DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! „A múltat tiszteld a jelenben, és tartsd a jövőnek!” - írta egykoron Vörösmarty Mihály. A történelmi múlt megismerésének elsődleges forrásául szolgáló, illetőleg a közfeladatok folyamatos ellátásához és az állampolgári jogok érvényesítéséhez nélkülözhetetlen, a nemzet kulturális örökségének részét képező levéltári anyag védelme, a magyar nemzeti kultúrkincs gyarapításának és használatának biztosítása állami feladat és kiemelt kormányzati érdek.
E kormányzati elkötelezettséget alapozta meg és szolgálja napjainkban is a levéltári rendszer 2012-ben végrehajtott konszolidációja, amelynek eredményeként a megyei levéltárak a Magyar Országos Levéltár szervezetébe integrálódva, annak területi szervezeti egységeiként működve új, egységes nemzeti szintű levéltári intézményrendszert, a Magyar Nemzeti Levéltárat hozták létre. Ennek következtében a szakmai feladatellátás és az azzal szemben támasztott követelmények érvényesítése egységes, átlátható és számon kérhető rendszert eredményezett.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A közokiratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény 19. §-a lehetőséget teremt arra, hogy az országos levéltári intézményrendszerhez kapcsolódóan a központi államigazgatási szervek által keletkezett maradandó értékű iratok állami szaklevéltárban nyerjenek elhelyezést. Ennek következtében évtizedes múltra tekint vissza az állami szaklevéltárként működő Hadtörténeti Levéltár, a stratégiai jelentőségű Környezetvédelmi és Vízügyi Levéltár és a Földügyi és Távérzékelési Levéltár, továbbá a minden állampolgár számára ismert Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára.
E szaklevéltári kört hivatott gazdagítani a levéltári törvény jelen módosítása, mely a közpolitikai fontosságú kárpótlási folyamatok során keletkezett iratanyag irattári és levéltári elhelyezését állami szaklevéltár létrehozásának igényével határozza meg. Emlékeztetetem a tisztelt Házat arra, hogy a kárpótlási folyamat még nem zárult le teljesen, a kárpótlási ügyekben keletkezett iratanyag irattári és levéltári őrzése, kezelése továbbra is állami, államigazgatási feladat. E feladatot a kormányzat a Veritas Történetkutató Intézet feladatkörébe tervezi utalni.
(13.10)
A levéltári törvény módosításának célja ugyanakkor kettős: egyrészről a Veritas a kárpótlási iratok vonatkozásában egyidejűleg rendelkezzen törvényben megállapított irattározási és szaklevéltári feladat- és hatáskörrel, másrészről az elektronikus formában tárolt iratok átvétele eljárásrendjének és műszaki követelményeinek meghatározását tartalmazó miniszteri rendelet hatálya kizárólag a közlevéltárakra terjedjen ki.
Az első részhez: a Veritas a kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. kormányrendelet 4. § 16. pontja alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter mint a kormány kormányzati–társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős tagjának az irányítása, továbbá a Miniszterelnökség szervezeti és működési szabályzatáról szóló 1/2014. MvM utasítás alapján a kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár szakmai felügyelete és irányítása alatt áll.
Az intézményi statútum szerint a Veritas a nemzeti összetartozás, a nemzettudat erősítése, a magyar közjogi hagyományok méltó módon történő bemutatása, az elmúlt másfél évszázad sorsfordító politikai és társadalmi eseményeinek hiteles, torzításmentes, a mai kor elvárásainak megfelelő, multidiszciplináris szemléletű kutató, elemző, ismeretterjesztő igényű és a közösségi emlékezet, a reálisan megalapozott nemzeti történelmi tudat kialakulásának támogatása céljából feltáró, elemző, kutatástámogató és digitalizációs feladatokat lát el.
A Veritas által ellátott feladatokkal szorosan összefügg az 1990-től a Kárpótlási Hivatal, illetőleg az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal, majd az évek során további jogutódok által kezelt, a tulajdonviszonyok rendezése érdekében az állam által az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásáról szóló 1991. évi XXV. törvény hatálya alá tartozó ügyekben, valamint az Országgyűlés által meghatározott személyes szabadságát jogtalanul korlátozó intézkedések okozta anyagi hátrányok kárpótlásával összefüggő ügyekben kezelt iratanyag feldolgozása.
A kárpótlási ügyek mintegy 14 ezer iratfolyóméter iratanyagát jelenleg az Igazságügyi Hivatal őrzi. Az Igazságügyi Hivatal szervezeti és működési szabályzatáról szóló 1/2015. IM utasítás értelmében ellátja a megszűnt Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal, a megszűnt Központi Kárrendezési Iroda és területi hivatalai, a megszűnt Igazságügyi Hivatal és területi hivatalai, a megszűnt Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, továbbá a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal kárpótlási szakterülete iratanyagainak kezelésével kapcsolatos feladatokat.
A levéltári törvény 12. §-a szerint kárpótlási ügyek maradandó értékű iratanyagát a keletkezés naptári évétől számított 15. év végéig kellett volna az illetékes közlevéltárnak átadni, e feladat azonban eddig nem teljesült. Ennek oka, hogy a kárpótlási hatósági eljáráshoz kapcsolódóan ezen iratok jelentős hányada még le sem zárt ügyirat, mivel a mai napig érkeznek az Igazságügyi Hivatal Kárpótlási Osztályához kárpótlásiigény-bejelentések, panaszok, egyéb megkeresések, amelyeket a kárpótlási iratanyag rendelkezésre állása nélkül nem lehetne teljesíteni. Kormányzati szándék, hogy a kárpótlási iratanyag - összhangban a levéltári törvény 1. § a) pontjában foglaltakkal - az ügyviteli és levéltári érdekre, valamint a közérdekű adatok nyilvánosságának elvére tekintettel szakszerűen kezelt és rendezett, jól használható forrásanyaggá váljék. Tekintettel arra, hogy a kárpótlási ügyek több mint húsz esztendő alatt összegyűjtött iratanyagának tudományos értéke felbecsülhetetlen, a kárpótlási folyamat még nem zárult le, az iratanyag őrzése továbbra is állami, államigazgatási feladat, az iratanyag levéltári átvételére csak a jogszabályi előírásoknak megfelelő átselejtezése, a maradandó értékű iratok meghatározása után kerülhet sor.
A Veritas biztosítja a kárpótlási iratanyag folyamatos és zavartalan hozzáférését az Igazságügyi Hivatal részére a kárpótlási hatósági ügyek zavartalan és folyamatos ellátása érdekében, elvégzi az iratanyag kezelésével összefüggő irattári és levéltári feladatokat, továbbá biztosítja az iratanyagban történő kutatást a hatályos jogszabályoknak megfelelően.
A kárpótlási iratok kezelésével összefüggő feladatoknak a Veritas hatáskörében történő ellátása lehetővé teszi az iratanyag kutatását, szakszerű átvizsgálását és egyúttal a levéltári elhelyezés előkészítését. A maradandó értékű kárpótlási iratok levéltárba adásának folyamatos biztosítása érdekében fontos, hogy a Veritas a kárpótlási iratok vonatkozásában egyidejűleg rendelkezzen törvényben megállapított irattározási és szaklevéltári feladat- és hatáskörrel. Ennek érdekében a kormány a Veritas Történetkutató Intézet létrehozásáról szóló 373/2013. kormányrendeletet módosítja, és határozatot hoz a Veritas Történetkutató Intézet szaklevéltári feladatainak ellátásához szükséges intézkedésekről, amely rendelkezések a levéltári törvény jelen módosításának hatálybalépésével egyidejűleg lépnek hatályba.
A törvényjavaslat második feléről szólva: a levéltári törvény 35/A. § (5) bekezdésében foglalt felhatalmazó rendelkezés módosítása, pontosítása megalapozza az elektronikus formában tárolt iratok közlevéltári átvételének eljárásrendjéről és műszaki követelményeiről szóló miniszteri rendeletet.
A levéltári törvény 35/A. § (5) bekezdés felhatalmazó rendelkezéseinek hatályos szövege az elektronikus formában tárolt iratok átvétele eljárásrendjének és műszaki követelményeinek meghatározását tartalmazó miniszteri rendelet hatályát valamennyi bejegyzett levéltárra, köztük a nyilvános magánlevéltárként működő egyházi levéltárakra is kiterjeszti, ami sérti az egyházi autonómiát, továbbá a magas fokú műszaki követelményeknek való megfelelés indokolatlanul nagy terhet ró az egyházi levéltárakra, illetőleg azok fenntartóira.
A törvényjavaslat értelmében a kiadandó miniszteri rendelet szabályozási köre a levéltári törvény 3. § (m) pontja szerinti közlevéltárakra terjed ki.
Kérem önöket, hogy támogassák a törvényjavaslat elfogadását, esetleges jobbító szándékukat, módosító indítványaikat pedig köszönettel vesszük. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me