SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A termőföld-privatizációval kapcsolatban ellenvéleményeinknek már több helyen hangot adtunk, ugyanakkor sajnos itt a parlament keretein belül egyszerűen nem nyílott meg a párbeszéd lehetősége, és egyszerűen nincs meg az a keret, hogy erről itt tudjunk beszélni.
Miniszterelnök úr többször elmondta tegnap a menekültválság kapcsán, hogy nemzeti összefogásra lenne szükség, arra lenne szükség, hogy meghallgassuk egymást, hogy figyelembe vegyük egymás véleményét, és mi ugyanezt tudnánk kérni a termőföld-privatizáció ügyében, hogy milyen jó lenne, ha párbeszéd folyna erről.
Kérem, higgyék el nekem, hogy semmiféle politikai szempont nem hajt, amikor azt állítom, hogy véleményem szerint egy rettenetesen elhibázott és buta döntés az állami földek értékesítése. Teljesen egyértelműen látszódik az elmúlt 25 évből, hogy nyilvánvalóan a különböző kormányok különböző, számukra kedvesebb csoportoknak próbáltak bérleti jogokat biztosítani, de ennek ellenére így vagy úgy, de ezek a földek hozzá tudtak járulni a vidéki népességmegtartó erőhöz, ezek a földek igenis hozzá tudtak járulni valamilyen formában ahhoz, hogy a vidéki munkahelyek megmaradhassanak.
Az állam közvetlenül csak ezzel tud beavatkozni a vidékpolitikába, és csak ezzel tud közvetlenül birtokpolitikai célokat szolgálni. Ha kiengedi a kezéből azt a jogot, hogy a jövőben bármilyen kormánynak hatása lehessen a vidék folyamataira, ha lemond arról, hogy az állam saját földtulajdonán keresztül tulajdonosként előírásokat, elvárásokat fogalmazzon meg, hogy mi történjen a termőföldön, akkor nagyjából a vidékről mond le. Amíg az állam tulajdonos, addig megvan az esélye, hogy azt mondja, hogy itt olyan termelési struktúra kezdődjön meg, amely leginkább szolgálja a közcélokat. Addig mondhatja azt, hogy ehhez foglalkoztatás párosuljon, és 50 hektáronként kelljen felvenni egy embert. Mondhatja azt, hogy létre lehet hozni állami gazdaságokat a teljesen munkahely nélküli kistelepüléseken, és meg lehet teremteni azt, hogy az állam a foglalkoztató szerepét növelni tudja. De ha a tulajdonjogáról lemond, akkor nyilvánvalóan lemond arról, hogy bármilyen hatással legyen mindezekre a folyamatokra.
Nyilvánvalóan sokat vitatkoztunk már a Parlament falain belül arról, hogy milyen volt ez a fideszes pályázati rendszer, nyilvánvalóan más szemszögből másképp látjuk ezeket az eredményeket, amiket fel lehet mutatni, és nyilvánvalóan azt is látjuk, hogy a motivációk között ott van az, hogy a különböző új pályázók, akik a kormány számára kedvesek, azok nem nagyon akarják és nem nagyon tudják teljesíteni a pályázati vállalásaikat, foglalkoztatást, állattartás-növelést és így tovább. Emiatt legjobb, ha tulajdonba kerül a terület, hogy ezen kötelezettségektől megszabaduljanak.
Nyilvánvalóan látható az, hogy a kormány bármennyi pénzt el tud költeni bármire, tehát a bevétel jó. Tehát a kormány motivációit értjük. Ugyanakkor arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kormánynak a tulajdonosi jogok gyakorlásával kapcsolatos feladatai mellett van egy közjóért végzett feladata is, és a közjóért végzett feladattal teljesen ellentétes az, amit most tulajdonosként tenni akar. Minden egyes örökös, aki megörököl valami vagyont, az gyarapítani próbálja azt, az hozzátenni kíván valamit és gyarapítani a közös tulajdont. Ez az Orbán-kormány feléli ezt a vagyont, amit örökölt, egyszerűen elherdálja ezt, és lemond arról, hogy bármilyen kormány esetében legyen érdemi változás.
Nyilvánvalóan ez egy rendkívül elhibázott lépés, és ezért nem akarok arról beszélni, hogy a kormányrendelet különböző tervezései miért rosszak; miért rossz az, hogy gyakorlatilag hiába mondják azt, hogy a bérlők a bérleti jog kapcsán nem feltétlenül rendelkeznek elővásárlási joggal, ha 20 évig, 35 évig azt más nem fogja tudni megvenni.
Nyilvánvalóan látszódik, hogy itt a kisgazdálkodók nem játszanak, hiszen 3 hektár felett a nyilvános licitekben, akinek több pénze van, az viszi a földet. Nyilvánvalóan látszódik a kormányrendelet-tervezetből az, hogy itt a földforgalmi törvényt is megkerülik, hiszen elővásárlási rendszerben, akik nem tették meg a kezdő licitet, azok nem is élhettek az elővásárlási jogukkal. Látszódik az, hogy a kisgazdálkodók nem férhetnek hozzá ehhez a földhöz. Mindezek kapcsán az tűnik fel, itt a célcsoport nem az, akikről önök beszélnek. Vagy a jelenlegi bérlők, akik szabadulnának a kötelezettségeiktől, vagy pedig azok a befektetők, akiknek nem probléma az, hogy 20 évig, 35 évig nem jutnak hozzá a földhöz. Nem szól semmi emellett, nem tudom, hogyan lehetne eltántorítani önöket ettől a nagyon-nagyon buta elképzeléstől, és jó lenne, ha valós érveket mondanának mellette.
Államtitkár Úr! Ön egy magasan képzett fiatalember. Arra kérném, hogy ha megteszi azt, ne egy demagóg, populista butaságot, személyeskedő választ adjon, mint oly sokszor szokott, hanem mondjon valami értelmes választ, próbálja meg valamilyen érvekkel alátámasztani azt, hogy ez miért jó kormányzati intézkedés. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me