DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szerintem abban egyetértünk, hogy az, hogy a gyerekek minél egészségesebb ételt kapjanak az iskolákban, a betegek a kórházakban, az idősek a szociális otthonokban, közös érdekünk. Az, hogy kevesebb legyen a sóbevitel, kevesebb legyen a különböző kényelmi termék, mint például a levespor, hogy minél több gyümölcshöz, minél több zöldséghez jussanak, azt hiszem, közös célunk. Aki nem ért ezzel egyet, hogy egészségesebb legyen a gyerekeknek az iskolában kapott menzaétel, az, kérem, jelentkezzen. De azt hiszem, minden jóérzésű, normál gondolkodású ember ezt támogatja. Ugyanúgy a gyermekek egészségét szolgálja az is, hogy a mindennapos testmozgással, testneveléssel igyekszünk a fizikai állapotukon is javítani. Itt egy elég hosszú folyamatról van szó, képviselő úr, ön is tudja, hiszen az önkormányzatoknak és mindenki másnak a felkészülésre hosszabb idő állt rendelkezésre, többször kitoltuk a bevezetésének időpontját. Nem 200-300 forint, amit erre fordítani lehet, vagy fordítani kell, hanem 550 forint.
Nyilván jó lenne, ha még magasabb lenne, de messze nem az az összeg, amiről ön beszélt, nem 200-300, hanem 550 forint. Úgy gondolom, hogy az az egymilliárd forintos tétel, amely szerepel az idei évi költségvetésben, és bár önök nem támogatták a jövő évi költségvetést, de a jövő évi költségvetésben folytatódik az az egymilliárd forint, amit a konyhák korszerűsítésére fordíthatnak, azt hiszem, ez a felkészülést még jobban segíti, hogy azokat a berendezéseket megvegyék az önkormányzatok és szolgáltatók, amelyeket a korábbi években nem szereztek be, pontosan azért, hogy egészségesebb ételt tudjanak a gyermekek asztalára rakni.
Ha megnézi ön is a költségvetés számait, 2010 és ’16 között vagy akár ’15 között, akkor azt látja, hogy míg 2010-ben a gyermekétkeztetés fedezetére 29 milliárd forint szerepelt, idén 58 milliárd forint szerepel, jövőre pedig 71 milliárd forint. Tehát óriási mértékben, a rendszerváltás óta soha nem látott mértékben, több mint duplájára nőtt öt év alatt ez a forrás. Nyilván ezért azt is elvárjuk a szolgáltatóktól, hogy egészségesebb ételt adjanak a gyerekeknek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me