DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A kérdéseinek sorozata meglehetősen heterogén képet mutat számomra. Egyszerűen nem tudom követni, amit ön elmondott, hogy most az energetikával kapcsolatban milyen szolgáltatási területről kíván beszélni. Ugye, van az általános energetikai terület, és van az egyetemes szolgáltatói speciális terület. Ez két élesen különböző, más piaci logika mentén, más szabályozások mentén működő terület.
Ami nem az egyetemes szolgáltatási körhöz tartozik, azzal kapcsolatban el kell mondanom, hogy a MET Zrt. és a GDF Suez engedélyesek a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal szabályai, működési engedélyei és a jogszabályok alapján működnek. Ezen kereteken belül a társaságok saját üzleti döntéseik szerint dönthetnek arról, hogy milyen módon egyesülnek, milyen üzletrészeket bocsátanak egymás rendelkezésére. Ez minden esetben az egyes társaságok stratégiájától függ.
Azt hozzá kell tennem, hogy az egyetemes szolgáltatói körben az elmúlt évek alatt a kormány következetes magatartást tanúsított, amelynek eredményeképpen megalapította az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-t, amelynek célja, hogy a fogyasztók magas színvonalú kiszolgálása a közműszolgáltatások árának méltányos szinten tartásával valósuljon meg. Az ENKSZ működésével hosszabb távon biztosítható a rezsicsökkentés eddig elért eredményeinek fenntartása.
Az ön által említett extraprofittal kapcsolatban, ha az egyetemes szolgáltatás felől nézzük ezt a problémát, fontos kiemelni, hogy miután a kiskereskedelmi árak közelítenek a nagykereskedelmi árakhoz, így a magyarországi végfelhasználói árak, amelyeket az egyetemes szolgáltatás fogyasztói fizetnek, 2013. január 1-jétől már annyira közelítenek egymáshoz, hogy ezek az árak nem tartalmaznak úgynevezett extraprofitot, amiről ön a hozzászólásában beszélt.
A magyar kormány célja továbbra is a közműszolgáltatás nonprofit elven történő üzemeltetése, ami a fogyasztók érdekében hosszú távon és stabilan képes fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit. A kormány által hozott intézkedések révén 2013. január 1-je óta a lakossági földgázárak több mint 25 százalékkal, a villamosenergia-árak több mint 24,5 százalékkal, a távhő ára pedig több mint 22,5 százalékkal csökkent. Egy átlagos lakossági fogyasztó számára, aki egyetemes szolgáltatás alá tartozik, őt látja el majdan a nonprofit alapon működő ENKSZ Zrt., ilyen átlagos fogyasztói árak esetében egy fogyasztó 55 ezer forint, míg a villamos energia esetében 30 ezer forint megtakarítást kapott évente.
Mindezeken túl 2013. július 1-jével a víz- és csatornaszolgáltatás, a hulladékszállítás, a kéményseprés, valamint a PB-gáz díjai is csökkentek, aminek köszönhetően egy átlagos fogyasztónak a rezsicsökkentésből származó összes éves megtakarítása eléri a 100 ezer forintot. A rezsicsökkentést megelőzően a földgázár-szabályozás 2010. decemberi átalakítása, az úgynevezett rezsibefagyasztás további, körülbelül 100 ezer forint éves megtakarítást eredményezett egy átlagos fogyasztó számára a 2010 elején érvényes árszabályozáshoz képest.
A felsorolt intézkedések hatására fenn tudjuk tartani a rezsicsökkentés értékeit, és kérem válaszom elfogadását.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me