SALLAI R. BENEDEK,

Full text search

SALLAI R. BENEDEK,
SALLAI R. BENEDEK, a Fenntartható fejlődés bizottsága kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ezt a jogszabályt, mint ahogy bizottsági tagtársam elmondta, részleteiben megtárgyaltuk. Köszönöm képviselő úrnak, hogy külön albizottsági ülésen volt lehetőségünk konzultálni az államtitkár úrral, ahol egyeztettük, hogy itt nem politikai nézetkülönbségről van szó, hanem egyszerű szakmai kérdésekről. Mint az általános vitában elmondtam, ennek vannak olyan szakaszai, amelyeket előremutatónak tekintünk, mert jó néhány esetben elősegíti azt, hogy a vadgazdálkodók vadgazdálkodáshoz való joga eredményesebb legyen, a biztosítással kapcsolatos polgári jogi átalakítások szolgálják a vadgazdálkodás és a vadászatra jogosultak érdekeit.
Néhány dologban szerettünk volna terminológiailag pontosabb meghatározásokat adni, de ezeket sajnos nem sikerült átvinni. Az egyedüli pont, amelyben szakmai nézeteltérésünk volt, egyértelműen a vadászatra jogosultak esetében a felsőfokú vadgazdálkodási képesítéssel rendelkezők foglalkoztatásáról szól.
Szeretném elmondani, hogy Heringes Anita képviselőtársam, a bizottság tagja szintén szeretett volna kisebbségi véleményt mondani, és engem hatalmazott fel, hogy ismertessem a Gőgös Zoltán, Harangozó Gábor és dr. Legény Zsolt MSZP-s képviselőtársaim által benyújtott és a Mezőgazdasági bizottság, valamint általunk megtárgyalt módosítót, amely tartalmilag arra vonatkozott volna, hogy a jelenlegi formájában megtartsa a vadászatra jogosultaknak azt a kötelezettségét, amely 10 ezer hektár fölött és a különleges rendeltetésű vadászszervezeteknek kötelezően előírja a felsőfokú vadgazdák alkalmazását. Ez véleményünk szerint vadgazdálkodási és szakmai szempontok miatt volt indokolt.
S nem mellesleg az a szempont is érdekelt bennünket, hogy gyakorlatilag több száz vadgazda mérnök végez jelenleg is magyarországi egyetemeken a felsőoktatásban BSc és MSc szakon, és ezek munkaerőpiaci helyzetét ez a váratlan jogszabályváltozás jelentős mértékben rontja és elesélyteleníti. Azért maradtunk Heringes Anita képviselőtársammal kisebbségi véleményben, mert ez a módosítás nem nyerte el a szaktárca tetszését, hanem kitartott az eredeti álláspontja mellett. Így ezt fogalmaztuk meg a bizottságban.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me