KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt hiszem, nem kell különösebben emlékeztetnem önt arra, hogy hat éve volt fizetésemelés a szociális ágazatban. Emlékezetem szerint akkor éppen a szocialisták voltak kormányon. A bérből élők helyzete az utóbbi években folyamatosan romlott, egyre erősödik a bizonytalanság a munka világában, és alig nő a munkavállalók jövedelme.
A bizonytalanságon túl feszültséget okoznak az egyre kevésbé leplezett igazságtalanságok is. Ma már ötvenszeres különbség is lehet egy intézmény vezetőjének és beosztottjának a fizetése között, és ez, azt gondolom, elfogadhatatlan jövedelmi egyenlőtlenség. A kormány áldásos politikájának következtében akár 5 millió forintos havi fizetése is lehet egy-egy állami vezetőnek. Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámítsuk, ha a szociális ágazatban dolgozók, mondjuk, egy gondozó havi fizetését összevetjük például a Magyar Posta vezérigazgatójának a jövőbeni fizetésével, akkor azt látjuk, hogy a szociális területen dolgozó ember ötévi fizetését kapja a vezér havonta. Mondom, ötévi fizetését fogja kapni havonta.
A mostani kormányhatározat azonban már határozottan arra buzdít, hogy emeljék a fizetéseket, és az eddigi hatalmas prémiumokat is építsék be inkább az alapbérbe. Az a vezérigazgató, például az Eximbank vezetője vagy a már említett Magyar Posta vezetője, aki eddig 80 százalékos prémiummal például havi 2 millió forint bruttót keresett a pénzügyi szektorban, és a legfelső kategóriába esik, az éves 43,2 millió forint helyett 72 millió forintot vihet haza. Értik, ugye, képviselőtársaim: 72 millió forintot vihet évente haza. Igaz, a szociális ágazatban dolgozó szociális munkás is ennyit keres, csak ő hetven év alatt keresi meg ezt a pénzt. Ez gyalázat!
Ma már világosan látszik, hogy Magyarország nem egy szegény ország, van itt pénz mindenre, van stadionokra, van luxusberuházásokra, van zongorára, orgonára, festményekre és luxusirodaházakra. Tisztelt Ház! A helyzet azok körében a legdrámaibb, akik Magyarországért dolgoznak, és az országot szolgálják. A közalkalmazottak, azaz tanárok és tanítók, orvosok, ápolók, szociális dolgozók, rendőrök, tűzoltók és katonák nap mint nap a jobb életünk, a mi jobb életünk érdekében tevékenykednek, mégsem hálás nekik a kormány.
A nagyzási hóbort nem engedi láttatni, hogy milyen gyalázatosan keveset keresnek a szociális terület dolgozói, hiszen a híradások nem róluk, az ő gyalázatos helyzetükről szólnak, hanem a már említett Nemzeti Bank újabb és újabb hangszer-, festmény- és kastélyvásárlásairól. No meg arról, hogy ez milyen jó a magyar népnek.
Tisztelt Ház! S volt még önök szerint egy jó hír az ágazatban, és ez a bérkiegészítés volt. Ezt kapták a szociális ágazatban dolgozók. Néhány ezer forintot. És csak öt hónapra, mert ezt nem alapbéresítették. Ezt azért adták, hogy ideig-óráig befogják a területen dolgozók száját.
Kérem államtitkár urat, arra ne tessék majd hivatkozni, hogy akár 60 ezer forintot is lehetett keresni ezzel a bérkiegészítéssel, illetve szert tenni 60 ezer forintra ezzel a bérkiegészítéssel, ugyanis azt összesen csak két ember kapta. Én személy szerint mind a kettőt ismerem, magasan kvalifikált, doktori fokozattal rendelkező, hosszú ideje vezető beosztásban lévő emberek. És persze néhány ezer forinttal kiszúrták a szemét az ágazat körülbelül kétharmadának. De nem szól a fáma arról, hogy az ágazat egyharmada semmit, de semmit nem kapott. Ez gyalázat, államtitkár úr!
Kérem, arra válaszoljon, hogy mikor lesz béremelés a szociális ágazatban. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me