DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 36. § (2) bekezdésének c) pontjában foglaltaknak megfelelően a Gazdasági Versenyhivatal elnöke benyújtotta a GVH 2013. évi tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek. A beszámolóból egyértelműen kiderül, miszerint a Gazdasági Versenyhivatal előtt 2013-ban összesen 109 új ügy indult, továbbá 118 eljárást fejezett be, és 2 utóvizsgálatot, azaz összesen 120 ügy került lezárásra. Az induló eljárások tekintetében a fogyasztóvédelmi típusú ügyek adták az eljárások legnagyobb százalékát, 62 ilyen ügy indult, fúziós eljárásból 31, erőfölénnyel való visszaélés kivizsgálására 5 ügy, versenykorlátozó megállapodással kapcsolatban pedig 15 ügy indult.
Az eljárások tekintetében mindenképpen meg kell állapítanunk azt, hogy az a 120 fő, akivel elnök úr mondta, hogy a GVH dolgozik, megfeszített munkát kell hogy végezzen, hogy ezeket az ügyeket el tudja látni.
Az eljárások indulása tekintetében kaptunk adatokat. Nézzük, hogy mi történt az eljárások lezárása tekintetében. Az ügyek legnagyobb részét itt szintén a fogyasztóvédelmi ügyek alkották, és így azok kerültek legnagyobbrészt lezárásra. 2013-ban a lezárt ügyek közül tehát 61 fogyasztóvédelemmel, 15 versenykorlátozó magatartással, 5 erőfölénnyel való visszaéléssel volt kapcsolatos, 37 esetben összefonódás engedélyezéséről döntött a hivatal, és mindezek mellett 2 utóvizsgálatra is sor került.
Fontosnak tartom megállapítani, hogy a GVH 2013-ban is a fogyasztók érdekeinek a védelmét, a tisztességes piaci magatartás előmozdítását tartotta elsődlegesen szem előtt annak érdekében, hogy a fogyasztók képesek legyenek a verseny adta előnyöket élvezni és megfelelő döntéseket hozni.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Most nézzük tételesen az egyes ügytípusokat! Kartellek elleni fellépés. A Gazdasági Versenyhivatal elsődleges fontosságúnak tartotta 2013-ban is a kartellekkel szembeni fellépést, mert ezek az egész gazdaság fejlődésére káros hatást gyakorolnak, súlyos és közvetlen fogyasztói hátrányt, valamint általános hatékonyságcsökkentést eredményeznek.
2013-ban a legnagyobb bírsággal zárult ügy a pénzügyi szektort érintő Vj-74/2011. számú kartelleljárás volt, melyben a GVH 9,5 milliárd forint bírsággal sújtotta a devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztésére vonatkozó megállapodásban érintett pénzintézeteket.
Tehát, tisztelt hölgyeim és uraim, 9,5 milliárd bírságról volt szó. Az irodaszerpiacot érintően meghozott Vj-43/2011. döntésben pedig a GVH több mint 1 milliárd forint bírságot szabott ki az érintett cégekre.
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat a második témakör. A GVH 2013-ban összesen 61 fogyasztóvédelmi típusú ügyet zárt le, melyből 52 alkalommal törvénysértés megállapítására került sor, 4 esetben kötelezettségvállalás történt az eljárás alá vontak részéről, míg a fennmaradó 5 eljárás vonatkozásában vizsgálati szakaszban zárult le az eljárás. A fogyasztóvédelmi típusú ügyekben a GVH összesen 587 millió forint bírságot szabott ki.
A GVH-hoz 2013-ban is a fogyasztói csoportok szervezőinek tevékenysége vonatkozásában érkezett a legtöbb panasz - mint ahogy azt elnök úr mondta beszámolójában -, a megtévesztő hirdetéseik vizsgálatára több versenyfelügyeleti eljárás is indult. Mindezek annak ellenére következtek be, hogy 2012. január 1-jétől már új fogyasztói csoportokat nem lehet létrehozni.
Jelentős számú panasz érkezett a GVH-hoz 2013-ban a nagyáruházak tevékenységével kapcsolatban is, a gyógyhatás vagy egészségre gyakorolt hatás megtévesztő állítása tárgyában, valamint a számlának álcázott szerződési ajánlattételek vonatkozásában.
(10.10)
A fentiek mellett a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal kapcsolatos eljárások döntően a pénzügyi szolgáltatásokat, az élelmiszerpiacot, az infokommunikációs szektort és az energiaszektort érintették.
A harmadik az erőfölénnyel való visszaélés. 2013-ban a GVH 5 ügyben indított eljárást erőfölénnyel való visszaélés miatt, és ugyanennyi ügyet zárt le. A befejezett ügyek tekintetében egy esetben történt jogsértés megállapítása, egy esetben kötelezettségvállalás elfogadására, míg két esetben az eljárás megszüntetésére került sor, illetve egy ízben vizsgálói zárás történt. A GVH 2013-ban prioritásként kezelte a helyi piacok hatékony működésének elősegítését, továbbá igyekezett fellépni mindazon kérdésekben, ahol a szabályozás kellő teret hagyott a versenyjogi fellépésére. Ezen céllal is összefüggésbe hozható egy regionális vízközmű-vállalkozással szemben indult Vj-43/2012. számú versenyfelügyeleti eljárás, melyben a GVH megállapította, hogy az eljárás alá vont visszaélt a gazdasági erőfölényével, mikor 2011. március 1. és december 31. között túlzottan magas díjat alkalmazott a mellékvízmérők tekintetében.
Megismételt eljárás kötelezettségvállalással zárult két hitelintézettel szembeni eljárásban. Az ügy tárgya az egyik eljárás alá vont azon magatartása volt, mellyel a szerződéskötéskor nulla százalékos elő- és végtörlesztési díjjal értékesített lakáscélú jelzáloghitel terméket, de ezeket a díjakat egyoldalú szerződésmódosítással, több lépcsőben, végül 3,6 százalékra emelte. Tehát, tisztelt hölgyeim és uraim, láthatják, hogy milyen fontos tevékenységet lát el fogyasztóvédelmi szempontból a GVH.
Negyedik: összefonódások ellenőrzése, fúziókontroll. 2013 során összesen 37 fúziós ügyben hozott döntést a GVH, melyből 30 kérelem egyszerűsített eljárásban került elbírálásra. Teljes körű eljárás lefolytatására öt esetben volt szükség, melyek közül egy összefonódás kapcsán került sor kötelezettség előírására. Összefonódással kapcsolatos kérelem késedelmes benyújtása miatt egy alkalommal került sor jogsértés megállapítására és bírság kiszabására. A GVH által elbírált összefonódások 2013-ban több iparágat is érintettek. Ezek közül kiemelkedőek a 2012-ben megkezdett kiskereskedelmi üzletek közötti tranzakciók, melyek 2013 első felében is folytatódtak, így a tavaly lezárt ügyek közel harmada, 11 ügy ide volt sorolható.
A hazai környezetvédelemben létrejött koncentráció vizsgálata szintén kiemelt jelentőségű volt, amely egy teljes körű eljárásban vizsgált tranzakciót jelentett, és az egyetlen 2013. évi beavatkozást hozta. Emellett 2013. év legjelentősebb tranzakciója az energiapiacon zajlott le. Összesen négy fúziós üggyel foglalkozott a GVH az energiapiacok tekintetében.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezekből egyértelműen megállapítható, hogy a GVH tevékenysége számszerűsíthetően hasznos a gazdaság, a társadalom és az egyes emberek, az egyes honpolgáraink számára. A GVH versenyt védő tevékenysége révén a fogyasztóknál anyagi előny jelentkezik, a GVH közbelépése nélkül az érintett termékek és szolgáltatások nyilvánvalóan drágábbak lettek volna. A fogyasztók legalább 58 milliárd forintot takarítottak meg a GVH működésének köszönhetően a 2008 és ’12 közötti időszakban folytatott tevékenység okán. Ez az 58 milliárd forintos megtakarítás nem tartalmazza a fogyasztóvédelmi eljárásokból származó hasznot, továbbá az elrettentés hatását és olyan szélesebb értelemben vett előnyöket sem, mint a verseny, a versenyképességet fokozó hatás.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezek alapján a GVH 2013. évi beszámolóját és a Gazdasági bizottság határozati javaslatát az Országgyűlésnek elfogadásra javaslom, különös tekintettel arra, hogy a GVH beszámolója megfelel a jogszabályban foglalt követelményeknek, továbbá alaposan és részletesen beszámol a versenypiaci folyamatokról, tendenciákról és a versenyfelügyeleti eljárásról. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me