DR. BÁRÁNDY GERGELY,

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY,
DR. BÁRÁNDY GERGELY, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azzal szeretném kezdeni, ha az MSZP a parlamenti vitában, bármelyik szakaszában megfelelő válaszokat kap bizonyos kérdésekre, esetleg módosító javaslatot is befogad a kormány, akkor szavazatával hozzájárulhat ahhoz - egyelőre feltételes módban mondom -, hogy a bűnügyi nyilvántartás korszerűbbé, hatékonyabbá váljon e törvénymódosító javaslat elfogadásával.
Mondom ezt azért, mert természetesen minden pártnak, minden politikai erőnek és minden embernek Magyarországon érdeke a bűnüldözés eredményességének a javítása. Természetesen azt az igényünket most is hangoztatjuk, hogy egy korszerű bűnügyi nyilvántartás mellett a pártatlan és gyors bűnüldöző munkára is szükség van, egyik a másik nélkül biztos, hogy nem lesz eredményes.
Amit előrevetettem, igazából a kérdéseket, illetve aggályokat fogalmaznám meg, hiszen azok az erényei a törvényjavaslatnak, amelyeket államtitkár úr is az expozéban felvetett, illetve a Fidesz vezérszónoka is megfogalmazott, azoknak egy jó részével egyet tudok érteni. Az egyik, hogy a ritka kivételek körébe tartozik ez a törvény azért, mert ennek volt előzetes hatásvizsgálata, ellentétben a legtöbb másikkal, és itt viszont azt mutatják a hatásvizsgálatok - több helyen is olvashatjuk, van, ahol még nominálisan is megjelenik, hogy mennyi lenne a hiány, de a lényeg az -, hogy a büntetés-végrehajtási szervezetben, a BSZKI-nál, illetve a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál nem áll rendelkezésre a megfelelő anyagi forrás, ami szükséges, hogy ezen új rendelkezéseket alkalmazni is lehessen, és ne csak a törvény betűjében merüljön ki az újítás.
Kérdezném államtitkár urat, és valójában ez a legfontosabb kérdés: hogyan kívánják ezt pótolni? Hogyan kívánják ezt ezeknek a szervezeteknek eljuttatni? Itt a közigazgatási hivatal, a BSZKI, illetve a BVOP egyrészt 37 millió forintot határozott meg, ami hiány az ő számukra, másrészt, ha jól olvastam, akkor a bv további forrásigényeként még 120 millió forintot jelölt meg, ezt tüntette fel. Szeretném azt megkérdezni, hogy ha elfogadja az Országgyűlés ezt a törvényt, akkor megkapja-e ezeket a támogatásokat a három szervezet.
És nem mehetünk el amellett sem, hogy a törvénymódosításnak az egyik indoka az, hogy bizonyos, a BSZKI-hoz tartozó feladatokon könnyítsen, azaz kevesebb munkát kelljen végezni az ott dolgozóknak.
(17.20)
Nyilvánvalóan teszi ezt azért elsősorban a törvény, mert nagyon sok büntetőeljárásban, egyébként frekventált büntetőeljárásban derült az ki, amit gyakorló ügyvédek, ügyészek, bírák tudnak, hiszen ez általános probléma, hogy az ügyek a BSZKI eljárása miatt húzódnak el néha hónapokat, éveket. Ez értelemszerűen indokolhatná azt is, hogy a BSZKI leterheltségét csökkentsék, sőt mi több, én azt is mondom, hogy ha a költségvetés nem áll nagyon erős lábakon - és azt gondolom, Magyarországon ma, bármit is mond a kormány, nem áll erős lábakon a költségvetés -, akkor lehet olyan trükköket bevetni, ha úgy tetszik, és ezt most jó értelemben veszem, hogy nem költségvetési forrást biztosítok, mondjuk, egy szervezetnek, hanem a feladatköréből vonok el, és így tudom meggyorsítani a működést. De a BSZKI esetén ez azért nagyon érdekes, mert a szervezet valamelyik évben, azt hiszem, amikor az egyik fontos bűnügy kapcsán felmerült a BSZKI felelőssége az ügy elhúzódása miatt, akkor nem kevesebb és nem több mint 240 millió forintot jelölt meg, hogy ha ennyivel növelnék az ő támogatását, akkor napra készen tudnák végezni a tevékenységüket.
Amit az előbb mondtam, azt fenn is tartom: néha a költségvetés kímélése okán, mondjuk, megpróbálunk optimalizálni és feladatokat elvonni, ha nincs pénz. De, tisztelt államtitkár úr, 240 millió forintról beszélünk! Ez a magyar költségvetésben, nem tudom, egyáltalán ezrelékben mérhető-e. Ez egy olyan pici összeg, nyilván nem egy magánembernek, hanem költségvetési számokat alapul véve, amit oda kellene hogy adjunk a BSZKI-nak, és nem kellene trükközni. Megértem azt, amikor mondjuk, a büntetés-végrehajtási intézetek költségvetéséről beszélünk, és ott próbálunk alternatív megoldásokat kitalálni, hiszen egy olyan mértékben nagy költségvetésről van szó, olyan számokról, amelyek a magyar államkasszának is bizony nehézségeket okoznak; ugyanez igaz, mondjuk, a rendőrség korszerűsítésére. De 240 millió forint a BSZKI-nak, azt gondolom, aprópénz a költségvetésből, és ha ezzel valóban gyorsíthatók lennének a büntetőeljárások, akkor nem kellene itt trükközni.
Volt egyébként erre egy módosító javaslatunk, talán nem is egy, 2013-ban biztosan, de ha jól emlékszem, 2014-ben is, amely megnövelte volna a BSZKI költségvetési támogatását. Ez a második kérdésem az államtitkár úrhoz, hogy e vonatkozásban miért kell trükközni, miért nem lehet ezt az egyébként nem túl nagy összeget biztosítani a BSZKI számára. Ha nagyon populista akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy ha Andy Vajna felajánlja egyheti bevételét a BSZKI-nak, akkor megoldódna ez a probléma. Tehát ezért kár, még egyszer mondom, trükközni.
Azt kérném, tisztelt államtitkár úr, hogy jelenjen meg egyrészt a 240 milliós támogatás a BSZKI-nál, úgyis kénytelenek lesznek a költségvetésen módosítani, hiszen most jött be egy törvény, miszerint egy új minisztérium áll fel majd, de ha az előző törvények vitáját megnézzük, akkor az is, a bevándorlással kapcsolatos problémák is indukálni fogják a költségvetés módosítását. Oda be lehetne vezetni ezt a 240 millió forintot is, ugyanúgy, ahogy egyébként, ha ezt a törvényt elfogadjuk, és nyilvánvalóan kormányzati szervek nem fognak túlozni az igényüket illetően, azt a 37 plusz 120 millió forintot is érdemes lenne biztosítani. Ez összességében a félmilliárd forintot nem haladja meg, sőt jóval alatta marad. Azt gondolom, hogy ha egy ilyen reformot önök szükségesnek látnak, akkor ezt akkor érdemes bevezetni, ha a költségvetési lábát is meg tudják teremteni.
Összefoglalva tehát, tisztelt képviselőtársaim, azt remélem, hogy itt most semmi trükkről nincs szó, hanem valóban egy, az adminisztratív terheket csökkentő és a hatékonyabb eljárást elősegítő változtatásokról, úgyhogy ha ezeket a problémákat és kérdéseket tudjuk orvosolni, akkor a frakciónk akár támogatni is tudja a javaslatot. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me