyugdíjpénztári vagyont, ebben a jelzett időszakban mindössze 0,9 százalékos, tehát nem egészen 1 százalékos az az adósságcsökkentés, amit az Orbán-kormány el tudott érni. Ezek a tények, ezek a számok.
Az a gazdaságpolitika, amit Orbán Viktor kormánya az elmúlt években folytatott, felélt 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári vagyont. Ezt az összeget, magunk között szólva, a kormány nemes egyszerűséggel eltapsolta, felélte. El lehet mondani természetesen, hogy adósságcsökkentésre fordította a kormány a pénzt, azonban annak érdekében, hogy tisztán lássuk, hogy vajon mi is történt, érdemes megvizsgálni, hogy mit is mondott Orbán Viktor 2010-ben. Azt mondta Orbán Viktor, Magyarország egy pénzügyi szabadságharcot kezd annak érdekében, hogy visszanyerjük a nemzeti önrendelkezésünket. Mi történt? Einstandolnak Magyarországon 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári vagyont, majd pedig Magyarország hitelezőinek, különböző nyugat-európai és amerikai bankok-nak azonnal odaadják a magyar emberektől elvett pénzt, mondván, hogy csökkentjük az államadósságot. A tények, a számok azt mutatják, hogy ebben a jelzett időszakban, 2010 első negyedévének végén, röviddel utána a Fidesz választási győzelmet aratott, és 2015. június 30-áig terjedő időszakban mindössze 0,9 százalékos volt a csökkenés, tehát a számok azt mutatják, hogy ezen a szinten is, ezen a területen is kudarcot vallott az Orbán-kormány.
Azzal természetesen egyet lehet érteni, hogy ne magáncégek kezeljék ezt a rendkívül nagy nyugdíj-tömeget, hanem adott esetben állami kezelés alatt legyen ez az összeg. De fontos azt is látni, hogy az állami kezelés nem azt jelenti, hogy az állam úgy kezeli a pénzt, hogy Orbán Viktorék elköltötték az utolsó fillérig, és aki ma aktív korú, az mondjuk, húsz vagy harminc év múlva majd Orbán Viktor ígéretére hivatkozva fog kopogtatni a nyugdíjfolyósító ajtaján, és azt mondja majd, hogy de hát Orbán Viktor megígérte, hogy megvédik a nyugdíjakat.
(10.20)
Képviselőtársaim, nem védték meg a nyugdíjakat, a nyugdíjakat a magyar kormány felélte az elmúlt időszakban, mert ez egy felelőtlen gazdálkodás volt, ami itt történt.
Fontos azt is látni, hogy elképesztő manipulatív módon, az embereket ostobának nézve fogalmaztak itt a fideszes képviselők. Mondok önöknek erre egy példát. Egyik fideszes képviselőtársam elmondja, hogyha ezt az összeget annak idején állampapírokba tették volna, és hozzátette a képviselőtársam azt is, hogy a kockázatmentes magyar állampapírokban tartották volna, akkor mennyivel többet kamatozott volna ez az összeg, mint ha rendes értékpapírszámlá-kon meg különböző állampapírokba fektetnek magánnyugdíjpénztárak pénzt, és bizony-bizony ez is azt bizonyítja, hogy a magyar magánnyugdíjpénztárak rosszul gazdálkodtak ezzel az összeggel. Na, de érdemes azt megnézni, hogy pontosan miről is beszél képviselőtársam: 2008-ban, amikor a Gyurcsány-kormány államcsőd közeli helyzetbe manőverezte az országot, akkor, amikor megugrottak az állampapírpiaci hozamok, államtitkár úr, és ezt ön is tudja, hogy egy államcsőd közeli helyzetbe jutott országnál az egekbe szöknek a hozamok, ezekkel a magas hozamszintekkel kalkulálva érték volna el ezt a hozamot. De ezt az időszakot, államtitkár úr, egyetlen fideszes képviselő ne nevezze kockázatmentesnek, és ne állítsa azt, hogy kockázatmentes módon kezelte ebben az időszakban a magyar állam az állampapírokba tett pénzt, hiszen éppen a Fidesz képviselői beszéltek arról - egyetértve a szocialistákkal -, hogy akkor államcsőd közeli helyzet volt Magyarországon. Persze hogy egy államcsőd közeli helyzetben lévő országnál megugranak a hozamok, az egekbe szöknek, azért, mert a befektetők kockázatosnak látják azt, hogy visszakapják-e a pénzüket vagy sem. Ugyanúgy, ahogy Görögországban, Spanyolországban, Cipruson látható volt az, hogy ez a kockázat sajnos nagyon is valós. És ebben az esetben bizony ez történt, kockázatos volt ebben az időszakban a magyar állam működése.
Azt is fontos látni, hogy ha gondoskodni szeretnénk az idős emberekről, akkor nem elég a nyugdíjrendszert fenntarthatóvá tenni, mert mi az, ami most történik, államtitkár úr, mit csináltak a szocialisták, és mit csináltak önök? A Bajnai-kormány egyik utolsó intézkedése az volt, hogy egy 1200 milliárd forintos megszorító csomagot hajtottak végre, elvették a 13. havi nyugdíjat. Mit tettek önök? A 13. havi nyugdíjat nem adták vissza a nyugdíjasoknak, ellenkezőleg, elvették 3000 milliárd forintnyi vagyon formájában 3 millió ember magánnyugdíjpénztári megtakarítását. Ezzel folytatódott ez az úgynevezett buli, és nemhogy nem oldódott meg a nyugdíjrendszer problémája, de egyenesen mélyültek a gondok.
Azt is érdemes megnézni, hogy mi történik a nyugdíjrendszerrel. Hogy a nyugdíjrendszer fenntartható, az nem azonos azzal, hogy megoldottuk az idős emberek problémáját. Jelenleg emelik folyamatosan Magyarországon a nyugdíjkorhatárt, egyre följebb és följebb. Itt van Farkas Gergely képviselőtársam mögöttem, amire ő nyugdíjba fog menni, legalább 70 év lesz a magyar nyugdíjkorhatár, államtitkár úr. Fenntarthatóvá lehet tenni a nyugdíjrendszert, meg lehet mindenkit nyugtatni, fölemeli majd a kormány - hasamra ütök - 80 évre a nyugdíjkorhatárt. Fenntartható lesz a nyugdíjrendszer? Persze. De hogy mi lesz az idős emberekkel, azt önök se tudják megmondani. Mert mi is a helyzet, képviselőtársaim? Akkor, amikor a Jobbik képviselői még tavaly itt az Országgyűlésben kampányt kezdtek annak érdekében, hogy a férfiak négy évtized után el tudjanak menni nyugdíjba; akkor, amikor több mint 200 ezer ember aláírását összegyűjtöttük az országban, hogy ezt a szándékot megerősítsük, akkor hitet tettünk amellett, hogy egy négy évtizedet dolgozó, az igát húzó, az adót fizető ember megérdemli azt, hogy nyugdíjba mehessen, és erre meg kell teremteni a pénzügyi fedezetet. Ez a pénzügyi fedezet mindössze 150 milliárd forint évente, ha a nyugdíjkassza oldaláról számoljuk, ha viszont beleszámoljuk azt, államtitkár úr, hogy ezeknek az embereknek a jelentős része szociális támogatásokból meg közmunkából él, akkor ez az összeg lényegesen kevesebb. Mert az önök kormánya, államtitkár úr, egy olyan víziót tud kínálni az 55 és 64 év közötti magyar embereknek, ami a Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül: az érintett korosztályból, 10 emberből mindössze 4-nek van munkahelye jelenleg Magyarországon, és ebből a 10 emberből úgy dolgozik 4, hogy egy közülük közmunkás, államtitkár úr, a minimálbérnél is alacsonyabb összegért.
Ez az a jövőkép, amit önök kínálnak, és erre mondják azt, hogy fenntartható a nyugdíjrendszer. Képviselőtársaim, a nyugdíjrendszer fenntartása nem azonos azzal, hogy Magyarország méltósággal képes gondoskodni az idős, munkaképességüket elveszített honfitársairól. Mert ez, ami itt folyik Magyarországon, ez nem az. Így próbálják meg a munkaerőpiacon tartani az embereket, hogy még most sem tudnak nekik elég munkát kínálni. Úgy próbálják meg a munkaerőpiacon tartani az embereket, hogy nincsenek munkahelyek, és a fiatal munkavállalók százezrei menekülnek el külföldre az itteni élhetetlen viszonyok elől.
Fontos látni azt is, hogyha meg szeretnénk oldani ezt a kérdést, akkor rá kell világítanunk arra, hogy amit a kormány az elmúlt időszakban csinált, az egy felelőtlen, a Magyarország jövőjét felélő politika része volt. A kormány többször megígérte a 3 millió magánnyugdíjpénztári tagnak, Orbán Viktor személyesen is kiejtette a száján ezeket a szavakat, hogy lesz egyéni számla, mindenkinek lesz egyéni számlája, ahol látják majd az emberek, hogy a pénz a nyugdíjak kifizetésére a jövőben rendelkezésre áll. Az egyéni számlákkal kapcsolatban a kormány - most már évek teltek el az első ilyen ígéretek bevezetésétől és elhangzásától -, nyugodtan kijelenthetjük, ebben az ügyben hazudott, nyugodtan kijelenthetjük, a kormány ebben az ügyben átverte a magyar embereket, nem vezették be az egyéni számlákat, a pénzt elköltötték. És amikor a fideszes képviselőtársak arról beszélnek, hogy biztonságba helyezték a magánnyugdíjpénztári vagyont, képviselőtársaim, ami itt történt, az egyszerűen gyalázat, nem biztonságba helyezték, hanem elköltötték az emberek pénzét, és gondoskodtak arról, hogy Magyarországon ne legyen biztonsága a tőkének, ne érezze jól magát itt a tőke, egyszerűen azért, mert bármely gazdasági ágazatban bármikor nagyon durván, előre nem meghatározott eszközökkel a magyar kormány be tud avatkozni.
Államtitkár úr, nem lehet a Jobbikot azzal vádolni, hogy mi egy feltétel nélküli piacbarát párt lennénk, mi azt szeretnénk, hogyha a piaci mechanizmusok érvényesülnének; azt szeretnénk, ha a vállalkozás szabadsága azt jelentené, hogy az állam csak bizonyos szabályozó feladatot lát el, de azt, hogy önök durván beavatkoznak az összes nagy állami rendszer működésébe, durván beavatkoznak a magánszféra, a magángazdaság működésébe, előre nem meghatározott módon teszik mindezt, és eltüntetnek 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári vagyont, 3 millió ember magánnyugdíjpénztári megtakarítását, ezzel nem lehet egyetérteni, ezt a politikát nem lehet támogatni, mert ez a magyar jövő feléléséhez és Magyarország leépüléséhez vezet. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me