VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm, hogy ezt a fontos kérdést idehozta ma a Ház elé, hiszen azt hiszem, hogy az ifjúságról, a fiatalok jövőjéről nem lehet eleget beszélnünk ezek között a falak között sem.
Az ifjúsági garanciaprogram, amit képviselő asszony is említett, olyannyira ambiciózus, és azt hiszem, ezt fontos lenne még egyszer hangsúlyoznunk és aláhúznunk, ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy 2018-ra a 25 év alattiak munkanélkülisége meg fog szűnni Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy 2018-ra a 25 év alattiak esetében tudunk munkalehetőséget, továbbképzési lehetőséget kínálni mindenkinek, aki négy hónapja úgy van a munkaerőpiacon, hogy nem lennének ilyen lehetőségei, akár a képzésének a befejezése után, akár azután, hogy elvesztette a munkáját. Ha most megnézzük az ifjúsági munkanélküliségi adatokat Magyarországon és Európában, már láthatjuk, hogy az európai uniós átlag alatt van lényegesen a magyarországi ifjúsági munkanélküliség. Ugyanakkor addig nem dőlhetünk hátra, amíg teljesen meg nem szüntetjük a fiatalok munkanélküliségét, hiszen valóban kilátástalanságot jelent az, ha valakinek éppen az első munkahelyét nem sikerül megszereznie.
Ugyanígy a fiatalok számára valóban a szülőföldön való boldogulás lenne a fontos, ehhez kell az otthonteremtés, kell a családalapítás lehetősége a munkavállalás mellett. Beszélhetnék itt számos olyan programról, akár a fiatal gazdáknak kiírt programokról, akár a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programról, akár a Diákhitel2-ről, akár éppen a diplomamentő programról, amely ugye a diplomához jutását segíti a fiataloknak, akár a diplomásgyedről vagy a családok otthonteremtési kedvezményéről, amelynek köszönhetően pedig az otthonteremtésük, a családalapításuk válik könnyebbé.
Én itt igazából az üzenetünket szeretném aláhúzni. Azt tudjuk üzenni ma a magyar fiataloknak, hogy van jövőjük, és van jövőjük Magyarországon. Ezeket a programokat éppen ennek érdekében indítottuk el, és azért, hogy ifjúsági közösségeiket is megerősítsük, egy egymilliárd forintos európai uniós pályázatot fogunk meghirdetni éppen ebben az évben, amelyben kifejezetten az ifjúsági közösségek programjait fogjuk támogatni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me