KISS LÁSZLÓ,

Full text search

KISS LÁSZLÓ,
KISS LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Valójában ez a javaslat arról szól, hogy ezt a Veritas kutatóközpontot, ezt a Veritas kutatóintézetet önök, ha már költségvetési sorban szerepeltetik, akkor egy új feladattal is lássák el. Van számos más kutatóintézet is, amelynek egyébként szintén van könyvtára, ha cinikus akarok lenni, akkor szívesen látnám azt, hogy még 50-55 ilyen előterjesztés elénk jöjjön, amely szintén ilyen levéltári feladattal bízza meg ezeket az intézményeket. Nyilván ilyen nem lesz. Azért nem lesz, mert megint arról van szó, hogy egy intézménynek meg kell szolgálni azt a pénzt, amit valamilyen tevékenységre kap, és akkor beírunk valami kamu feladatot, aztán lássuk, hogy mi is történik.
(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Annál is inkább érthetetlen az előterjesztés, ami előttünk áll, merthogy egyébként pont tavaly, 2014-ben a Veritas aláírt a Magyar Nemzeti Levéltárral egy együttműködési megállapodást, amely pontosan arról szól, hogy a magyar levéltárakban lévő kutatási tevékenységet koordinálja össze a saját tevékenységével. Na most én azt gondolom, hogy ez a fajta tevékenység az intézményben megfelelően ellátott, ehhez képest pedig itt van előttünk ez az előterjesztés.
A törvényt olvasva azt lehet mondani, hogy a szaklevéltárak illetékességi körét egészen pontosan meghatározza a törvény, és ezeket végigfutva azt láthatjuk, hogy bizony itt speciális feladatokról van szó. Például a Hadtörténelmi Levéltár esetében a honvédelemért felelős miniszter és a Honvéd Vezérkar, valamint az ezek közvetlen felügyelete vagy irányítása alá tartozó katonai szervezetek és Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat az, amire a gyűjtőkör irányul. Nyilvánvalóan egy speciális dokumentumanyagra egy speciális szervezeti rendszert hoznak létre, szerintem egyébként helyesen. Aztán a Földügyi és Távérzékelési Levéltár esetében a földmérési és a térképészeti tevékenységért felelős miniszter felügyelete alá tartozó ingatlanügyi hatóságok és a kataszteri program megvalósításáért felelős szerv adatairól van szó. Itt is azt lehet látni, hogy egy speciális tevékenységi kör speciális dokumentációja, azt kell hogy mondjam, nagyon helyesen, hiszen ez természetesen szakismereteket, speciális szakismereteket igényel.
Nem ismertetném a Környezetvédelmi és Vízügyi Levéltár gyűjtőkörét, hiszen itt is látható, speciális tevékenységi körről van szó, de az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára illetékességének a meghatározása, amivel önök párhuzamot vonnak az előterjesztésben, és azért érdemes megjegyezni, hogy itt azért van szükség erre a külön kiemelésre, mert a dolog speciális kezelése nemcsak szakmai szempontból, hanem társadalmi szempontból is indokolt. Nos, ebbe a sorba akarják önök beilleszteni a Veritast, amely azonban semmiképpen nem illeszkedik ebbe, hiszen sem a tevékenysége, sem pedig maga ez a gyűjtőkör nem indokolja ezt a fajta kezelést. De ha már a Veritasnál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy a Veritasnak jelen pillanatban három, mondjuk úgy, intézete vagy három fő kutatási iránya és ehhez kapcsolódó osztálya van. Az egyik - ugye, ezek történeti alapon szerveződnek - a dualizmussal foglalkozik, a másik a Horthy-korszakot kutatja, a harmadik pedig az 1945 utáni eseményeket kutatja.
Érdekes, hogy viszont az előterjesztő egy olyan levéltári gyűjtőkört határoz meg, mely generálisan nem húzható rá erre a háromra. Tehát ha elfogadjuk ezt a törvényt, akkor lesz egy olyan levéltári feladata ennek az intézetnek, amely egyébként a saját három kutatásából sem fed le általános értelemben semmit. Ez mindenképpen érdekes dolog, hiszen naivan azt gondolhatjuk, hogy ha van egy levéltár, illetve van egy történeti kutatóintézet, akkor ha a kutatóintézetnek adunk levéltári feladatot, akkor ez a levéltári feladat egyébként alkalmas arra, hogy támogassa a kutatási feladatot. Tehát, mondjuk, minimum szerintem igény lehetne. Na most, azt láthatjuk, hogy ez nem így van, ez ebben az esetben nem alkalmas.
Igazából nem értjük, hogy miért van előttünk ez az előterjesztés, és miért kellett ezt így behozni. Annál is inkább nem értjük, mert a kormány törvényalkotási programjában sem szerepel az, ami itt van, de nyilván önök szíve joga bármit behozni, szívük joga behozni olyan anyagokat is, amelyekről önök sem gondolták korábban, még néhány hónapja, hogy itt lesz előttünk.
Azonban szeretnénk azt kérni, hogy abban az esetben, ha már úgy gondolják, hogy szükség van erre az intézetre, ha úgy gondolják szerintünk tökéletesen értelmetlen módon, hogy ez a levéltári feladat elengedhetetlenül szükséges ennek a kutatóintézetnek a működéséhez, akkor legalább olyan törvényjavaslatot tessenek idehozni, amely olyan levéltári feladatot kombinál össze ezzel az intézménnyel, amely ekvivalens egymással. Jelen pillanatban most nem erről van szó.
Én ugyan nem gondolom, hogy helye lenne ennek a két tevékenységnek a jelen kutatóintézetben való összefűzésére, de ha esetleg önök ezt gondolják, akkor jó lenne olyan törvényt idehozni, amely ezt meg is tudja valósítani. Ez nem ilyen, ezért a Szocialista Párt ezt nem támogatja. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me