L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A parlament előtt lévő javaslat a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvényt szándékozik módosítani. A törvénymódosítás az egyetemes szolgáltatással felhagyni kívánó áramcégek életét könnyíti meg. Ezeknek a társaságoknak abban segít, hogy amennyiben saját üzleti megfontolásból a tevékenységük megszüntetése mellett döntenek, akkor ezt rendezett körülmények között tehessék meg. Másrészt ezzel egy időben a javaslat versenysemleges módon ad lehetőséget arra, hogy más szolgáltatók a visszaadott engedélyt a független Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnál megpályázzák és átvegyék. Harmadrészt, az indítványnak az a célja, hogy mindebből maguk a fogyasztók semmit ne érezzenek meg, magas színvonalon történő ellátásuk minden körülmények között biztosított legyen.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat elfogadása esetén a szabályozást az aktuális és tényleges piaci folyamatokhoz igazítjuk, ma ugyanis a törvény leginkább arról rendelkezik, hogy egy szolgáltatónak miként kell működnie Magyarországon. A jogszabály nagy hiányossága, hogy azt nem rögzíti, milyen feltételek mentén fejezheti be működését egy társaság az egyetemes szolgáltatói piacon, pedig ha a vállalkozások szabadságának alapelvét tiszteletben akarjuk tartani, és annak érvényt akarunk szerezni, akkor ezt a jogszabályi űrt be kell tömni. Arról a piac természetes mozgásától értelemszerűen el nem választható esetről is muszáj rendelkeznünk, hogy mi van akkor, amikor egy szolgáltató szabad akaratából a tevékenységének befejezése mellett dönt.
A kormány úgy látja, hogy az önök előtt lévő javaslat jó a kivonuló cégeknek, előnyére válik az ágazatnak, megfelel a szabályozó állam elvárásainak, mindazonáltal egyértelműen jó, hasznos az áramfogyasztóknak, hiszen az ő érdekeiket is szem előtt tartja. Azt, tisztelt képviselőtársaim, senki sem akarhatja, hogy az egyetemes szolgáltatással felhagyni kívánó társaságok ellenőrizetlen módon, egyik napról a másikra dőljenek be úgy, hogy abban az áramfogyasztók százezreinek jogai és lehetőségei nem tisztázottak. A törvénymódosítás éppen ezért precízen rögzíti, hogy a kivonuláshoz milyen szabályokat kell betartani, az átadás-átvétel során az érintetteknek hogyan kell kötelezően együttműködniük. A törvényjavaslat szabályozza az ilyenkor szokásos eljárást, és messzemenőkig garantálja a szolgáltatás zökkenőmentességét és az ellátás folyamatosságát.
Tisztelt Képviselőtársaim! A gyakorlat világosan megmutatta, hogy a Nemzeti Közműszolgáltató terjeszkedése már önmagában igényli, hogy rendszerszinten foglalkozzunk a kivonulni szándékozó egyetemes szolgáltatók ügyével. A gázellátási törvényben nagyon hasonlóan szabályoztuk az egyetemes szolgáltatás visszaadásának kérdését, és nagyon jól tettük, hogy napirendre vettük a problémát.
Körülbelül egy éve annak, hogy az állam úgy döntött, megjelenik a közműszolgáltatói piacon, és versenybe száll az ügyfelek ellátásáért, magas színvonalú, méltányos árú szolgáltatást kínálva. A Nemzeti Közműszolgáltató piacra lépése történelmi változásokat indított el az ágazatban: alig fél év alatt az összes külföldi gázszolgáltató bejelentette, hogy kiszáll az egyetemes szolgáltatásból. 2015 végén már a Főgáz látja el a hazai lakosság felét földgázzal, 2016-ban pedig az összes, nagyjából 3,4 millió lakossági fogyasztó átkerül az állami céghez. A Magyar Telekom több tízezer ügyfelét augusztus 1-jétől már a Főgáz látja el panaszmentesen, de a többi társaságtól is tömegesen veszi át a fogyasztókat a nemzeti közműcég. Az, hogy ez a folyamat transzparens módon, gördülékenyen és panaszmentesen történik, jelentős részben annak köszönhető, hogy a Get.-ben megfelelően sikerült szabályozni az átadás-átvétel folyamatát.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, a kormány felelősen jár el, amikor az árampiac területén hasonló lépésekre készül fel. Az állam nem feltétlenül arra számít, hogy egyedül ő látja majd el a lakossági áramfogyasztókat, de az engedély visszaadásának egyes társaságok részéről világos jelei vannak. Az például már most biztos, hogy idén májusban a német RWE és a magyar kormány aláírt egy olyan szándéknyilatkozatot, amely az ELMŰ-Émász csoport egyes érdekeltségeinek átvételéről szólt. Ilyen helyzetben lépnünk kell, tisztelt képviselőtársaim, és a szabályozással is fel kell készülnünk a több százezer fogyasztót érintő változásra, illetve a jelenlegi és az előttünk álló helyzetre; ez közérdek.
Mindezek figyelembevételével arra kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák az önök előtt fekvő törvényjavaslatot. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me