TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A kormány célja a hazai bankrendszer megerősítése és stabilitásának fenntartása. A közelmúltban lezajlott pénzügyi válság megmutatta, hogy a bankszektor tulajdonosi szerkezete korántsem semleges a pénzügyi stabilitás és a hitelezés szempontjából. Magyarországon a külföldi tulajdonú leánybankok a válság idején jelentős mértékben vontak ki pénzügyi forrásokat az országból. A jelentős forráskivonás egyrészről erőteljes nyomást gyakorolt a forint stabilitására, másrészről a hazai vállalatok hitelezése szinte leállt, ami megnehezítette a válságból való kilábalást, vagyis a növekedés beindulását.
E folyamatokat felismerve és megértve a kormány új stratégiát dolgozott ki. A magyar gazdaság szempontjából kiemelten fontos, hogy a bankszektorban a hazai tulajdonú hitelintézetek legyenek többségben. Ugyanakkor a hazai és külföldi tulajdonú bankok jól kiegészítik egymást, jelenlétük megfelelő aránya csökkenti a bankrendszer egészének kockázatát, ami kedvez a hazai gazdasági folyamatoknak. A kormány a hazai tulajdonú bankrendszer fejlesztése érdekében vásárolta meg a Széchenyi Bank 49 százalékos kisebbségi részesedését. A kisebbségi tulajdonszerzést követően több olyan információra derült fény a bankról, amely a korábban ismertnél gyengébb tőkehelyzetre utalt. Az állam felelős kisebbségi tulajdonosként számos szabálytalanságra hívta fel a többségi tulajdonos figyelmét, és sürgette a problémák rendezését.
Az állam minden rendelkezésre álló eszközt kihasznált, hogy a többségi tulajdonost a pénzintézet szabályos és hatékony működésének helyreállítására késztesse, és ezáltal a bank pénzügyi helyzete stabil maradjon.
Miután a többségi tulajdonos tőkeemelési kísérlete több menetben is meghiúsult, a bank helyzete a jogszabályok alapján tarthatatlanná vált, ezért a Magyar Nemzeti Bank 2014. december 5-én visszavonta banki tevékenységi engedélyét. A bank felszámolása augusztus 14-én kezdődött el, amelynek során az állam az esetleges kárigényét jogi úton kívánja érvényesíteni. Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me