DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. A Gazdasági Versenyhivatal elnökének a válaszában, a vitában felmerült kérdésekre adott válaszában foglaltak, azt gondolom, hogy nagyobb részében lefedték azokat a kérdéseket, amelyeket feltettek ellenzéki képviselőtársaink. Az én véleményem arra irányulna, és azzal a gondolattal szeretném folytatni, amelyet a Versenyhivatal elnöke az utolsó gondolataiban kifejtett, illetve a Volner János képviselőtársam által felvetett kérdésre szeretnék reagálni.
Én úgy gondolom, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nem egy szuperhatóságként kell hogy működjön Magyarországon. Az a feladatköre, amelyet a jogszabályok taxálnak és amelyeket a GVH gyakorol, azokat én nem gondolnám, hogy kiterjesztenék arra, hogy minden egyes terület, tehát az Állami Számvevőszék, ne adj’ isten, a Kehi, aztán a Közbeszerzési Döntőbizottság, ne adj’ isten, a rendőrség, ügyészség hatáskörében eljárjon.
Tehát azok a területek, amelyeket képviselőtársam felvetett, úgy gondolom, hogy a meglévő hatósági és törvényi keretek között megfelelően rendelkezésre állnak. Még hozzá kell tennem, és épp az elmúlt időszak uniós fejlesztéseit tekintve látjuk, hogy az OLAF az a szervezet, amely azokat a beszerzéseket is vizsgálja, amelyeknél a belső ellenőrzések már lezárultak, hiszen még akkor a kezdeteket is végigtekinti.
Ugyanez a véleményem egy építésügyi, építőipari szuperhatóság létrehozásáról. Én nem látom ennek jelenleg sem értelmét, sem létjogosultságát. Azok a szervezeti keretek, amelyek ebben a műfajban működnek, és tulajdonképpen itt utalnom kell arra is, hogy a kormányhivataloknak az államreform II. keretében történő ilyen irányú megerősítése pontosan azt szolgálja, hogy azok a hatósági felügyeleti intézkedések megvalósulhassanak, amelyeket én is jogosan elvárok, mert nyilvánvaló, hogy valakinek ezzel kell foglalkozni az államigazgatás szervezetrendszerében.
Dr. Lukács László képviselőtársam felvetéseivel én maximálisan egyetértek, és azt gondolom, ahogy az elnök úr is utalt erre, hogy a fogyasztóvédelemnek az egyik fontos eleme, és a fogyasztói csoportoknak a figyelemmel kísérése fontos feladata a Gazdasági Versenyhivatalnak. Hiszen amit képviselőtársam említett példát, az egyike azoknak a szörnyűségeknek, amelyek megvalósulnak ebben a műfajban, ennél csak rosszabbak fordulhatnak elő, és magam is úgy gondolom, hogy a legnagyobb értékünk, ami fennáll az életünkben, az pedig az egészségünk, és ezen a területen nincs tolerancia, tehát zéró toleranciát kell tanúsítanunk. Ebben a fogyasztóvédelemnek, amely a másik olyan fontos hatóságunk, ami foglalkozik ezzel, vannak feladatai. De kérem, ezek a feladatok valahova delegálva vannak mindenhol a rendszeren belül, csak ezekkel élni kell és gyakorolni kell. A többi kérdésre, azt gondolom, hogy az elnök úr megfelelő választ adott.
Én köszönöm a lehetőséget, és a bizottság részéről változatlanul elfogadásra javasolom a két év beszámolóját. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me