DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Először is a KLIK mint működési forma hatékonyságával vagy ennek a modellnek az életszerűségével kapcsolatban a képviselő úr azt mondta, hogy ez nem lehetséges, hogy működjön. A tisztelt képviselő úr is nagyon jól tudja, hiszen bizonyára ezen a téren ön sokrétű nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik, hogy vannak olyan országok, amelyek így, egy központi irányítással oldják meg a köznevelés rendszerének az irányítását, és vannak, amelyek szétaprózottan, önkormányzati fenntartással és működtetéssel, mint ahogy Magyarországon korábban is zajlott. Mind a kettőre vannak nemzetközi példák. Nem lehet azt mondani, amit ön mondott, hogy így nem lehet egy országban köznevelési rendszert működtetni. Nálunk többszörösen nagyobb lakosságszámmal rendelkező országokban is tud így működni, és ez a fajta központi irányítás vagy központi vezénylés, amely pedagógusok áthelyezését is jelenti egyik településről a másik településre - nyilván szolgálati lakással egybekötve -, ott évtizedek óta jól működő rendszer, úgyhogy szerintem nem érdemes azt mondanunk, hogy ilyesfajta rendszer nem működtethető sehol a világon.
A másik, ami a pedagógusok megbecsülését és bérének kifizetését illeti, most októberben fogják megkapni a pedagógusok azt a fizetést, ami 3,4 százalékkal lesz magasabb, mint az előző havi bérük, és körülbelül 40 százalékkal magasabb, mint a négy évvel ezelőtti fizetésük. A KLIK rendszerén keresztül sikerült megvalósítanunk a pedagógusok számára az életpálya bevezetését, egy minőségibb köznevelési rendszer érdekében, amely a pluszteljesítményt pluszbérrel jutalmazza, ahol van lehetőség arra, hogy aki többet akar teljesíteni, az előrébb jusson, és ezáltal pluszfizetést is kapjon, és amelyben természetesen maguknak a tanároknak is mestertanári fokozatban nagyobb lehetősége van arra, hogy a minőségbiztosításban aktívan közreműködjenek, nyilvánvalóan ez nekik anyagi elismeréssel is jár adott esetben.
Maga a KLIK is nyilvánvalóan az induláskor ezért volt nehéz helyzetben, hiszen a több ezer fenntartótól átvett intézmény külön-külön másfajta gazdasági helyzetben volt. Nyilván volt köztük olyan, amelyik adósságokkal, hátralékokkal küszködött, és volt, amely kiegyensúlyozottabb volt. Pontosan azért jött létre a KLIK, hogy mindenhol az országban, minden pedagógus számára biztosított legyen a bérek kifizetése, és egy diák, egy gyerek, bárhol születik, kistelepülésre, nagytelepülésre, Kelet-Magyarországra, Nyugat-Magyarországra, városba vagy faluba, ugyanolyan anyagi ráfordítást kapjon az államtól, hogy ő azt az alapműveltségét megszerezze, ami a köznevelés rendszerében megszerezhető. Ez nyilvánvalóan pluszkiadásokat is jelent a köznevelés rendszerében, hiszen általában magasabb színvonalra kell emelni sok kisebb vagy elmaradottabb, nehezebb anyagi körülmények között lévő településen az iskolák helyzetét, ott is ugyanúgy garantálni kell a pedagógusok megemelt fizetését.
Nyilván a KLIK első szervezeti rendszeréhez képest láttuk, hogy min kell változtatni. Azt az irányt szabtuk meg - és szeptember 10-én ön is olvashatta az új megjelent KLIK szmsz-t, ami már ezt tartalmazza is -, hogy a megyeközponti tankerületeknél nagyobb hatáskörök legyenek, tehát megyei szintre, tankerületi szintre több hatáskört helyeztünk, illetve maguknak az intézményvezetőknek is bővítettük bizonyos körben az anyagi döntési kompetenciáját, jól, előreláthatóan, tervezhetően gazdálkodhatnak bizonyos dologi keretekkel, és úgynevezett kincstári kártyán keresztül kaphatják meg ezeket a pénzeket.
Ez volt az a módosítás, amit bevezettünk pontosan azért, hogy a korábban tapasztalt működési hibák minél inkább visszaszoríthatóak legyenek. Azt elmondanám önnek a bérekkel kapcsolatban, hogy a rendszeres közalkalmazotti, munkavállalói járandóságok kifizetésre kerültek, és a nem rendszeres juttatások is, amelyben jubileumi jutalmak, megbízási díjak, bankszámlavezetési kompenzáció, munkába járási költségtérítés található, azok is július végére kifizetésre kerültek. A tankönyvfelelősi pénzekkel kapcsolatban pedig azt elfelejtette említeni, hogy immár dupla összeget juttatunk a pedagógusoknak. De ugyanúgy júliusban és augusztusban a különböző közműszolgáltatók számára is több milliárdos kifizetések történtek, pontosan az elmaradások rendezése céljából. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me