DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A képviselő úr viszonylag nem régóta képviselő, de ezt a kérdést inkább 2007-ben a saját kormányának kellett volna feltennie. Akkor még én sem voltam ugyan képviselő, amikor a Károlyi Sándor Kórház az aktív ágyainak jelentős részét elveszítette a szocialista kormány alatt.
Nem emlékszem, hogy akkor a Szocialista Párt képviseletében akár ön, akár az akkori helyi képviselő ezt itt megtette volna. Akkortól kezdve az idősgondozás, az ápolási szolgáltatás irányába mozdult el a kórház. Ez egy 2007-es döntés volt.
Az elmúlt években megtett folyamatos intézkedések ellenére azonban a Károlyi Kórházban havonta több tíz millió forint veszteség keletkezett. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vis maior keretéből, ha csak az előző évet nézem, 300 millió forint került pótlásra, és csak az idei évben eddig 80 millió forint támogatást kapott a kórház a likviditási helyzet javítására. 2015. augusztus 3-án aláírt feladatátadás-átvételi megállapodás alapján a Károlyi Kórház úgynevezett aktív betegellátó tevékenységét október 1-jé-től a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ veszi át, a Honvédkórház magyarul. Ezzel az intézkedéssel biztosítható hosszú távon is az érintett betegek biztonságos ellátása, a térség ellátásának racionalizálása, a Károlyi Kórház veszteséges gazdálkodásának megszüntetése. A változással a kórháznak egyik telephelye sem szűnik meg, mindegyik továbbra is működik, krónikus, rehabilitációs és ápolási feladatokat fognak ellátni minden helyen, ahol eddig is működött kórház.
Budapest IV. és XV. kerületei aktív kórházi ellátását különböző szakmákban és progresszivitási szinteken jelenleg összesen 20 kórház biztosítja. Tehát a két kerület aktív ellátását eddig sem kizárólag a Károlyi Sándor Kórház látta el önmagában. Eddig is több helyre mentek a betegek. A feladatellátás átvételével pedig, bízunk benne, mindenki még magasabb szintű egészségügyi szolgáltatást kaphat. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me