FIRTL MÁTYÁS

Full text search

FIRTL MÁTYÁS
FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! 224 éve, 1791. szeptember 21-én született gróf Széchenyi István. Az évforduló alkalmával fontosnak tartom a magyar Országgyűlésben is felidézni a modern, új Magyarország megteremtőjének, a legnagyobb magyarnak életművét és személyiségét. Ma is időszerűek Széchenyi István korszakformáló eszméi, tevékenysége, mindaz, amit örökségül hagyott a nemzetnek.
A magyar közélet, politika egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, példaképe a közösségért tenni akaró minden magyarnak. Politikus, író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési minisztere, a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika, a közösségi egyesületi élet, a sport reformjainak megvalósítója, számos jelentős intézmény alapítója, de mindenekelőtt hitben élő, igaz hazafi. Ő úgy tartotta: „Minden becsületes szívnek legszentebb a hon.”
Életműve fő jellemzője hite és hazaszeretete. Ezért Széchenyi István életműve, világ- és életszemlélete mindig időszerű, korszerű; korszerű ez ma is. Mi, Sopron vármegyeiek büszkék vagyunk arra, hogy Széchenyi István élete fontos, meghatározó éveit Cenken és Sopronban töltötte. És büszkék vagyunk az egész haza sorsát átfogó, nemzeti jövőnket meghatározó munkásságára, mint ahogyan az egész magyar nemzet méltán büszke a ma is korszerű, időszerű államférfira; követendő példaképe, akinek elvei teljes összhangban állnak tetteivel.
Tisztelt Képviselőtársaim! És fontosnak tartottam ma itt szólni azért is, mert a Széchenyi-évforduló mindenképpen örömteli alkalom arra, hogy Sopron és térsége országgyűlési képviselőjeként köszönetet mondjak a térségben élők nevében a magyar kormánynak, miniszterelnök úrnak, L. Simon László államtitkár úrnak, hogy meghallva kérésünket, a nagycenki Széchenyi-örökség értékéhez és rangjához méltó helyreállítása megkezdődhetett. Köszönet, hogy a kormányzati ígéretet tettek követik, hogy a Széchenyi-örökségnek, mint a magyar nemzeti műemlékvagyon egyik kiemelt elemének helyreállítását, megőrzését, az utókornak való bemutatását a köz szolgálata fontos részeként Magyarország kormánya kiemelten fontos ügyként támogatja.
Ennek a kormányzati szándéknak konkrét eredményei vannak. Többek között, hogy a Nagycenken található Széchenyi-emlékek vagyonkezelői joga az Eszterháza Központhoz került; hogy a kormányzat jelentős forrásokat csoportosított át a nagycenki emlékegyüttes fejlesztésére; hogy a többéves munka nyitányaként sor kerülhetett a Széchenyi-kastély homlokzatának felújítására, továbbá 120 millió forintos támogatásból helyreállította a Széchenyi-mauzóleumot.
Mindezek megerősíthetik bennünk azt a bizakodást, hogy a jövő évi, 225 éves Széchenyi-évfordulóig további fejlesztésekre sor kerülhet, amelyek változatlanul azt a célt szolgálják, hogy rangjához méltó zarándokhellyé válhassék a Széchenyi-emlékhely. Ehhez továbbra is tisztelettel kérem a kormány támogatását.
Tisztelt Képviselőtársaim! Széchenyi Istvánnak a cselekvéshez az irányt, az erőt a gondviselésbe vetett hite, tántoríthatatlan hazaszeretete adta. A maga korában nemzete szolgálatában nem kevesebb nehézséggel kellett megküzdeni, mint amivel mi magunknak is most, magyaroknak.
Ma, amikor hazánk és Európa védelme a tét, amikor értékeinket veszély fenyegeti, meggyőződésem, hogy a helyes cselekvéshez az irányt és az erőt változatlanul a gondviselésbe vetett hit és a hazaszeretet jelentheti, amelynek példáját a mindig időszerű Széchenyi István élete adja, mert minden becsületes szívnek legszentebb a hon. A nagycenki mauzóleumhoz vezető sétány egyik járólapjában egy régről beépített kőben olvasható a Széchenyi-idézet: „Tőlünk függ minden, csak akarjuk!”
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tőlünk függ minden, csak akarjuk! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me