DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Folytatva az ön által mondottakat és reflektálva is rá, azt kell elmondjuk, hogy most már látjuk így több év távlatából, hogy a különböző kormányzati intézkedések miként tudtak a gyakorlatban is segíteni a családokon, és láthatjuk azt, hogy a családi típusú adózási rendszer bevezetése sokat lendített az egygyerekes, kétgyerekes, háromgyerekes családok anyagi helyzetén, lehetőségein, de 2014. január 1-je, amikor kiterjesztettük a családi típusú adózás lehetőségét a járulékokra is, és a kiskeresetű családok így még nagyobb mértékben tudták igénybe venni ezt az adókedvezményt, ha megnézzük utólag a KSH adatait, azt látjuk, hogy a három- és többgyerekeseknek ’14-ben nagyobbat segített, mint magának a családi típusú adókedvezménynek a bevezetése még előtte két-három évvel. Tehát látjuk, hogy az intézkedések meghozatala folyamatosan bővítette a kedvezményezetti kört.
Ugyanígy ’14. január 1-jén vezettük be a gyed extrát, amelyet összesen 47 ezer szülő tudott igénybe venni, 29 ezer szülő tudott akár teljes munkaidőben is gyed vagy gyes mellett gyermeke egyéves kora után dolgozni, 18 ezren részesültek egyszerre több gyermek után is ellátásban, itt egymás után rövid időben született gyermekekről van szó; és közel 400 felsőoktatási hallgatónak, pályakezdő diplomásnak pedig a hallgatói gyed, a diplomás gyed jelentett plusz anyagi lehetőséget. Ez a 47 ezer szülő tehát a mindennapjaiban érezheti a bővülő családtámogatási rendszer adottságait, juttatásait.
Szintén, azt hiszem, a kötelező óvodába járás 3 éves kortól történő bevezetése a gyermekek számára, a családok számára rendkívül fontos, hiszen a jövőben az esetleges hátrányokat, tanulási nehézségeket tudja már 3-4 éves korban is leküzdeni, hogy amikor valaki 6-7 évesen iskolába kerül, akkor már ne hátrányból induljon. Itt tegyük hozzá, hogy általában persze a magyar családok a gyermekeiket nemcsak három évig, hanem több mint 60 százalékuk, közel kétharmaduk négy évig járatja óvodába, él azzal a lehetőséggel, hogy még egy évet óvodában töltsenek, és csak utána kerülnek iskolába, mert úgy ítélik meg, hogy az iskolaérettséget ez jobban szolgálja.
Az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztése, a bölcsődés- és óvodáskorú gyermekek teljes ingyenes étkezése idén szeptember 1-jétől indul. Ez a három- vagy többgyermekes családok mellett a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek és testvéreiket nevelő szülők mellett immáron azoknak is lehetőség, akiknél az egy főre eső jövedelem, a minimálbér 130 százalékának nettó értékénél, magyarul 89 408 forintnál nem magasabb. Így az ingyenesen étkező gyermekek száma 92 ezerről 320 ezerre nőt, míg ha idén, mondjuk, májusban, júniusban megszámoltuk volna az ingyenesen étkező gyerekeket, 92 ezres számot kaptunk volna, most pedig az idén, az ezen a héten kedden induló tanévben már 320 ezren vannak bölcsődében, óvodában és iskolában; ez 230 ezer fős, közel negyedmilliós növekedés, akik ingyenesen juthatnak étkezéshez bölcsődében, óvodában.
Szintén fontos segítség a családoknak, 10-15 ezer forintot is spórolnak azzal, amit a tankönyvek területén változtatásként hozott a kormányzat. Az első három évfolyam kapta most szeptember 1-jén ingyenesen a tankönyveket. A további kedvezményekkel együtt 800 ezer kisiskolásról beszélhetünk.
A munkahelyvédelmi akcióterv járulékkedvezménnyel ösztönzi a kisgyerekes anyák foglalkoztatását, hogy visszatérjenek a munkaerőpiacra. Ez két évig a szociális hozzájárulási adó alóli mentességet jelenti az első százezer forintnyi bér után, a harmadik évben pedig 50 százalékos kedvezményt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és még sok négy percben folytathatnám. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me