PÓCS JÁNOS

Full text search

PÓCS JÁNOS
PÓCS JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. A hozzászólásomat azzal szerettem volna kezdeni, bár Schiffer képviselőtársunk elment, hogy őt is elérte az a politikai betegség, amikor valakinek mindenről mindig ugyanaz jut eszébe. Remélem, hogy Schiffer képviselőtársunk és csapata már eljutott odáig, hogy a dinnyét és a szénát nem lapátolni szokták.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Elnök Úr! A hozzászólásom lényege a GVH beszámolójának az a része, amely kiemelten a fogyasztóvédelemről és a kiskereskedelemről szól.
Kedves Elnök Úr! Természetesen tudom, hogy a beszámoló a 2013-as évről szól, nem pedig napjainkról, mégis adódik a kérdés: amikor kiskereskedelemről és fogyasztóvédelemről beszélünk, és egyben gazdasági bevándorlásról, akkor a Gazdasági Versenyhivatal foglalkozik-e például az albán pékekkel, és az albán pékekkel szemben a magyar pékeket és a magyar fogyasztókat védi-e a Gazdasági Versenyhivatal. Beszélünk kiskereskedelmi üzletek tranzakcióiról, de nem beszélünk arról, hogy az üzemanyagár-csökkenés miért nem hozta magával a kenyér árának csökkenését. Természetesen tudom, hogy a 2013-as évről beszélünk, és ezúton is szeretném elnök úrnak jelezni, hogy ezeket a napjaink eseményeivel kapcsolatos kérdéseket írásban el fogom önhöz juttatni.
A kiskereskedelmi üzletek tranzakciójáról beszélünk, de nem beszélünk arról, hogy néhány, zömében külföldi, albán kézben lévő bolt tulajdonosai egy hálózatot építettek fel.
A hírek szerint sok esetben csak egy család vagy egy-két albán család működteti az országban azt az albán bolthálózatot, amely ma már gyakorlatilag tönkreteszi a magyar pékségeket, mert azon a településen, ahol egy albán pékség megnyit, ott kettő magyar zár be.
Nem beszélünk arról, hogy az albán pékek vajon azonos feltétellel dolgoznak-e. Ha azonos feltétellel dolgoznak, úgy, mint a magyar pékek, akkor az ő termékeik hogy kerülhetnek a pultokra egyöntetűen 25-30 százalékkal drágábban (Sic!), mint a magyar pékek termékei.
Nem beszélünk arról, hogy az albán pékek Magyarországon miért nem magyar pékeket foglalkoztatnak. A multiknál azt tapasztaljuk, hogy különböző kereskedelmi és gyártó tevékenységeket működtető multik nyílnak Magyarországon - külföldi tulajdonban lévő multik -, de azok legalább magyar személyeket foglalkoztatnak. Az albán pékek kivétel nélkül csak külföldi, albán pékeket foglalkoztatnak. Vajon védi-e a fogyasztók érdekét a Gazdasági Versenyhivatal, amikor gyakorlatilag igazolhatatlan szakvizsgával rendelkező személyek biztosítják számunkra a mindennapi kenyeret?
A Gazdasági Versenyhivatal törődik-e azzal és védi-e a magyar pékek érdekét, vizsgálja-e és van-e tudomása arról, hogy az albán pékségek sok esetben nagyon sok bírságot kapnak a Nébihtől és a NAV-tól, de ezeket a bírságokat nem fizetik ki, hanem a boltjaikat két-három év múlva bezárják, és addig egy családtag az üzletet már átveszi, és tovább folytatják a tevékenységüket, és ezzel jelentős versenyelőnyhöz jutnak a magyar pékekkel szemben?
Szeretném megkérdezni, foglalkozik-e a Gazdasági Versenyhivatal azzal, miért van az, hogy az albán pékek több működési engedélyt kérnek, mint ahány letelepedési engedélyt. Hozza-e magával ez azt a kockázatot, hogy a magyar pékeknek jelentős gazdasági hátrányt okozva az albán pékek olyan gazdasági tevékenységeket folytatnak Magyarországon, aminek valóban nem is a tisztességes gazdasági megélhetés a célja, hanem - lehet, feltételezhető - csak a vízumszerzés, és ezzel a magyar pékeknek és a magyar gazdaságnak jelentős károkat okoznak? S még az a kérdés is adódik, hogy foglalkozik-e a Gazdasági Versenyhivatal azzal, hogy az elmúlt években az albán pékek közül több személyt kiutasítottak az országból.
Vajon aki a mindennapi kenyerünket biztosítja, az hordoz-e némi nemzetbiztonsági kockázatot, ha olyan személyek is vannak a pékségekben, akiket az országból ki kellett utasítani?
S természetesen, mint mindig, legfontosabb a fogyasztó. Foglalkozik-e a Gazdasági Versenyhivatal azzal, hogy amíg a magyar kormány a közétkeztetés érdekében dolgozik és törvényeket hoz, az albán pékek a szakma szerint élelmiszer-biztonsági szempontból olyan adalékanyagokat, zsírokat, édesítőszereket tartalmazó élelmiszereket állítanak elő, amilyeneket a magyar pékek nem.
Elnök úr, köszönöm a szót, elnök úr számára pedig ezeket a kérdéseket írásban is meg fogom fogalmazni és el fogom juttatni, mielőbbi válaszának a reményében.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me