SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A 2013 közepe óta 49 százalékban állami tulajdonrésszel működő Széchenyi Bank ellen 2014 decembere óta folyik a végelszámolás, milliárdos károkat okozva az adófizetőknek. A sajtó által az elmúlt hetekben megszerzett több mint százoldalas MNB-jelentés döbbenetes gazdasági csalásokra derített fényt a pénzintézetnél. Az MNB még 2013 közepén indított vizsgálatot a Széchenyi Banknál, amelynek keretében többször helyszíni ellenőrzést is tartott. Az MNB aztán az idén márciusban tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettesek ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a banknál történt, a jegybank szakértői szerint bűncselekmények gyanúját felvető események miatt.
A bankot Töröcskei István kormány közeli oligarcha vezette, aki egyben az Államadósság Kezelő Központ vezetője és a Bakui Kereskedőház tulajdonosa is volt abban az időszakban. A hazai közállapotokat jól mutatja, hogy bár az üzleti körökben már több mint egy éve nyílt titok volt, hogy a Széchenyi Bankot csődbe vitte Töröcskei István, ennek ellenére még jó fél évig az Államadósság Kezelő Központ vezetője maradhatott. Ráadásul, noha Töröcskei úr 2014. december 8-án írásban eljuttatta lemondását a Nemzetgazdasági Minisztériumba, ezt több mint egy hónappal később, csak az idén január 12-én fogadta el a miniszter úr.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mi a garancia arra, hogy az ön kormánya nagyobb szakmai kompetenciát fog mutatni az államosított MKB Bank és a Budapest Bank esetében, mint a Széchenyi Banknál, ahol 3 milliárd forint közpénzt fecséreltek el? Orvosolták-e azokat a hibákat, amelyek odavezettek, hogy az állam tulajdonosként nemcsak befektetett egy alig egy évvel később csődbe menő bankba, de tulajdonosként nem is gyanította, hogy mi folyik a pénzintézeten belül? Válaszát előre is köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me