SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Van egy olyan aspektusa is ennek az egész ügynek, amit nyugodtan kimondhatunk: az Astra biztosító összes ügyfele károsultnak tekinthető. Hiszen kárt szenvedtek már csak azzal is, hogy egy ügyintézést kellett elvégezniük, kellene elvégezniük az elkövetkezendő időszakban. Az is óriási probléma szerintem, hogy itt a felelősséget egyértelműen ezekre az emberekre hárítják. Úgy is mondhatjuk, hogy zsarolják őket. Hiszen a következő helyzetbe kerülnek ezek az emberek. Amennyiben október 1-jei hatállyal nem tudnak új szerződést kötni, akkor a biztosítási törvény alapján addig, amíg meg nem kötik ezt a szerződést, ezekre a napokra magas fedezetlenségi díjat kell majd fizetniük.
Tehát bele vannak szorítva egy határidőbe, viszont kapnak az Astra Biztosítótól egy levelet, amely levélben a következő szerepel: „A közös megegyezéssel történő megszüntetés elfogadásával ön tudomásul veszi, hogy a fióktelep nem jogosult biztosítási díj visszatérítésére.” És utána alá kell írni, hogy elfogadom, hogy közös megegyezéssel megszüntetem ezt a szerződést. Van jó pár olyan biztosított, aki egész évre kifizette a biztosítási díjat, és ezeknek az embereknek a biztosítási díja minden valószínűség szerint el fog veszni. Ha párhuzamot kívánok vonni, mondjuk, a Quaestor-károsultak és az Astra Biztosító károsultjai között, akkor érthetetlen számomra, hogy addig, ameddig egyébként helyesen a Quaestor-károsultakkal foglalkozott a kormány, holott azok a pénzek, egyébként kockázati pénzek voltak, kockázati tőke volt, és megpróbálta, hogy ne szenvedjenek kárt ezek az emberek, akkor miért nem lép a kormány abban az esetben, amikor benne van a nevében: kötelező felelősségbiztosítás. Ez azt jelenti, hogy törvény által garantáltan kellett nekik felelősségbiztosítást kötniük, kifizették egy évre ezt a pénzt, és innentől kezdve semmilyen garancia nincs arra, hogy visszakapják.
És itt jön be az, amiről már képviselőtársaim is beszéltek, hogy kinek a felelőssége, hogy ez a helyzet kialakulhatott. Azért csak kellene találni valamilyen felelőst egy olyan államban, amely állam normálisan próbál meg működni. És itt egyértelműen megállapítható, hogy a Magyar Nemzeti Banknak igenis óriási felelőssége van. Hiszen azt mondja a biztosítási törvény: „Amennyiben az MNB úgy ítéli meg, hogy a jogszabálysértő helyzet fennállása súlyosan veszélyezteti a biztosítási piac biztonságát, illetve az ügyfelek érdekeit, a fentiek mellőzésével közvetlenül is intézkedhet az új biztosítási szerződések létrejöttének megakadályozása érdekében.” Na most, már 2013-ban, tehát két évvel ezelőtt lehetett olvasni arról, hogy az Astra nem szabályszerűen működik. Az MNB pedig, valljuk be, nem lépett időben.
Ez alapján szerintem ismét egyértelműen meg lehet állapítani a mulasztást. És éppen ezért, mivel a Magyar Nemzeti Bank mulasztása megállapítható, el kellene gondolkozni képviselőtársaimnak azon, hogy milyen módon fogjuk tudni megakadályozni azt, hogy azok az ügyfelek, akik előre kifizették a biztosítási díjat, ne szenvedjenek kárt, és valamilyen úton-módon visszakapják ezt a befizetett díjat. Nem, azt mondták a Törvényalkotási bizottságban a kormány részéről, hogy majd a román állammal szemben vagy az ottani szervezetekkel szemben érvényesíthetik az igényüket. Nem hiszem, hogy 10-15-20 ezer forintért valaki pereskedni fog, mondjuk, a román szervekkel.
Ezért azt mondom, hogy ne szenvedjenek kárt ezek az emberek, önöknek kellene lépni, hiszen önök vannak kormányon. Valahogy ezeket az embereket kártalanítsuk. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me