DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm Firtl Mátyás képviselőtársamnak, hogy ismét tanúbizonyságát adta hazánk és nemzetünk történelme, történelmi nagyjainak emlékezete és kulturális örökségünk védelme iránti elkötelezettségének immár sokadszorra itt a Házban. Gróf Széchenyi István gondolatai és szerteágazó életműve okán az utókor számára mindig minden téren idézhető példa, legyen szó az ország tudományos és gazdasági fejlődéséről, művészetről, közlekedésről, politikáról vagy éppen sportról.
Kultusza közvetlenül a halála után kezdetét vette. Alakja rövid idő alatt jelképpé nemesült a modern, polgári Magyarország szimbolikus nemzeti hőse lett. Sorra születtek Széchenyivel foglalkozó írások, irodalmi, képző- és filmművészeti alkotások, zeneművek és intézmények egyaránt. Díj és fejlesztési program viseli a legnagyobb magyar nevét az iránta kinyilvánított kormányzati, civil és intézményes tiszteletadás jegyében.
Egy év múlva, 2016. szeptember 21-én ünnepeljük gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulóját, ezért a kormány felé azzal a kezdeményezéssel fog élni a Miniszterelnökség, hogy 2016-ban eseménysorozattal tegyük a jubileumi évet méltóvá a legnagyobb magyar szellemiségéhez.
(9.20)
Rövidesen a kormány elé kerülhet az az előterjesztés, amely kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a 2015. évi őszi ülésszakán határozatban nyilvánítsa ki egyetértését Széchenyi István gróf, a legnagyobb magyar emlékének törvénybe iktatásáról szóló 1925. évi ILV. törvénycikkel, mintegy megerősítve azt. A szimbolikus jogi aktus kifejezheti minden magyar tiszteletét gróf Széchenyi István példaértékű közéleti tevékenysége, cselekvő hazaszeretete iránt, elkötelezettségét a legnagyobb magyar páratlan életművének, szellemi hagyatékának megismerése és ápolása iránt.
A megemlékezéssorozat célja, hogy a legnagyobb magyar tanításai egyre szélesebb körben verjenek gyökeret a magyar lelkekben, és példaként szolgáljanak a társadalmi és gazdasági életben. E cél elérése érdekében a jövő évben olyan programok, események, így megemlékezések, kiállítások, tanulmányi versenyek, oktatási, tudományos, ismeretterjesztő programok megvalósítása, kiadványok, publikációk megjelentetése, szervezése szükséges, amelyek hozzájárulnak gróf Széchenyi István a modern Magyarország születésétől elválaszthatatlan eszmeiségének, közéleti, politikai és gazdasági munkásságának, korának megismeréséhez, a Széchenyi-kultusz kibontakoztatásához, kiemelt feladatként tekintve az ifjúság Széchenyivel kapcsolatos ismereteinek növelését.
Ahogy azt képviselő úr is említette, a kormányzat támogatásával az Eszterháza Kulturális Kutató- és Fesztiválközpont folytatta a Magyar Nemzeti Múzeum által indított megújulási folyamatot Nagycenken. 2015 nyarán befejeződött a Széchenyi-mau-zóleum felújítása, és közel 100 millió forintot fordítottunk a kastély főépületének részleges rekonstrukciójára is. Ezek azonban csak az első lépések voltak ahhoz, hogy Nagycenk, a Széchenyiek és a legnagyobb magyar iránti tisztelet helyszíne nemzeti kultusz- és zarándokközponttá válhasson. Az Eszterháza Központ elkészítette a nagycenki Széchenyi-kas-télyegyüttes rövid és középtávú fejlesztési koncepcióját, valamint a Széchenyi István-emlékkiállítás tartalmi megújítására tesz javaslatot. Az emlékkiállítás 2016. szeptember 21-én, Széchenyi István születésének 225. évfordulóján megújult tartalommal, megújult infrastruktúrával, megújult múzeumi programmal fogadja majd a látogatókat.
Távlati célunk a Széchenyi Kutatóközpont kialakítása, amely többek között országos vagy nemzetközi jelentőségű konferenciák szervezése mellett tudományos alkotói tevékenységre, a tudományos eredmények publikálására, nemzetközi együttműködések kialakítására is lehetőséget biztosíthat.
A Széchenyi-kastélyegyüttes rövidesen a nemzeti kastélyprogram részévé válik, ami lehetővé teszi számunkra, hogy európai uniós forrásokat felhasználva 2020-ig akár 3 milliárd forintot fordíthassunk nemzeti történelmünk e kiemelkedő helyszínének kulturális, turisztikai célú fejlesztésére. Az akarat tehát megvan ahhoz, hogy a kultusz központi helyszíne, Nagycenk alkalmassá váljon az államférfi és alkotó ember, a magyar ipart és közlekedést máig meghatározó, gyakorlati eredményeket elérő politikus élettörténetének és életművének hiteles, minél teljesebb körű és látványos bemutatására.
Kérem majd tisztelt képviselőtársaim támogatását is ahhoz, hogy a nagycenki Széchenyi-örökség ne csak fizikai értelemben nyerje vissza eredeti pompáját, hanem szellemi kisugárzásával is vonzóvá válhasson a Széchenyi család tisztelői, és remélem, mindnyájunk számára. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me