DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ön többek között, képviselő úr, az átláthatóságot kérte számon a kormányzaton ezzel az európai uniós projekttel kapcsolatban is, meg gondolom, az Országos Roma Önkormányzat egyéb projektjeivel kapcsolatban is. Azt hiszem, példaértékű volt ebben a tekintetben a kormányzat, hiszen ennek a pályázatnak a dokumentumaiba, a támogatási szerződéseibe és egyéb olyan dokumentumaiba, amelyek keletkeztek, és amelyek európai uniós közpénzek felhasználásáról szólnak, minden képviselőtársunk számára, aki ezt igényelte, betekintést engedtünk. Akár jöhettek az LMP részéről, onnan biztosan jöttek, azt nem tudom, hogy a Jobbik részéről jöttek vagy sem, de mindenki számára megvolt a lehetőség, hogy bemenjen, ott megnézze az összes iratot, amit akar, abból elolvasson, átvilágítson, átnézzen és kérdéseket is tegyen föl adott esetben.
(9.40)
De nem volt olyan irat, amelyet ezzel az üggyel kapcsolatban eltitkoltunk volna (Mirkóczki Ádám: Csak számlát!) és ne mutattunk volna be mindnyájuknak. Szemben azzal, amit legjobb tudomásom szerint a Jobbik pártalapítványa kapcsán az újságokban lehetett olvasni (Derültség a Jobbik soraiban.), hogy ott viszont, bár minden más párt pártalapítványi gazdálkodása nyilvános és arról lehetett ismereteket szerezni, de ez éppoly rejtélyes, mint Kovács Béla múltja (Moraj a Jobbik soraiból. - Dúró Dóra: Az nyilvános! - Közbeszólások a Jobbik soraiból: Nem tudsz olvasni!), sem azt nem tudjuk, hogy a pártalapítványnál mi történt, minden más párt nyilvánosságra hozta. Én csak azt olvastam a hírekben, hogy ott bizonyos gazdálkodási adatokat önök igencsak visszatartottak a nyilvánosság elől. (Dúró Dóra: Nem igaz!)
Ami az ORÖ „Híd a munka világába” programját illeti, tisztelt képviselő úr, ön is nagyon jól tudja, szerintem többször felszólalt ön is itt a parlamentben és más képviselők is, hogy fokozott figyelem fordult e felé a projekt felé, ezért indítottunk el több monitoringlátogatást, vizsgálatot, hogy megállapítsuk, pontosan mik történtek ebben a projektben, és van olyan rész, amit nem lehet finanszírozni, van olyan rész, ahol szabálytalanság történt. Éppen ezért, mivel még a projekt lefolytatása alatt, időben indultak ezek a vizsgálatok, ezért sikerült megoldást találnunk arra, hogy semmiféleképpen pazarló vagy szabálytalan pénzköltések ne történhessenek meg, ezért csökkent a projekt műszaki tartalma és csökkent a költségvetése, és végül csökkentett költségvetéssel zárta le a kedvezményezett ezt a projektet az eredeti tervekhez képest.
Voltak olyan elemek, amelyek megvalósultak, így például az Országos Foglalkoztatási Szövetkezet létrehozatala, amelyek elismerendők, 2 ezer főnek a szociális gazdasággal összefüggő kompetenciaképzése szintén megvalósult, ezek szabályosan kifizetésre is kerültek. Jelenleg 730 fővel működik a szövetkezet, és így képes ellátni azokat az integrációs feladatait, amelyekre a projekt létrejött. Nagyságrendileg a felére csökkent le a projekt támogatási összege a korábbihoz képest. Összesen 272 millió forint értékben került szabálytalanság megállapításra, és 228 millió forint visszafizetésére köteleztük a kedvezményezettet. Öt döntés esetében ők jogorvoslati kérelemmel éltek, a jogorvoslati kérelem a központi koordinációs szervhez került továbbításra, és utána lesz erről végleges döntés. Tehát itt, azt hiszem, arányosan sikerült a támogatás mértékét és az elért teljesítményt rögzíteni.
Szintén felhívom a figyelmét arra, hogy az Országos Roma Önkormányzat 2010. január 1-je és 2014. június 30-a közötti időszakát ellenőrző vizsgálat alá vetette az Állami Számvevőszék. A Számvevőszék azt állapította meg, hogy a ’11. és ’13. években kapott működési és médiatámogatással az éves beszámoló keretében az önkormányzat elszámolt, a támogató nem állapított meg szabálytalan kifizetéseket, és nem írt elő visszafizetési kötelezettséget. Az ÁSZ szerint az önkormányzat vagyonhasznosítási tevékenysége a döntési jogkör tekintetében megfelel a jogszabályi követelményeknek, illetőleg szintén elismerte az ÁSZ vizsgálata a Foglalkoztatási Szövetkezet szövetkezeti törvény és egyéb jogszabályi előírások szerinti létrehozatalát.
De más projektek tekintetében is arról tudom tájékoztatni a képviselő urat, hogy a „Nő az esély - ezer roma nő képzése” program tekintetében, amely 2012. július 1-jén indult el, az eredeti terv 1750 fő bevonása volt, ehelyett 2500-at sikerült bevonni. Ezer fő képzése helyett 1107 fő képzése valósult meg, 750 fő sikeres végzettség megszerzése helyett 1012 fő szerezte meg ezt a végzettséget, 40 rendezvény helyett pedig 45 rendezvényt tartottak a projekt keretében. Kiképzésre került szociális gondozó és ápoló összességében 257 fő, ez 10 hónapos képzést jelentett, gyermek- és ifjúsági felügyelő 329 fő 3 hónapos képzés után, szociális asszisztens 38 fő szintén 10 hónapos képzéssel, óvodai dajka 357 fő, kisgyermekgondozó és -nevelő 31 fő. Ezekről az eredményekről se feledkezzünk el megemlékezni, amikor ezekről a projektekről beszélünk. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me