KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tömeges népvándorlás zúdult Európára, tömeges népvándorlás zúdult Magyarországra, és ennek a tömeges népvándorlásnak az utánpótlása kimeríthetetlennek látszik. Szíriából, Irakból, Líbiából, Afganisztánból emberek milliói keltek útra, emberek milliói vannak úton, hogy Európába jöjjenek, elsősorban a jobb megélhetés reményében. Ráadásul Európából, Németországból még meghívást is kaptak arra, hogy oda kell menni, Németországba kell menni.
Tisztelt Országgyűlés! Amikor a kormány érzékelte ennek a tömeges népvándorlásnak a veszélyét, megkérdezte a magyar embereket, 12 kérdést tettünk fel nemzeti konzultációban, és az emberek világos választ adtak több mint egymillióan, azt a választ adták, hogy Magyarországot meg kell védeni, a kormány védje meg Magyarországot. Ezért döntött úgy a kormány júniusban, hogy ideiglenes biztonsági határzárat létesít a déli határon, és a parlament elé terjesztett törvényjavaslatokat szeptember elején, a szeptember 3-4-ei rendkívüli ülésen, amely azt a célt szolgálta, hogy jogi védelmet is biztosítsunk, másrészt pedig élőerős védelmet biztosítsunk a déli határ védelme érdekében.
A parlament szeptember 4-ei ülésén a baloldali pártok szavazatai ellenére elfogadta azokat a törvényjavaslatokat, amelyek egyrészt fokozott büntetőjogi védelmet biztosítanak a kiépített határzárnak, lehetővé teszik, hogy a rendőrség nagyobb eszközökkel tudjon fellépni az illegális bevándorlókkal szemben, és tárgyalta a parlament, de akkor nem tudta elfogadni azokat a kétharmados törvényeket, amelyek egyrészt a rendőrség részére nagyobb eszközöket adnak, másrészt a honvédség közreműködését lehetővé teszik a déli határ megvédése érdekében.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Úgy, ahogy a tegnapi parlamenti ülésen is elhangzott, és úgy, ahogy képviselő úr is mondta, a magyar-szerb határon a szeptember 15-ével életbe lépő új szabályoknak köszönhetően azt mondhatjuk, hogy eredményes volt a hármas védelem bevezetése, hiszen - úgy, ahogy képviselő úr mondta - jelentősen, töredékére csökkent az illegális migránsok száma, és ezek a számok biztatóak a jövőt illetően is. Természetesen hosszú küzdelemre kell berendezkednünk, hiszen - úgy, ahogy mondtam - ennek az illegális migrációnak, a tömeges népvándorlásnak az utánpótlása ma szinte kimeríthetetlennek látszik, ráadásul az Európai Uniónak nincs megfelelő válasza arra vonatkozóan, hogy mit is kellene tenni.
Úgy gondoljuk - és ezt a kormány többször világosan kifejtette -, hogy az uniós tagállamok elsődleges kötelessége a schengeni határ védelme. Magyarország eleget tesz ennek a kötelezettségének és megvédi a déli határt.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Fontos az, hogy az Európai Unió megfelelő választ adjon ezekre a kérdésekre, a tömeges népvándorlás kérdéseire, és elsődlegesen a határok védelmét tudja biztosítani. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) A legfontosabb az lenne, ha az Európai Unió, az Európai Unió szervei döntenének a görög határ védelme érdekében. Ha Görögország erre nem képes vagy nem akarja megvédeni ezt a határt, ezt a nagyon fontos határt - hiszen az Európai Unióba elsősorban itt lépnek be az illegális migránsok -, akkor közös uniós fellépés szükséges.
Ami pedig a tegnapi szavazásokat illeti: sajnálatos, hogy a baloldali pártok ismételten nem támogatták azt, hogy Magyarország minden törvényes erővel megvédje határait. A magyar emberek azt várják el a parlamenttől, hogy olyan szabályokat hozzon, olyan törvényeket alkosson, ami lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló magyar erők részt vehessenek a határ védelmében, ez jelen esetben a honvédség közreműködésének a lehetővé tételét jelentette volna. Sajnálatos, hogy a baloldali pártok ezt nem szavazták meg. Úgy gondolom, hogy ugyanúgy, mint a 2004. december 5-ei népszavazásnál, majd most is később magyarázkodni kényszerülnek arra vonatkozóan, hogy ezt miért nem tették meg, miért nem szavazták meg ezeket a nagyon fontos törvényeket.
Tisztelt Képviselő Úr! A magyar kormány, Magyarország elszánt annak érdekében, hogy megvédje a magyar családokat, megvédje Magyarországot. És engedjék meg, hogy itt az Országgyűlésben is köszönetet mondjak a magyar határt védő rendőröknek, határrendészeknek, a magyar határon gyakorlatozó honvédeknek, hogy megvédik Magyarországot, megvédik a magyar családokat, és megvédik az Európai Uniót is. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me