DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Olyan példákat mondott képviselő úr a bérek közötti különbségre a közszférában alkalmazottak között, amit nyilvánvalóan sok kormányzati ciklusból el lehet mondani, csak az a különbség, hogy az önök ciklusában, amikor nem volt semmiféle plafon, nem volt semmiféle szabály arra, hogy egységesítsék vagy áttekinthetővé tegyék az állami cégek vezetőinek a bérét - elég a BKV ügyére, illetve más állami vagy köztulajdonú cégek vezetőire gondolni -, akkor hihetetlen mértékben elszabadultak ezek, és egyedül a Fidesz-KDNP tudta megzabolázni ezeket.
Az egy sokszor, az elmúlt több száz évben többször elővett és minden demagóg szónok számára jó szófordulat, amiket mondott, amikor azt mondta, hogy vannak, akik kevesebbet keresnek a közszférában, és vannak, akik többet. De miért pont ön mondja ezt, képviselő úr? Emlékszik, ön is volt államtitkár. (Korózs Lajos: Én voltam az utolsó, aki bért emelt a közszférában.) Bért emelt, nagyon jó. Ebbe a szóba szeretnék belekapaszkodni, képviselő úr. Tehát ön is volt államtitkára a szocialista kormányzatnak, akkor nyilvánvalóan ön is a többszörösét kereste annak a pénznek, mint egy átlag szociális dolgozó akkortájt. És a béremelés szóba kapaszkodnék bele. Önnek ugye ez akkor nem volt elég, hiszen ön és Simon Gábor képviselőtársa, aki akkor szintén államtitkár volt, kérték, vagy nem kérték, csak önök kapták még az államtitkári fizetésüket is eltérítve fölfelé. Az ön fizetése mint államtitkárnak magasabb volt, mint a második és harmadik Orbán-kormány bármelyik államtitkárának a fizetése, akik itt ülnek a parlamentben. (Zaj a kormánypárti oldalon.) Mi mindnyájan, akik itt az első sorban helyet foglalunk, kevesebbet kerestünk. Szerintem nem polgári dolog egymás zsebében kutakodni, képviselő úr, de hogy pont ön mondja, miért keresnek állami vezetők annyit, amennyit, amikor ön egy pozitív eltérítéssel mindegyik mostani államtitkárnál többet keresett, és pont akkor térítették el az ön fizetését, mint Simon Gáborét, szerintem ez egy öngól inkább az ön részéről.
(9.30)
Ami a munkavállalók helyzetét illeti Magyarországon: ha megnézzük, hogy Magyarországon most 4 millió 224 ezer ember dolgozik, akkor azt látjuk, hogy ez pont 139 ezer fővel több, mint egy évvel ezelőtt, és 64,1 százalék a foglalkoztatottság, míg ezelőtt öt-hat évvel ez körülbelül 55 százalék környékén volt. Ha megnézzük a munkanélküliségi rátát, ami az önök idejében 11 százalék környékén volt, most azt látjuk, hogy ez 6,8 százalék, ami azt jelenti, hogy az egy évvel ezelőttihez képest 51 ezer fővel dolgoznak többen, és a nők foglalkoztatása Magyarországon rekordokat dönt már hónapok, évek óta.
Ha megnézzük azt, hogy miként alakulnak a magyar bérek, akkor azt látjuk, hogy 31 hónapja Magyarországon folyamatosan nőnek, emelkednek a reálkeresetek; miközben az Európai Unió éppen hogy kijön egy válságidőszakból, Magyarországon az év első hét hónapjában 3,8 százalékkal nőttek a bérek. És ahogy önnek is mondtam, 31 hónapja folyamatosan nőnek a reálkeresetek. Ennek nyilván az egyik alapja az is, hogy lényegében megszűnt, elpárolgott az infláció, tehát a szegények adója, ami a nyugdíjasokat és a kiskeresetűeket sújtaná legjobban, az infláció megszűnt Magyarországon. Nekik immáron nem okoz akkora szociális problémát, mint okozott a szocialista időben, amikor felpörgött az infláció.
Azt is elmondhatjuk, hogy ez a béremelkedés valamennyi szektorban és arányosan, kiegyensúlyozottan megvalósul. A vállalkozási szférában a legmagasabb, ott 3,9 százalékkal nőttek a bérek Magyarországon, de a közfoglalkoztatásban részt vevők számára is 2,9 százalékos volt a reálkereset-növe-kedés. Azt mondhatjuk, hogy a legalacsonyabb bért keresők esetében is érezhető a fizetések, jövedelmek növekedése, hiszen a minimálbér vagy bérminimum esetében ez az elmúlt egy évben 3,7 százalékos emelkedést jelentett. És ha összehasonlítjuk az adatokat, ha összeadjuk a foglalkoztatottak számának növekedését, ha összeadjuk a bérek növekedését, ha összeadjuk a kihasznált családi adókedvezmények összegét, akkor azt láthatjuk, hogy nemzetgazdasági szinten Magyarországon az év első hat hónapjában a teljes bértömeg, amit a munkavállalók megkaptak, 6,3 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.
Ennyivel nagyobb a családok vásárlóereje, ennyivel több pénz van a magyar családok zsebében. Úgy gondolom, ez azért igen szép eredmény, és ez ráépül arra a korábbi ’11 és ’14 közötti eredményre, amikor 10,8 százalékkal bővült a családok jövedelme, többek között a családi típusú adózás bevezetésével is. És ebből látszik a kormánynak a munkavállalók iránti elkötelezettsége, hiszen ez a GDP emelkedéséhez képest dupla mértékű keresetemelkedés az elmúlt öt évben. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me