TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Szeretném leszögezni, hogy üdvözlöm a képviselőtársaim indítványát, amelynek elsődleges célja a romániai Astra Biztosító esetleges felszámolása kapcsán kialakult bizonytalan helyzet kezelése a magyar szerződők és károsultak védelme érdekében.
(12.10)
Mint köztudott, a problémát az okozza, hogy a román pénzügyi felügyelet 2015 nyár végén visszavonta a romániai Astra Biztosító működési engedélyét. Romániában még több hónap is eltelhet, amíg a bíróság kimondja a biztosító felszámolását. Engedély hiányában az Astra Biztosító magyarországi fióktelepe sem jogosult új biztosítási szerződések megkötésére. A felszámolási eljárás megindulásáig azonban a meglévő szerződésekből eredő kötelezettségeit, így a kárkifizetéseit teljesíteni kellene, de ezt az uniós és a hazai jogszabályok ellenére mégsem teszi. Nem teszi, hiszen az anyacég leállította a kárkifizetéseket. Ahogy azt Galambos képviselő úr is elmondta, a fióktelepnek hazánkban mintegy 169 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződése van, emellett egyéb, például casco, lakásbiztosításai is vannak. Ez utóbbiaknál megengedett új, párhuzamos szerződés kötése, így valóban csak a kötelező gépjármű-biztosítások sorsát kell jogszabályban rendezni.
A felszámolás elrendelését követően a román és a magyar garanciaalap is megtéríti egyszer majd a károkat, azonban addig is cselekednünk kell. Véleményem szerint a jelen törvényjavaslat nagyon gyakorlatias és jó megoldást ad a helyzet kezelésére. Mivel az új károkat a Magyar Biztosítók Szövetségéhez, tehát a Mabiszhoz kell bejelenteni, így e kérdés rendezett, azonban a törvényjavaslat elfogadásával már a régi, az Astra által még el nem bírált kárigényüket is ide nyújthatják be a károsultak, így nem lesz függő helyzet, mondhatnám, függő játszma, hanem rendezett keretek alakulnak ki.
Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Több ezer kárügyről beszélünk, ami felett nem lehet szemet hunyni. A törvényjavaslat alapján a Mabisz által kezelt kártalanítási számla tehát nemcsak az új károkra nyújt fedezetet, hanem a régi károkat is megelőlegezi, és ha a romániai események eljutnak egy pontra, akkor majd ezeket behajtja az Astra Biztosítótól, illetve a román garanciaalaptól.
Fontos gondolat meglátásom szerint is az, hogy az Astra Biztosítónak pedig a javaslat által előírunk egy adat- és dokumentumszolgáltatási kötelezettséget, hogy a Mabisz felelősen tudja elbírálni a kárigényeket. Ennek az adatszolgáltatásnak a teljesülését a Magyar Nemzeti Bank mint felügyeleti hatóság is elősegíti. Összességében ez azért is fontos, mert így a biztosítási csalásoknak is elejét tudjuk venni. Ha ezen lépést nem tesszük meg, akkor a károsultnak nem lesz más lehetősége, mint a biztosítással rendelkező károkozótól közvetlenül perelni a kárát, ami ha sikeres lesz, akkor a károkozó futhat a pénze után a román biztosítóhoz vagy garanciaalaphoz előterjesztett igényével, és majd egyszer talán megkapja követelését, ha türelmes és tud várni. Mindezt el kell kerülni.
Tisztelt Ház! A jogszabály-módosítás másik eleme a meglévő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések sorsának rendezése. A magyar ügyfeleknek szeptember 30-ig van lehetőségük a biztosítási szerződésük közös megegyezéssel történő megszüntetésére a biztosító magyar fióktelepétől levélben kapott megállapodás aláírásával és visszaküldésével.
Ez is ismert tény, az alkuszcégek rádióban, tévében, újságban hirdetik, hogy a közös megegyezés intézésében és az új szerződés megkötésében számíthatunk a segítségükre. Ez a megoldás azonban vélhetően nem rendezi az összes szerződés megszűnését, így a törvényjavaslat lehetőséget ad arra, hogy az ügyfelek átkössenek egy másik biztosítóhoz, így a fedezetük folyamatos marad. Ezen átkötés a kötvény- és kárnyilvántartó szervnél is rögzítésre kerül, így egy ellenőrzésnél sem lesz probléma a fedezettel. Mindezek alapján úgy gondolom, hogy a képviselő urak által beterjesztett törvényjavaslat a fogyasztók érdekeit messzemenően szolgáló, teljes egészében támogatható indítvány.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és egyben kérem, hogy szavazatukkal néhány perc múlva támogassák az indítványt, hogy a helyzetet megnyugtatóan tudjuk rendezni. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me