DR. MENGYI ROLAND

Full text search

DR. MENGYI ROLAND
DR. MENGYI ROLAND (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy ne ismételjem meg, csupán néhány szempontra figyelemmel kiegészítsem az előterjesztői expozéban, illetve a kormány képviselője által elmondottakat. Hogy érzékeltessem a probléma súlyát, emlékeztetni szeretnék arra, hogy a holnapi napon, szeptember 30-án jár le az Astra által felajánlott közös megegyezéses szerződésmegszüntetési lehetőség, amely több tíz-, százezer embert érinthet. A sajtóból értesülhettek arról az ügyfelek, hogy annak ellenére, ahogy a cég hazai képviselete közölte, a károsultakat két irányból is, a romániai állami garanciaalapból és a magyarországi kártérítési alapból ki tudják fizetni, egyes szerződések esetében nem árt más biztosító után is nézni.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező ügyfelek azonban csak a szerződésük fordulóján válthatnak szolgáltatót, azok viszont, akiknek nincs díjhátralékuk, egy esetleges baleset kapcsán változatlanul számíthatnak kártérítésre, az ügyfélszolgálat és a kárrendezés ugyanis továbbra is működik. A casco- és a lakás- és vagyonbiztosításokat szintén az évfordulókon, a szerződésre érvényes feltételek szerint lehet felmondani az Astránál, vagyonbiztosításra azonban, aki megteheti, párhuzamosan másik céggel is szerződhet. Szeretném hangsúlyozni, hogy erre a duplikálásra korábban nem lett volna lehetőség, de a tavaly hatályba lépett új Ptk. azonban már megengedi ezt a formát. Mindezek ellenére, noha első látásra talán a legegyszerűbb megoldás kis veszteséget vállalva elfogadni a szerződésmegszüntetési lehetőséget, biztosan vannak, lehetnek olyan érintettek, akik ezt különböző okokból nem tudják vagy nem akarják megtenni. Az előttünk fekvő törvényjavaslat ezt a problémát hivatott orvosolni.
(12.20)
Miért fontos ez? Az Astra Biztosító magyar fióktelepe a csőd óta nem fogad és nem fizet kárigényeket. A román kártérítési alap ugyan ígéretet tett arra, hogy a felszámolási eljárás során a 100 ezer eurós, vagyis a mintegy 31 millió forintos káronkénti határig rendezi majd a hozzá forduló magyar ügyfelek kárait, de ennek időpontjáról, módjáról, a kárügyintézés részleteiről, várható nyelvéről semmilyen információ nem áll rendelkezésre. Annyit lehet tudni, hogy a díjfizető ügyfelekkel szembeni károk rendezésére a biztosítónak a felszámolás elrendeléséig, illetve a román törvények előírása szerint ezt követően egy átmeneti időszakig - ez lényegében az ügyfélszerződések fennmaradásának időpontját jelenti - van kötelezettsége. Az e célra létrehozott romániai és magyar garanciaalapok normál esetben csak ezt követően vennék át a kártérítési feladatokat, vagyis rendkívül bizonytalan a lakás- és a casco biztosítási károk megtérítése, nagyobb értékű ingatlanok vagy járművek esetén pedig még a 31 milliós kártérítés is kevés lehet.
A kötelező gépjármű-biztosítások esetén sajnos még ennél is rosszabb a helyzet, ott ugyanis előfordulhat, hogy az esetleges hosszú átfutási idő miatt majd joggal türelmetlenné váló hazai károsultak a jog adta lehetőségeikkel élve közvetlenül majd a károkozókkal szemben, vagyis az astrás ügyfeleken követelik milliós káraik megtérítését a biztosító helyett. Ebben a bizonytalan helyzetben játszik egyfajta hídszerepet a Magyar Biztosítók Szövetsége, amely a kártalanítási számlán keresztül megelőlegezi a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási károkat, ezáltal a kárrendezés és a kifizetés folyamatosan biztosítható. Ennek pénzügyi fedezete a Mabisznál rendelkezésre áll.
Tisztelt Országgyűlés! A mostani gyors törvényhozási reakció többek között annak is köszönhető, hogy a Mabisz szoros munkakapcsolatot ápol a biztosítói szakmával kapcsolatba kerülő összes szervezettel, különösen a kormányzati és a felügyeleti szervekkel, így a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Magyar Nemzeti Bankkal.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előterjesztőkhöz hasonlóan én is arra buzdítanám képviselőtársaimat, hogy a kellemetlen helyzetbe került emberek helyzetét gyorsan tegyük rendbe, és mihamarabb oldjuk meg ezt az ügyet. Minderre tekintettel kérem önöket, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me