DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Gazdasági bizottság előadója, a határozati javaslat előadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Gazdasági bizottság 2015. március 24-i ülésén tárgyalta a Gazdasági Versenyhivatal beszámolóját, amelyen dr. Juhász Miklós elnök úr részletes tájékoztatást adott a bizottságnak.
A bizottság többsége számára megnyugtató volt, hogy a Gazdasági Versenyhivatal tevékenységének középpontjában továbbra is az áll, hogy a piacok jól, versenyzői módon, a fogyasztók hasznára működjenek. Ennek megfelelően a Gazdasági Versenyhivatal kiemelten fontosnak tartja a kartellek elleni küzdelmet, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megakadályozását, vagy a túlzott piaci erőfölény kialakulásának létrejöttét. Annak érdekében, hogy ezeket a célokat még hatékonyabban szolgálja a hivatal, 2013-ban felállt az úgynevezett Felderítő Iroda, amely releváns gazdasági adatok, piaci információk felderítésével, illetve elemzésével foglalkozik. Azt gondoljuk, ez az egység mindenképpen alkalmas arra, hogy növelje a kartellek elleni küzdelem hatékonyságát. Örömmel vettük azt is, hogy a hivatal számára fontos a sérülékeny fogyasztók, tehát az idős emberek és a kiskorúak védelme.
Jelentősen javult az elmúlt években a panaszkezelés. Fontos átalakítások történtek az ügyfélszolgálati iroda munkájában, így erősödött az ügyfélbarát mentalitás. Elnök úr pontos számokkal szolgált a bizottság tagjainak, így megtudtuk, hogy 2012-ben 116, 2013-ban pedig 120 eljárás indult, és ennyit zárt le a hivatal. Ehhez kapcsolódóan egy fontos számot ismerhetett meg a bizottság: 2008 és 2012 között 58 milliárd forintot tett ki az az úgynevezett társadalmi jóléti haszon, az a hasznosság, amit a Gazdasági Versenyhivatal tevékenysége közvetlenül eredményezett. Ebben a körben nem a bírságok összegéről van közvetlenül szó, hanem arról, hogy egyfajta visszatartó hatása van a Gazdasági Versenyhivatal fellépésének és eljárásainak. Ez az összeg nem tartalmazza a fogyasztóvédelmi eljárásokból származó összeget, a visszatartó erőt azonban igen, és az olyan szélesebb értelemben vett előnyöket, mint a versenyképességet fokozó hatás. A tényleges társadalmi haszon tehát meghaladja az előzőekben kimutatott összeget, akár annak a többszöröse is lehet.
Ami a konkrét ügyeket illeti: számunkra külön öröm volt hallani, hogy a Gazdasági Versenyhivatal volt az első, amely magyartermék-ügyben eljárt. Fellépett a hivatal a banki kartell ellen, amikor a pénzintézetek a hitelt kiváltó hitelek nyújtásának korlátozása révén a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében összehangolták a stratégiájukat. Emellett például vizsgálatokat folytatott le és bírságolt a hatóság a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal összefüggően az élelmiszerpiacon, az infokommunikációs szektorban vagy az energetikai piacon a közműszolgáltató vállalatokkal szemben.
A hivatal a társadalmi felelősségvállalás és a szemléletformálás jegyében hangsúlyt fektet a versenytudatosságra és annak fejlesztésére is. Példaként szolgálhat erre a „Ne dőljön be!” elnevezésű, a Gazdasági Versenyhivatal által kiadott kiadvány, amely a fogyasztói csoportok felismerésére, a velük kapcsolatos alapvető tudnivalókra és a kockázati elemekre hívja fel a figyelmet.
A bizottsági ülésen kormányoldalról Mengyi Roland és Riz Gábor képviselőtársaim tettek fel kérdést, és mindketten érdemi választ kaptak a Gazdasági Versenyhivatal elnökétől.
A bizottsági többség örömmel nyugtázta - amint azt a beszámoló is említi -, hogy a szervezet működésének hatékonysága a 2013-as átszervezést követően, valamint a jogszabályi környezet változásának köszönhetően tovább javult.
(9.30)
Ez elsősorban az ügyintézés gyorsaságában és a vizsgálatok lefolytatásának hatékonyságában mutatkozott meg. A beszámolóból az világlik ki, hogy a Gazdasági Versenyhivatal által menedzselt ügyek legnagyobb része a fogyasztóvédelemhez köthető, amit azért értékeltünk pozitívan, mert fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztók érdekében mindent megtegyen a Versenyhivatal, és ez továbbra is a primátusai közé kell hogy tartozzon.
A bizottság 1 tartózkodással elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal 2012-es és 2013-as beszámolóját, ennek megfelelően a Gazdasági bizottság előadójaként javaslom a beszámoló elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me