DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Azokat az érveket, amelyeket a korábbi vitaszakaszban elmondtunk, nem kívánom megismételni, legfeljebb utalás szintjén, ugyanis azt most is az asztalra kell tenni, hogy ettől a módosítástól az ég egy adta világon semmi nem fog érdemben megváltozni, ami a végrehajtás problémáit érinti. De ha az államtitkár úrnak erről más véleménye van, én örülnék, ha a vitában még most elmondaná, és nem szokás szerint a zárszóban.
A másik, amit szeretnék megjegyezni: én azt nem tartom helyénvaló érvnek, hogy azért nem támogatnak módosító javaslatokat, merthogy akkor az késleltetné a hatálybalépést. Tisztelt Államtitkár Úr! Épp ma tárgyaltunk egy törvényjavaslatot házszabálytól eltéréssel olyan módon, hogy ma annak a vitáját lefolytattuk, és holnap már szavaz is róla az Országgyűlés. Ehhez is lehetett egyébként módosító javaslatokat benyújtani, és ha ezeket a módosító javaslatokat el kívánta volna fogadni a Ház, akkor is lehetett volna zárószavazást tartani erről holnap. Magyarán szólva: megvannak a parlamenti lehetőségek arra, hogy ha önök egyébként nem tartanak rossznak, sőt elfogadhatónak tartanak módosító javaslatokat az ellenzék oldaláról - amit elég ritkán tesznek -, akkor megteremtsük annak a házszabályi lehetőségét, hogy azok elfogadásra kerülhessenek úgy, hogy egyébként a jogalkotói szándékot, ami a hatálybalépést illeti, ne veszélyeztesse. Úgyhogy azt gondolom, ezek kifejezetten olyan érvek, amelyeket úgy lehet összefoglalni - ismerik a mondást, hogy mi a vége a nem akarásnak.
A másik az, hogy én kíváncsi lennék arra, államtitkár úr - örülnék, ha erről adna némi tájékoztatást -, hogy mi az oka annak, hogy ennek feltétlenül a közgyűlés megtartása előtt kell hatályba lépni. Én azt gondolom, örülni lehet annak, hogy ilyen korán összehívták a közgyűlést a Végrehajtói Kamarában, ilyen korán lehet tisztújítást tartani, hiszen az önök szándéka is ez volt, ugye? Hogy azért kell a miniszteri biztosnak ez a jogkör, hogy mihamarabb ez az állapot megszűnjön, hogy a kamarának nincsen vezetése. Hát, most meg fog szűnni mihamarabb ez az állapot anélkül, hogy ezt egyébként a miniszteri biztos hívta volna össze; összehívták saját maguk. Ugye, jól értem ezt a problémát? (Dr. Rubovszky György nemet int.) Ha nem, akkor Rubovszky elnök úr, tegye meg, hogy elmondja, mi ezzel a probléma!
Szóval, tisztelt képviselőtársaim, mi ezt a javaslatot azért nem fogjuk támogatni, mert meglátásunk szerint az ég egy adta világon semmit nem old meg azokból a problémákból, azokból az egyébként létező és valós problémákból, amelyek a végrehajtást és a Végrehajtói Kamara működését illetik és körüllengik.
Még egyszer azt tudom kiemelni, hogy abban az esetben, ha módosító javaslatokat önök tudnak támogatni, akkor teremtsük meg a házszabályi lehetőségét annak, hogy el is tudjuk fogadni időben a törvényt, de a módosító javaslatokkal együtt, azokkal együtt, amelyekkel egyébként, vagy legalábbis egy részével, úgy tűnik, a parlamenti többség egyet tud érteni.
Várom a válaszokat, és utána még adott esetben élnék a felszólalás lehetőségével. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me