MIRKÓCZKI ÁDÁM

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM
MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A cigányintegráció kapcsán sokan, sokszor, sokféleképpen elmondtuk már javaslatainkat, kritikánkat. Volt, amikor kritikusan, volt, amikor konstruktívan, volt, amikor számon kérően. A válasz azonban többnyire mindig a mellébeszélés, mindig a magyarázkodás, vagy éppen, ha már hazudozásra sem futotta a kormányzat részéről, akkor rendszerint jött a rasszista, szélsőséges kártya, és ezzel minden el van intézve.
Tekintettel arra, hogy valószínűleg Rétvári államtitkár úr fog válaszolni a napirend előtti felszólalásomra, most sem várok sokat, de azért felhívnám a figyelmét arra, hogy kerüljük most azokat a szóvirágokat, hogy elveszünk olyan részletekben, hogy hány forintot hová kerekítünk, vagy éppen milyen pályázati címmel volt kiírva egy-egy komoly összeg, ami egyébként eltűnt.
Mert a lényeg most is ez. Ötévnyi kormányzásukat tekintve joggal, és azt hiszem, kritika nélkül kijelenthető, hogy cigányintegráció vagy cigánypolitika kapcsán nem különböznek az MSZP-től, sőt továbbmegyek, még az SZDSZ-től sem. Ha ezt lebontjuk felelősökre, az SZDSZ-nek volt egy Mohácsi Viktóriája, az MSZP-nek volt egy Kolompár Orbánja, önöknek meg itt van egy Farkas Flóriánjuk. Ami az ő munkásságukat és a munkásságuk eredményét jelenti, azt hiszem, teljesen kompatibilis egymással: szociokulturális, társadalmi, oktatási vagy egyéb felzárkóztatási tekintetben, ha szignifikánsan levezetnénk, hogy pontosan milyen eredményt értek el, akkor mindhárom esetben a nullával konvergáló eredményt kaphatnánk. Ami fontos, és ami megjegyezhető szintén mindhárom esetben, hogy nagyon komoly pénzösszegek fölött diszponáltak, nagyon komoly pénzösszegeket költhettek vagy éppen tüntethettek el. Hogy aztán ennek mi lett a sorsa, azt az elszámoltatásból jól láthatjuk.
Ami fontos, és amit mindenképpen szeretnék kihangsúlyozni, ahogy azokba a számháborúkba most ne menjünk bele, hogy pontosan hány forint hogyan és miként tűnt el. Maradjunk a tényeknél! Maradjunk a lényegnél! Önök az elmúlt hónapokban, akár LMP-s képviselőtársaimnak, akár jobbikos képviselőtársaimnak, amikor ez a téma fölmerült, minduntalan azt mondták, hogy ez egy sikerprogram, ez egy sikersztori, alaptalanul vádaskodunk, alaptalanul kritizálunk, menjünk el, és nézzünk utána, hogy a „Híd a munka világába” című program milyen sikeres és milyen hatékony.
Nos, a közelmúltban, konkrétan néhány nappal ezelőtt egy újságíró nem átallotta végigjárni az összes regionális irodát, ami a hátrányos helyzetű, cigány származású fiataloknak munkaerő-közvetítéssel kel-le-ne foglalkozzon, hozzáteszem, sok százmillió forintból. Nos, az összes iroda, kivétel nélkül, személyzet nélkül, üresen áll. Farkas Flórián elérhetetlen, Farkas Flórián nem nyilatkozik, a kormányzat részéről sem a Fidesz, sem a KDNP részéről senki nem nyilatkozik, mintha hírzárlat lenne. Amikor azonban valaki ezt számon kéri, akár Balog miniszter úr, akár ön, államtitkár úr, rendszerint azzal vádaskodik, hogy nem nézünk utána, alaptalanul vádaskodunk, és teljesen fölöslegesen, hogy is mondjam, olyan kritikákat fogalmazunk meg, ami kifejezetten árt a társadalmi integrációnak.
Nos, tisztelt államtitkár úr, ami árt a társadalmi integrációnak, az az a politika, amit önök csinálnak. Egyrészt az, hogy szemet hunynak mindenfajta gátlástalan lopás, csalás, hazudozás fölött. Kiállnak bármilyen vállalhatatlan, meg merem kockáztatni, köztörvényes bűncselekmény-sorozatokat elkövető akár képviselőjük, akár államtitkáruk, akár más, önök által kinevezett, komoly státust betöltő személyek mellett, és azokat támadják, akik, hozzáteszem, joggal kérik számon az önök által elköltött adófizetői pénzek átláthatatlan útvonalát, és a fene tudja vagy csak a Jóisten tudja, hogy kinek a gazdagodását szolgáló mechanizmusokat.
Ezt kellene végre elfelejteni, és ezt kellene öt év után, finoman fogalmazok, helyre tenni a tekintetben, hogy legyen felelős. Ne felejtsük el, hogy amíg önök helyt adnak Farkas Flórián e tekintetben való ámokfutásának, akkor nemcsak azt igazolják, hogy az önök romaintegrációs politikája az elmúlt 25 év akár SZDSZ-es, akár MSZP-s romaintegrációs politikájától egy fokkal nem különbözik, hanem legitimálják azt a köztörvényes lopássorozatot, ami itt zajlik, a szemünk előtt. És a sajtónak, az ellenzéki képviselőknek, bármilyen közszereplőnek esélye nem volt arra, hogy akár egy fillért is korrektül, hogy is mondjam, ellenőrizhető formában föltárjon vagy a nyilvánosság elé hozzon.
Ezért kérnék egy picit több alázatot, több szerénységet és végre egy olyan fordulatot, rendszerváltást cigánypolitikában, amit egyébként megérdemelne a magyar társadalom. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me